+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Lampy przednie - regulacja
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lampy przednie - regulacja  (Przeczytany 16446 razy)
krystian_net
Gość

« Sobota, 04.08.2007, 14:45:15 - NIEPRZECZYTANA »

Witam! No i pojawił się kolejny problem, który dostrzegłem po kupnie samochodu, a mianowicie podczas jazdy w nocy, gdy chciałem włączyć długie światła, okazało się, że żarówki pomimo tego, że są włączone to w ogóle nie dają widoczności do przodu, a wręcz przeciwnie, światło jest całkowicie rozpraszane na boki.

Wtedy zobaczyłem, że te "skupiacze- oslonki" praktycznie są obręczą są na żarówce. Oczywiście jak tylko wróciłem z podróży to jadę na warsztat, aby wyregulować je.

A mechanik do mnie....co ja z tymi światłami robiłem? :)))) ja takie zdziwienie ...a on mi mówi, że brak jest jakichś sprężynek, które trzymają te żarówki.

I tu pytane do Szanownego Grona Forumowiczów.....gdzie można znaleźć takie i podobne części do lamp. Objeździłem pół Białegostoku i zonk. Na szrotach nie ma. w ASO też nie mają...a dzisiaj w nocy chciałem nad Morze jechać....trochę się pomęczę.

Pozdrawiam.
ARKOW Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon 1,9 TDI (ASV) 134 KM '03 (była Ibiza GT TDi 90KM (AHU))

« Odpowiedz #1 - Sobota, 04.08.2007, 21:26:00 - NIEPRZECZYTANA »

Hmmm. Nie bardzo wiem w czym jest problem. Czy na żarówkach masz wewnątrz reflektora klosze na żarówkach (takie jakby kubeczki)??? Nie wiem co masz na myśli pisząc o jakiś obręczach?? :?:

Leon 1,9 TDI (ASV) 134 KM '03 (była Ibiza GT TDi 90KM (AHU))
e.jacek Mężczyzna
...teeen-tego...
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6K2 '00 1.9 AGP

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 05.08.2007, 07:52:58 - NIEPRZECZYTANA »

....mnie się wydaje że gość nie ma zacisków żarówek-ot,tego druta sprężystego który trzyma żarówkę na miejscu,chociaż samo w sobie to jest nieprawdopodobne!!!kto by mógł tak żarówki założyc-nic to -może sprecyzuj o co ci idzie dokładniej-jeśli to--to...to bym takowe miał-przypadkiem... :rock:

IBIZA ...A MRUCZY JAK PRAWDZIWA KOBIETA
-------------------------------------------------------
WSZELKIE POTRZEBNE ZEZWOLENIA
krystian_net
Gość

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 19.08.2007, 07:38:18 - NIEPRZECZYTANA »

Mój model to 6KZ, kurcze, zastanawiam się czy go nie sprzedać.

A jeden z mechaników powiedział, że jeśli ciśnienie jest dobre to, że nie mogą być uszczelniacze, i że są ta pierścienie.

A drugi odwrotnie mówi....ja nie jestem mechanikiem, ale żeby takie rozbieżności....
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 19.08.2007, 08:27:32 - NIEPRZECZYTANA »

Zastanów się co uszczelnia cylinder w  momencie przeskoku iskry???
zawory i pierścienie czy uszczelniacze które są poza komorą na ich trzpieniach ????
cisnienie jest  przeca OK
i wyjdzie Ci który mechanik Cię buja !!!

W momencie ssania  otwarty jest zawór ssący  i ssie powietrze wraz z olejem
który dostają się  przez nieszczelny uszczelniacz.
Możesz  kupić uszczeniacz  w płynie za ok 50 pln dolewany do oleju  firmy STP
Problem zniknie ale mozna to zastosowac na krótki czas do momentu naprawy bo zagęszcza  olej.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 19.08.2007, 13:46:50 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "krystian_net"
A jeden z mechaników powiedział, że jeśli ciśnienie jest dobre to, że nie mogą być uszczelniacze, i że są ta pierścienie.

Nie zaglądaj do tego mechanika. Może być droższy od ASO. Zanim coś naprawi to pół samochodu wymieni. TRACER dobrzetłumaczy.

two
Użytkownik

Samochód: Cordoba Vario, 2000, 1.4 MPI (AKK)

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 06.12.2007, 16:18:47 - NIEPRZECZYTANA »

Wracając do temtu postu - światła: wczoraj wymieniałem żarówkę postojowych i jakie było moje zdziwienie - gdy zobaczyłem że żarówki (H4) nie są niczym dociśnięte do klosza lampy - brak jest tego drucika, który dociska żarówkę do reflektora- z drugiej strony też nie ma?
Więc pytanie czy tak ma być, a dociska tylko to plastikowe zamknięcie obudowy reflektora na dwa druciane zapięcia?

Napisano: Poniedziałek, 20.08.2007, 12:28:17

kontynując wątek dot. regulacji zastanawia mnie brak tych drucików dociskających żaróki do leflektora jest mało prawdopodobne, że wypadły (zgubiły się) oba druciki w obu reflektorach zaczynam się zastanawiać czy nie zostały one gdzieś w reflektorze pomiędzy ściankami. Na pierwszy rzut oka nigdzie ich nie widać ale jest tam utrudniony dostęp, żeby cokolwiek zobaczyć nie mówiąc już o włożeniu ręki - może ktoś z Was miał taki przypadek sądząc z pierwszego postu ktoś miał identyczny problem, niestety nie napisał jak go rozwiązał. Zakup samych drucików właściwie nie wchodzi w grę - trzeba zakupić cały reflektor - w moim przypadku x 2.

Pozdrawia i dziękuję za ew. podpowiedzi.

Ps.
Pozdrowienia dla moderatora Raby. Ciekawe na jak długo dostałem status "Ostrzeżony". Wcale nie uśmiecha mi się takie dożywotnie piętno.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 06.12.2007, 16:20:34 wysłane przez two » Zapisane
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 06.12.2007, 17:12:39 - NIEPRZECZYTANA »

two, co do trwania ostrzeżeń - jest gdzieś w regulaminie wzmianka chyba, albo gdzie indziej - poszukaj. A drucik dociskający powinien być, może gdzieś kupisz same "obsadki" do żarówek z drucikami? Niektóre z takich dziwnych części można całkiem niedrogo kupić w ASO - tam też zapytaj. Podejrzewam, że od polo i golfa III też druty będą pasować :D

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #8 - Sobota, 12.07.2008, 17:51:25 - NIEPRZECZYTANA »

W sumie ciezko powiedziec o czym jest ten watek, ale sugerujac sie tytyulem zapytam tutaj. Mianowicie chce wyjac swoje lampy z ibi 99-02 i mam 2 pytania, czy da rade zdemontowac te lampy nie zdejmujac zderzaka i drugie czy po kazdym demontazu konieczne jest wyregulowanie owych lamp. Czy ktos moze robil kiedys cos takiego i wie jak sie do tego zabrac, duzo roboty jest ze zderzakiem jezeli trzeba go zdjac?

aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #9 - Sobota, 12.07.2008, 23:03:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: emtezet
czy da rade zdemontowac te lampy nie zdejmujac zderzaka
Nie.
Cytat: emtezet
Czy ktos moze robil kiedys cos takiego i wie jak sie do tego zabrac, duzo roboty jest ze zderzakiem jezeli trzeba go zdjac?
Trochę roboty jest ale można sobie poradzić. A instrukcję masz na forum http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=6983.0 . Co do samej regulacji, to po zamontowaniu tych samych lamp w tym samym aucie nie powinno być problemów ze świeceniem, chociaż warto przynajmniej sprawdzić na ścianie czy nie świecą za wysoko/nisko.
« Ostatnia zmiana: Sobota, 12.07.2008, 23:07:06 wysłane przez aboz » Zapisane
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 13.07.2008, 06:59:20 - NIEPRZECZYTANA »

Co do regulacji to stan sobie przed ścianą , włącz swiatła mijania i zaznacz charakterystyczne punkty załamania wiązki swiatła. Po demontażu lamp powtórz to ustawienie i doreguluj swiatła do tych zaznzczeń  8) Tylko stań w tym samym miejscu  ;)

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
technogood Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II ARL 1.9 TDI

« Odpowiedz #11 - Sobota, 28.03.2009, 17:15:35 - NIEPRZECZYTANA »

Porównywaliśmy ostatnio z kolegoą Raby nasze lampy przednie i okazało sie je jego świecą dużo szerzej niż moje więc dziś dokładnie je obejrzałem i zauważyłem znaczącą różnię  tzn. to co widać na fotkach u mnie jest takie jakieś przypalone a u niego takie ładne czyściutkie i nie jest czarne.
 Da się coś z tym zrobić?

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Sobota, 28.03.2009, 19:26:13 - NIEPRZECZYTANA »

Ja to wyciąłem.

technogood Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II ARL 1.9 TDI

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 29.03.2009, 10:32:33 - NIEPRZECZYTANA »

Całkiem to wywaliłeś?

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 29.03.2009, 11:26:09 - NIEPRZECZYTANA »

No nie tak całkiem, wyciąłem tylko ten element w którym jest żarówka, reszta jest potrzebna, ta część która jest mocowana do odblasku. Co jakiś czas mi się to przesuwało i przysłaniało żarnik.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Lampy przednie - regulacja
Skocz do: