+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Wymiana silnika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana silnika  (Przeczytany 143022 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #75 - Środa, 26.07.2006, 08:50:28 - NIEPRZECZYTANA »

Skonczcie juz o tych predkosciach gderac!
joker, wiele nie ryzykujesz... mysle ze okazja jest niezla  ;-)

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza, 1995, 1.4 ABD

« Odpowiedz #76 - Piątek, 19.01.2007, 22:23:28 - NIEPRZECZYTANA »

Konczy mi sie skrzynia i bede musial rozejrzec sie za nowa i tak sobie pomyslalem ze zmienilbym sobie silnik na mocniejszy to jest 1,8 chyba ze 2.0 tez by pasowalo (oczywiscie benzyna) a mam 1,4.
Teraz mam pytanie bo jestem zielony w tym temacie od ktorych rocznikow pasowalo by (moj 95) i czy wiaza sie z tym jakies wieksze przerobki? I co najwazniejsze co jest potrzebne: silnik, skrzynia oraz komputerek i czy cos jeszcze? zeby byl komplet:))

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #77 - Piątek, 19.01.2007, 23:01:24 - NIEPRZECZYTANA »

Poszukaj, tamaty takie byly...

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Wolf
Gość

« Odpowiedz #78 - Piątek, 19.01.2007, 23:03:59 - NIEPRZECZYTANA »

Ja bym dodał do tego kompletu wiązkę instalacji elektrycznej do silnika, układ chłodzenia (wydajniejszy - dopasowany do silnika 2.0). Poza tym po wymianie silnika musisz mieć czym hamować więc i hamulce trzeba zmienić.
SMERU
Gość

« Odpowiedz #79 - Piątek, 19.01.2007, 23:07:22 - NIEPRZECZYTANA »

Większy silnik będzie cięższy - zawieszenie. Nie wiem czy czujniki będą pasować - chodzi o sygnały wyjściowe z czujników do sterownika. Joker zajmuje się tym tematem to może więcej powie.  :chytry:
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #80 - Piątek, 19.01.2007, 23:18:14 - NIEPRZECZYTANA »

Zmień lepiej auto bo z tym silnikiem to może okazać się spory koszt. Do tego co koledzy pisali dodaj jeszcze mocowanie silnika-łapy, cały układ wydechowy, półosie, przeguby i kupę myślenia i roboty. :pub:  :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #81 - Sobota, 20.01.2007, 09:16:50 - NIEPRZECZYTANA »

Dokładnie - tak jak kolega wyżej. Przy takich zabiegach - lepiej pchnąć aktualne auto - dorzucić grosza i kupić inne ( takie jakie mi pasi ).

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #82 - Sobota, 20.01.2007, 11:11:44 - NIEPRZECZYTANA »

no to jednak chyba macie racje :( no coz bede musial sie rozejrzec :)

joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #83 - Sobota, 20.01.2007, 22:19:40 - NIEPRZECZYTANA »

jesli jestes fanatykiem   tego  konkretnego modelu to swapuj   ja  obecnie swapuje na  2,8 vr6  i  jak narazie   nic  niestaje  ku   temu by wszystko dzialalo  ,  silnik  wiakzja  , skrzynia , heble  ,  zawias uklad paliwowy  , dzwignie zmiany biegow   itd  mnie juz  kosztowalo  4 tyski  juz mam wsumie wszystko i na daniach wrzucam  ten silnik   , pewnie latwo powiedziec ze  lepiej zmienic  auto ale jak sie wpakowalo w auto przez  5 lat  16 tyskow to treoche szkoda  sie go pozbywac za grosze   wszystko zalezy co chcesz osiagnac  
ja obecnie   na  starym silniku   daje rade   mocniejszym  choc  troche  jest podkrecony   jakies  80 ps  z  60  jesli chcesz to zrobiony caly silnik   lezy i czeka  za  700 pln  
bo mi juz niejest potrzebny  
jak cos to zapraszam  
http://www.allegro.pl/item158509731_silnik_seat_ibiza_tuning_1_4_abd_moc_ok80km_.html

swap to fajna sprawa jesli zrobisz to sam   i pujdziesz po kosztach   choc  jakby zebrac caly  koszt to i tak niewychodzi tak tanio    :neutral: ale  co zrobic to juz jest choroba  taka    :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #84 - Sobota, 20.01.2007, 23:42:22 - NIEPRZECZYTANA »

joker w twoim wypadku to zupełnie inna sprawa, masz auto tak zrobione, że wymiana samochodu faktycznie nie wchodzi w grę, ale jak ktoś za dużo nie inwestował to lepiej się zastanowić się nad wymianą bo koszt może być duży i jeszcze się bujać z częściami.

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #85 - Poniedziałek, 22.01.2007, 08:12:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "joker"
jesli jestes fanatykiem   tego  konkretnego modelu to swapuj   ja  obecnie swapuje na  2,8 vr6  i  jak narazie   nic  niestaje  ku   temu by wszystko dzialalo  ,  silnik  wiakzja  , skrzynia , heble  ,  zawias uklad paliwowy  , dzwignie zmiany biegow   itd  mnie juz  kosztowalo  4 tyski  juz mam wsumie wszystko i na daniach wrzucam  ten silnik   , pewnie latwo powiedziec ze  lepiej zmienic  auto ale jak sie wpakowalo w auto przez  5 lat  16 tyskow to treoche szkoda  sie go pozbywac za grosze   wszystko zalezy co chcesz osiagnac  
ja obecnie   na  starym silniku   daje rade   mocniejszym  choc  troche  jest podkrecony   jakies  80 ps  z  60  jesli chcesz to zrobiony caly silnik   lezy i czeka  za  700 pln  
jak cos to zapraszam  
http://www.allegro.pl/item158509731_silnik_seat_ibiza_tuning_1_4_abd_moc_ok80km_.html

swap to fajna sprawa jesli zrobisz to sam   i pujdziesz po kosztach   choc  jakby zebrac caly  koszt to i tak niewychodzi tak tanio    :neutral: ale  co zrobic to juz jest choroba  taka    :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Pewnie ze nie jest drogo i dobrze zawsze to troszke mocniejszy. ale mi tez jest i potrzebna skrzynia:( kurcze nia mam kasy a bym kupil skoro jeszcze piszesz ze bys zalozyl. tylko ile by to trwalo bo ja troszke mieszkam od ciebie :))

miker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: seat ibiza 1.8 90 ps

« Odpowiedz #86 - Poniedziałek, 22.01.2007, 10:34:08 - NIEPRZECZYTANA »

a wedlug mnie lepiej przelozyc silnik mimo iz jestb wiecej zachodu
bo zawsze to latwiej mozna powiedziec zeby kupic nowy samochod niz bawic sie w przekladki ale czy wtedy tuning mialby sens??
ja osobiscie wolalbym zrobic samochod cichociemny zyby zaskakiwal innych uzytkownikow na swiatlach :mrgreen:

Krzysiek_RW Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBI

« Odpowiedz #87 - Poniedziałek, 22.01.2007, 18:13:18 - NIEPRZECZYTANA »

j ado swojej IBI wrzuciłem 2.0 16v podpiąłem to pod skrzynie od 1.6 pozmieniałem wałki od KR'ki kręciło si edo ponad 9000rpm jeździłem prawie 2 tyg i silnik wybuchł teraz jeźdze na starym 1.6 i jak ni esprzedam to wyremontuje 2.0 i zestroje z jeszcze krótsza skrzynia.

dla chcącego nic trudnego

joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #88 - Wtorek, 23.01.2007, 05:27:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "tysszek"
Cytat: "joker"
jak cos to zapraszam  

Pewnie ze nie jest drogo i dobrze zawsze to troszke mocniejszy. ale mi tez jest i potrzebna skrzynia:( kurcze nia mam kasy a bym kupil skoro jeszcze piszesz ze bys zalozyl. tylko ile by to trwalo bo ja troszke mieszkam od ciebie :))

czas trwania  jeden dzien  twoja szybka decyzja bo  w czwartek silnik  wyciagam z ibizy wsumie jesli   ty masz  tez abd  to  reszta gratow by zostala twoja wiec co do ceny gloego silnika mozna by sie dogadac

zapylic Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 2000r. 1.4 AKK

« Odpowiedz #89 - Czwartek, 10.04.2008, 12:36:11 - NIEPRZECZYTANA »

witam mam pytanie odnosnie zamiany silnika 1.4 AKK MPI na silnik 1.6 8V czy kots moze robil taki przezut?? w zwiasku z tym mam kilka pytan:
1. czy podejdzie mi osprzet od silnika 1.4
2. czy bede musial  wymieniac skrzynie biegow
3. czy jest mozliwosc przeprogramowania komputera do sterowania silnikiem
4. czy bede musial wymieniac cos  z zawieszenia????? lub innych czesci

o tym silniku narazie wiem tylko ze jest z seata corodoby z 2000r. ma 75 km i 8V z gory dziekuje za odopiedz:D
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 15   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Wymiana silnika
Skocz do: