+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» problem z wentylatorami
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z wentylatorami  (Przeczytany 49642 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
qwasik
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 1996r 1.8 16v ADL

« Sobota, 14.04.2007, 19:01:39 - NIEPRZECZYTANA »

otóż dzisiaj rano pojechałem na uczelnie jakies 25 km od domu . kiedy wylaczylem silnik okazało sie ze wentylatory nadal chodzą.znajomy mowil ze powinno tak byc, ale jak sie okazlo po 30 minutach dalej pracowaly. odłaczylem je od pradu kiedy silnik byl juz zimny podlaczylem je zpowrotem  i odrazu zaczely krecic. dodam ze wymieniany był czujnik temperatury cieczy jakies 2 tygodie temu i wszystko bylo w porzadku. wie ktos co mzoe byc przyczyna nie wylaczania sie wentylatorów??nie pomogło kasowanie błędów vagiem
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #1 - Sobota, 14.04.2007, 19:18:58 - NIEPRZECZYTANA »

Hmm... na moje to czujnik w chłodnicy - ten wymieniałeś? Pierwsze, co bym zrobił to go wymienił.

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
qwasik
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Sobota, 14.04.2007, 19:24:55 - NIEPRZECZYTANA »

nie tego nie wymianiałem? a jak dojść do tego czujnika gdzie tak mniej wiecej sie on znajduje ??nawet odłaczalem juz czujnik temperatury cieczy i podlaczalem wentylatory a one i tak sie zalaczaly odrazu
heartless Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #3 - Sobota, 14.04.2007, 19:27:13 - NIEPRZECZYTANA »

A gdzie podłączałeś i odłączałęś wentylatory?? Czujnik - włącznik wentylatorów jest właśnie w chłodnicy - dochodzą do niego kabelki od wentylatorów. Pewnie włąśnie odłączałeś tam, nie wiedząc, że on tam jest. Niech się wypowie ktoś z Twoim silnikiem, to Ci powie konkretnie, gdzie go masz..

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
qwasik
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Sobota, 14.04.2007, 19:36:40 - NIEPRZECZYTANA »

wentylatory odlaczalem poprzez odciecie pradu na silniku od nich i tyle.wszystkie czujniki jakie znalazlem od cieczy odłaczalem i nic dalej sie wlaczaja nie mam pojecia co to moze byc
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #5 - Sobota, 14.04.2007, 19:41:49 - NIEPRZECZYTANA »

jaki silnik ????  czujnik w chlodnicy tym steruje   prawdopodobnie on  umarl . lub kest gdzies zwarcie  , czujnik poprostu zwiera lub rozierara   zaleznie od temp ..  jak cos to mam taki czujnik   za  10 pln   ;d   sprawny   ;d  tylko pytanie czy masz na dwa   czy trzy piny

qwasik
Świeżak

« Odpowiedz #6 - Sobota, 14.04.2007, 19:50:42 - NIEPRZECZYTANA »

silnik ADL a jezeli to jest czujnik zamontowany z boku chłodnicy to 3 pinowy innego nie widze
heartless Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #7 - Sobota, 14.04.2007, 20:38:46 - NIEPRZECZYTANA »

Tak, to czujnik zamontowany z boku chłodnicy..

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 17.04.2007, 08:27:44 - NIEPRZECZYTANA »

sprawdz modul sterowania wentylatorami znajdue sie pod aq przed atrapa czarna puszka jakies 12x6x6 cm czesto padaja jak sie woda do nich dostanie po pewnym czasie sie rozszczelniaja

na allegro pelno tego nazywa sie sterownik wentylatorow
bedizesz widzial jak wyglada

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
kacperix Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 08.07.2008, 11:06:24 - NIEPRZECZYTANA »

Orientuje się ktoś czy do mojej izy 1,6 75KM (1F) podejdzie wentylator z innego silnika? np 1,4 ABU, AEX  czy innego 1,6 ABD albo z jakiegos 1,8 8V? (90KM) lub innego jakiegoś z golfiora? Bo po dzwonie mam wentylator zablokowany i musze zmienic a w sklepie zaśpiewali 400PLN  :o   na allegro nie moge nic znaleźć do siebie konkretnie
LamberT Mężczyzna
Świeżak

Samochód: LEON 1.8T

« Odpowiedz #10 - Czwartek, 09.12.2010, 17:02:57 - NIEPRZECZYTANA »

panowie, moj problem to chyba wyzwanie :p ale nie dla mnie ;p

chodzi o to, że sterownik wentylatorów (dokładnie z takimi numerkami jak koleg1 w 1 poście zapodał z tym ze mam na końcu literkę H) chyba on nie załącza mi wiatraków :/ włacza się dopiero drugi szybki bieg :/ przy temperaturze kolo 102 stopni :/

a wolny bieg ma sie włączać prz około 95, ale tego nie robi :/

juz posprawdzałem takie rzeczy:

1. wyjąłem wtyczkę z czujnika z chodnicy i pozwierałem piny i wyszło ze nie włącza się pierwszy bieg :/

2. sprawdziłem sam wentylator - jego wtyczkę podłączyłem bezpośrednio do aku i działają oba biegi :/

i zgłupiałem :/  zostaje sam sterownik wentylatorów ...

mam prośbę, czy któryś z szanownych kolegów mógłby sprawdzić czy u niego, na sprawnie działających wentylatorach, po wyjęciu wtyczki czujnika z chłodnicy spróbować zrobić takie cos jak na filmiku
<a href="http://www.youtube.com/v/JZCrTHcXo6Y&amp;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/JZCrTHcXo6Y&amp;</a>
u mnie tylko jedna z kombinacji włącza wentylator :/ ehh a chciałbym potwierdzenia czy na 100% da się z tej wtyczki włączyć oba biegi ...
« Ostatnia zmiana: Sobota, 11.12.2010, 01:22:21 wysłane przez aboz » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #11 - Czwartek, 09.12.2010, 17:23:59 - NIEPRZECZYTANA »

1. regulamin
2. naucz sie wstawiac filmiki na forum
3. wypelnij profil

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Gumis_Krk Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon FR ARL + by TTC

« Odpowiedz #12 - Czwartek, 09.12.2010, 18:41:07 - NIEPRZECZYTANA »

Ja tez to przerabiałem ogolnie tak jesli chodzi o czujnik w chłodnicy to kup sobie ori w salonie po nr vin bo ich jest od groma różnych rodzajów.

Sterowniki lubia padać, leonie np znajduje sie tak jak by pod akumulatorem nie wiem jak w innych autach.

LamberT Mężczyzna
Świeżak

Samochód: LEON 1.8T

« Odpowiedz #13 - Czwartek, 09.12.2010, 19:12:43 - NIEPRZECZYTANA »

sorki za wrzutke filmiku w nieodpowiedni sposób, ale nie wiedziałem jak inaczej mogę wkleic :(
profil już w miarę uzupełniłem,

co do samego czujnika w chłodnicy to wydaje mi się ze to nie on :/ bo ja sprawdzałem we wtyczce którą się do niego podłącza i tam już nie działa 1-szy bieg :/, co do sterownika to tez mam go pod akumulatorem, kupilem sterownik na allegro, ale albo z nim jest tez cos nie tak, albo mam gdzies inną usterkę na kablach albo cos :/ bo nie moge wlaczyc tego jednego biegu tego wentylatora :/
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 09.12.2010, 19:24:23 - NIEPRZECZYTANA »

tez tak mialem fakt czujnik w chlodnicy nie ma nic do tego, jesli wentylatory po zwarciu czujnika nie wlacza sie wentylator to prawdopodobnie sam sterownik jest zepsuty. Jeszcze sprawdz przejscia przewodów z schematu czy czasem nie masz czegos przerwanego. A sterownik kup dokladnie taki sam z takimi samymi numerami i numerami pomocniczymi bo mimo ze maja ten sam numer katalogowy roznia sie przekaznikami w srodku ot taka mala niespodzianka :)

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» problem z wentylatorami
Skocz do: