+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Awaryjne otwieranie wlewu paliwa!
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Awaryjne otwieranie wlewu paliwa!  (Przeczytany 52347 razy)
Shizo
Gość

« Sobota, 14.01.2006, 17:25:20 - NIEPRZECZYTANA »

Centralny zamknął mi wlew paliwa i padł. Można jakoś awaryjnie ręcznie otworzyć? Szukałem w bagażniku ale nic nie ma idzie jakoś dostać się do trzpienia blokującego?
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1 - Sobota, 14.01.2006, 18:25:13 - NIEPRZECZYTANA »

Heh - a u mnie się ręcznie tą klapkę odchyla ( poraz kolejny potwierdzam zasadę - że im prostszy model SEAT'a to tym mniej kłopotów ). Wiesz gdzieś o oczy mi się obiło , że powinno się to otworzyć od strony bagażnika. Możliwe , że widziałem to gdzieś w instrukcji - ale niestety nie mam jej pod ręką , żeby to sprawdzic.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Sobota, 14.01.2006, 19:11:09 - NIEPRZECZYTANA »

instrukacja podaje że po odczepieniu tapicerki będziesz miał dostęp do tyłu trzpienia i będziesz mógł go odciągnąć

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
kramson
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Sobota, 14.01.2006, 22:43:28 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Jobski"
instrukacja podaje że po odczepieniu tapicerki będziesz miał dostęp do tyłu trzpienia i będziesz mógł go odciągnąć

ja kiedyś z ciekawości tego ustrojstwa szukałem i go nie znalazłem, będzie problem jakby trzeba awaryjnie otwierać :mrgreen:
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 15.01.2006, 09:32:08 - NIEPRZECZYTANA »

Też to miałem kiedyś.
Wez cienki sruboktęt i delikatnie popychaj trzpień zamykający zamka przez "szparę"
pomiedzy klapką  wlewu ,a nadwoziem w kierunku uszczelki z której trzpień wychodzi .
Przy centralnym pneumatycznym spokojnie można w ten sposób otworzyć.
 8)
Pierwsza usterka centralnego to było przetarcie gumki przy tym właśnie trzpieniu zamka wlewu przez rurkę która doprowadza powietrze. Taka wada konstrukcyjna. :(

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Kant1242
Gość

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 15.01.2006, 11:53:39 - NIEPRZECZYTANA »

Shizo,  Powiem ci jak to jest u mnie w ibizie wiem oc co chodzi bo naprawiałem siłownik centralnego klapki wlewu paliwa (pękła gumka :P ) objawy - centralny słychać że działa ale nie otwiera. Tak jak pisał Jobski, musisz:
1. po otwarciu bagażnika zdjąć tapiccerkę od strony wlewu
2. Powinien tam być widoczny (w takiej gąbce) siłownik centralnego, przymocowany za pomocą plastikowej łapy ( z jednej strony wchodzi w otwór metalowej poprzeczki z drugiej jest wsunięty pomiędzy blachę karoserii a metalową płytkę która jest przykręcona na dwóch śróbkach. Do tej plastkikowej łapy powinie byćprzymocowany ssznurek który jest przywiązany z drugiej strony do bolca który zamyka wlew paliwa, ciągniesz i powinien się otorzyć.
U mnie tak to wygląda, ale do tego doszedłem jak zdemontowałem  siłownik centralnego i wyjąłem cały tłoczek zamykania klapki wlewu.
Ps. jak by to była tylko pęknięta gumka to nie wyrzucaj oryginału, idzie to naprawić, koszt - jakieś 3 zł.  :)
Powodzenia
Shizo
Gość

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 15.01.2006, 14:48:04 - NIEPRZECZYTANA »

udało mi się wymacać ten trzpień i go odciągnąć ale przy kolejnym zamykaniu drzwi znowu to samo muszę więc naprawić centrala bo to obciach na stacji za każdym razem do kufra włazić Dzieki za rady
Kant1242
Gość

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 15.01.2006, 15:22:23 - NIEPRZECZYTANA »

Jak masz zamiar naprawiać sam to pierwsze co musisz zrobić to kupić rękawiczki gumowe (najlepiej takie żółte dla gospodyń domowych) po zdemontowaniu siłownika klapki wlewu paliwa (dwa wkręty a wcześniej ta łapa plastikowa o której pisałem, siłownik centrala może być lekko przyklejony do blachy ale to nie problem nie trzeba go spowrotem przyklejać -łapa wystarczająco trzyma) zdejmujesz oryginalną gumkę, z rękawiczki odcinasz palec np. wskazujący wkładasz go na metalowy trzpień (przebijasz na czupku) potem oryginalnągumką gumką przytrzymujesz na dole i przy trzpieniu (przy trzpieniu jest najwięcej roboty bo trudno nasadzić oryginalną gumkę na palec rękawiczki) nakładasz wszystko na swoje miejsce i po naprawie   :D  jakbym miał coś szegółowo opisać to daj znać.
leju Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: IBIZA glx, 1.4 MPI, '96 (AEX)

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 16.01.2006, 14:18:29 - NIEPRZECZYTANA »

No a u mnie jest taka głupia sytuacja że mi centralny zamarza na wiekszym mrozie i też muszę tym sznureczekiem otwierać wlew paliwa. A to że mi centralny zamarza to wydaje mi się dlatego że gdzieś w tych przewodach pneumatycznych jest kropeleczka wody.  :roll:  Przyjdzie wiosna to bede musiał to przedmuchać. pozdro.

IBIZA glx, 1.4 MPI, '96 (AEX)
Shizo
Gość

« Odpowiedz #9 - Środa, 18.01.2006, 16:00:20 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieeki za rady
dragon135
Gość

« Odpowiedz #10 - Poniedziałek, 16.06.2008, 21:05:50 - NIEPRZECZYTANA »

mam to samo o czym było dawno temu pisane ale nie wiem czy tak dokładnie to samo bo czasem jak próbuje otworzyć klapkę to słychać silniczek jak się załącza ale nie ma wystarczającej mocy tak jakby by otworzyć tą klapkę.Czasem tak było że się otwarła za którymś tam razem ale nie będę stał na stacji i klikał nie wiadomo ile razy.Muszę to sprawdzić a narazie :-) tapicerkę już dawno temu odpięta i teraz za każdym razem jak zajadę na stacje to otwieram bagażnik(nie mam sznureczka) i sięgam do siłownika by go wspomóc w otwieraniu klapki.Fakt faktem że to trochę obciachowe ale ujdzie w tłumie.Ale w końcu po to jest elektryka by nie robić takich wypadów do bagażnika więc muszę się tym zająć.pozdro
scrabit Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 6k2 2001 1.4

« Odpowiedz #11 - Piątek, 04.06.2010, 20:14:23 - NIEPRZECZYTANA »

odkopie staryyyy temat - mam problem z klapką wlewu paliwa - samochód to: Ibiza II FL z 2001 roku.
mam centralny (otwieram z kluczyka) i po otworzeniu - w dalszym ciągu mam zablokowaną klapkę wlewu paliwa. zastanawiam sie jak ją otworzyć oraz czy to jest pneumatyczne czy elektryczne otwieranie...
ma ktoś z Was pomysł jak to ugryźć?

Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach...
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #12 - Poniedziałek, 07.06.2010, 09:38:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: scrabit
mam centralny (otwieram z kluczyka) i po otworzeniu - w dalszym ciągu mam zablokowaną klapkę wlewu paliwa
Jeszcze nie spotkałem się, żeby centralny zamek odblokowywał klapkę wlewu paliwa.  :o
Jesteś pewny, że nie otwiera się jej manualnie?

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Kozak Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Rapid Spaceback 1.2tsi, BMW E46 320D@mirass touring

« Odpowiedz #13 - Poniedziałek, 07.06.2010, 09:42:06 - NIEPRZECZYTANA »

tak, tam jest centralny,jak zamykasz auto bolec blokuje wlew paliwa, mialem podobnie, odchyl lekko klapke i szarpnij mocno, bolec wyskoczy z mocowania i otworzysz, nic sie nie zepsuje, trzeba go tylko pozniej lekko podgiac.
daniels81
Gość

« Odpowiedz #14 - Poniedziałek, 07.06.2010, 09:47:01 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KYS
Jeszcze nie spotkałem się, żeby centralny zamek odblokowywał klapkę wlewu paliwa.  :o
u mnie sterują nią centralny  ;)
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Awaryjne otwieranie wlewu paliwa!
Skocz do: