+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Zintegrowane radio - przeróbka
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 ... 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zintegrowane radio - przeróbka  (Przeczytany 126025 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kobi07
Użytkownik

« Środa, 18.01.2006, 11:37:01 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich.
W mojej Ibize z 2000 roku posiadam zintegrowane radio z  centralnym wyświetlaczem. Radio to gra bardzo słabo tz. gubi łatwo fale tak jakby sygnał był są słaby. Zupełnie się na tym nie znam ale wydaje mi się ze może chodzić o podniety wzmacniacz antenowy? Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale jeżeli faktycznie to jest przyczyną to pozostaje mi zakupić nowa antenę ze wzmacniaczem?

Cały czas chodzi mi po głowie zamiana tego radia lub jakiś jego tuning hehe żeby lepiej grało, mogło odtwarzać CD lub Mp3, oraz podłączenie wzmacniacza i suba. Nie mam zmieniarki ale za to mam kupione wcześniej radio Pioneera z Mp3 i właśnie sobie wymyśliłem ze może by się go dało jakoś podpiąć do fabrycznej instalacji. Byłem u speców i powiedzieli mi 100 – 150 zloty za wyprowadzenie drugiej kostki ISO. Wiec spoko powiedzmy ze to już mam, ale gdzie to radio zamontować? Robił kiedyś ktoś cos podobnego? Pod kierownica jest jakąś wnęka ale nie wiem czy tam się cos zmieści, druga opcja to pod panelem środkowym ale tu trzeba by przerobić troszkę półkę na drobiazgi. Ma ktoś jakieś inne pomysły?

Gdyby udało się podłączyć to drugie radio to wtedy bez problemu mogę podłączyć wzmacniacz i suba no i mam mp3. Z fabrycznego teoretycznie tez idzie cos wycisnąć. Np. są takie przejściówki na allegro za 30 zloty które zamieniają kabel głośnikowy na czincz i wtedy tez mogę podłączyć wzmacniacz tylko czy jest sens (chodzi mi o jakość dźwięku), poza tym trzeba by było cos pokombinować ze źródłem dźwięku CD lub Mp3 bo moim zdaniem zmieniarki się nie opłaca kupować. Znalazłem takie rozwiązanie i nie powiem ze nie jest to głupie
http://www.mp3car.com/vbulletin/showthread.php?t=27970
 i może takie cos sobie zbudować (patrzcie na zdjęcia Ibizy z centralnym wyświetlaczem, poniżej jest opisane rozwiązanie jak koleś podłącza PC z wyświetlaczem dotykowym, zajebista sprawa) i wtedy jakiś Mp3 player.... No ale tu tez są zdania podzielone że w takim przypadku to tylko iPoda bo ma bezstratną jakość dźwięku a zwykle które maja tylko wyjście na słuchawki obcinają pasmo czy jakoś tak hehe.

Tak wiec chyba opcja z zamontowaniem drugiego radia wydaje się być najbardziej opłacalnym (radio już mam) rozwiązaniem. Tylko gdzie je zamontować? Jeżeli macie jakieś pomysły lub opinie proszę się podzielić. Pogadamy, może cos wspólnie wymyślimy.

P.S. Rozmieszczenie głośników jakie na razie planuje to z przodu zestaw odseparowanych głośników do drzwi i tweetery i sub w bagażniku. Z głośników  tylnych rezygnuje, przynajmniej na razie, bo wg mnie najważniejsze są przednie głośniki a z tylu basik dopełniający przednia scenę.
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #1 - Środa, 18.01.2006, 20:30:26 - NIEPRZECZYTANA »

widziałem taka instalacje i radio było w półce obok bezpieczników pod kierownicą, oczywiście było tak umieszczone że nie było go widać ani jego wyświetlacza

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #2 - Środa, 18.01.2006, 22:38:28 - NIEPRZECZYTANA »

Słyszałem o takim pomyśle , żeby radio umieścic np. w schowku a panel z uchwytem gdzies  np;  z przodu na podsufitce .
Wymaga przeróbki radia i przewleczenia długiej taśmy sterującej pomiędzy radiem i uchwytem panelu.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 19.01.2006, 07:29:02 - NIEPRZECZYTANA »

Niema to jak radio w schowku, panel w podsufitce a pewnie jeszcze zmieniarka w bagażniku.
Zauważyłem , że nowe modele SEAT'a z konsolą środkową to udręka wielu audiofili. Trzeba się zastanowić najpierw po co mi auto - do słuchania czy do jazdy. Ale nie kłóćmy się , bo przecież nie oto nam chodzi.
Rozwiązań jest wiele. Najlepiej chyba by było wytargać całą konsole i wstawić w nią zaślepki + docelowe radio. Ale pewnie trzeba by zrezygnować z paru rzeczy.
A moze coś takiego wstawić :

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Kobi07
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 19.01.2006, 10:00:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cześć wszystkim.
Dzięki za odpowiedzi. O tej poleczce koło bezpieczników właśnie pisałem wcześniej, o osobnym panelu tez już czytałem i myślę ze to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Nie jest to ponoć tak trudne do zrobienia.... ponoć.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie o którym na samym początku myślałem ale co mówiłem o tym specom to mi mówili ze się nie da a nie którzy to się w głowę pukali. Chodzi mianowicie o wyciągniecie z tej konsoli samego kaseciaka i w to miejsce wstawienie CD. Dark_1984 przesłał mi pdf w którym jest to pokazane na zdjęciu.
Link do pdf. http://darekdk.w.interia.pl/cambio.casette.seat.ibiza.tunning.radiocasete.radio.cd.cables.electricidad.mecanica.POR.POZOKO.zip

Później sam przeszukałem hiszpańskie fora i jak widać na poniższym linku
http://www.poliseat.com/postx3437-0-15.html&sid=22ab715d6d67718f7830ff92e83674c6

wiele osób sobie w ten sposób radzi. Nie wiem sam tego jeszcze nie rozbierałem i nie wiem czy to jest sam panel czy faktycznie wciśnięte jest tam cale radio. Jednak montując tak radio znowu stajemy się narażeni na potencjalnego złodzieja. Myślę ze oddzielenie panela od radia i zamontowanie go w innym widocznym tylko dla nas miejscu jest fajnym rozwiązaniem tylko znowu gdzie wcisnąć resztę hehehe.

Jest jeszcze inne rozwiązanie. Mianowicie poleczka pod schowkiem na jakby zawiasach. Radio cały czas jest w poziomie i jak nie chcemy to pchamy go w stronę silnika i radia nie widać. A jak chcemy np. zmienić płytę to wyciągamy i wjeżdża jakby do kabiny pasażera. Banalne do zrobienia nie mówiąc już o prawie zerowych kosztach.
Także zapraszam do dyskusji.

Do punchoo. Wiesz co się ma to się lubi  :D , a apetyt rośnie w miarę jeżdżenia  :lol: .
A Ibizka to jaby najtańsze "opkaowanie" do TDi 110PS.
Pozdrowionka.
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 19.01.2006, 10:36:15 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Kobi07"
Później sam przeszukałem hiszpańskie fora i jak widać na poniższym linku

Bardzo ciekawa przeróbka, moim zdaniem to sam panel,chociaż to mój domysł bo nie wiem co tam było wcześniej z tyło konsoli.
Radyjko powinno być tylko czaqrne bo się mniej rzuca w oczy ,a to u nas ważne
i tak mi się wydaje ze by się lepiej komponowało.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
gorek
Gość

« Odpowiedz #6 - Sobota, 11.03.2006, 20:03:06 - NIEPRZECZYTANA »

siema. mam seata ibize rocznik 2000 z duzym wyswietlaczem  fabryczne radio z kasetami chcialbym kupic takie zeby bylo na plyty cd. Nie znacie szrotu jakiegos blisko warszawy zeby bylo mozna kupic albo kogos kto by chcial sprzedac? ewentualnie jakis pomysl na zamontowanie zwyczjnego radia z cd. Dzieki za odpowiedz
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #7 - Sobota, 11.03.2006, 20:32:35 - NIEPRZECZYTANA »

jezeli koniecznie chcesz sluchac CD to pozostaje kupic zmieniarkę albo np discman + kaseta adapter ... niestety ale te "fajne radio z duzym wyświetlaczem" jest tylko na kasety  :(  w wersji auta takiej jaką masz ...

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
nieswiec
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Sobota, 11.03.2006, 21:07:46 - NIEPRZECZYTANA »

i tu widać wyższość wersji samochodów bez tego radia!!! samemu możesz dopasować radio pod siebie :ok:

SEAT IBIZA 1.4 MPi SIGNO (99-02) 2002 AKK
PiotrekAW
Gość

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 12.03.2006, 10:25:55 - NIEPRZECZYTANA »

Zaraz bo czegoś nie kapuje!Czyli do takiego modelu Seata z 2000 roku nie podłącze jakiegoś normalnego Radia z CD?Trzeba dokupic zmieniarke???????
nieswiec
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 12.03.2006, 15:14:03 - NIEPRZECZYTANA »

a gdzie je upchniesz????

[ Dodano: 2006-03-12, 15:14 ]
:?:  :?:  :?:

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 12.03.2006, 15:15:40 - NIEPRZECZYTANA »

teoretycznie mozna tylko gdzie ty je umiescisz jako drugie radio  :?: ja sensownego miejsca na umieszczenia drugiego radia nie widzę ... a zdemontowac fabryczne radio to nie takie proste jakby sie wydawało ... na tym samym panelu masz sterowanie ogrzewaniem, ewentulanie klimą ...

nieswiec
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 12.03.2006, 15:30:46 - NIEPRZECZYTANA »

chyba ze pod kierownica lub w schowku??? :lol:

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 12.03.2006, 18:10:02 - NIEPRZECZYTANA »

no to wówczas byś miał ergonomię i wygodę obsługi  :lol:  :lol:  :lol:  idąc tym tropem to mozesz i pod siedzeniem zamontować a wówczas przynajmniej nie bedzie sie rzucało w oczy zlodziejom  :wink:

gorek
Gość

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 12.03.2006, 18:36:12 - NIEPRZECZYTANA »

Jeżeli chodzi o mnie to znalazlem tylke ze po hiszpańsku opis (wraz ze zdjęciami) co należy wyciąć żeby zamontować zwykłe cd ale jak przyszło co do czego to nie okazało sie że ni było tam wszystkiego mianowicie płytka do wyświetlacza, ogrzewania jest połączona z płytką od kaseciaka (jest jedna duża płytka) noi niestety sterowanie nawiewem jest podłączone również do kaseciaka wiec ta opcja odpada:( noi chyba będzie trzeba zostać przy kaseciaku
Strony: [1] 2 3 ... 11   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Zintegrowane radio - przeróbka
Skocz do: