niech zgadne nie wlacza sie ? a jak podasz prad bezposrednio na kompresor bedzie dzialac
wiec dwie mozliwosci uwalony sterownik klimy i wiatrakow
lub uszkodzone radio jesli zintegrowane
Niestety mam dokładnie taki przypadek jak wspomniałeś. Klima pracuje po podaniu bezpośrednio napięcia na kompresor a ze sterownika niestety nie idzie żaden sygnał. Na sterowniku znak klimy pojawia sie jak by wszystko było ok ale nie daje napięcia na przekaźnik (tak mówił spec od klimy)
Mam zintegrowane radio z climatronik. Radio działa bez zarzutu (czasem tylko straci zasięg i sie wyłączy, ale nie przeszkadza). Mam kilka pytań:
1. Co trzeba wymienić aby to zaczeło działać (tylko nie mówcie że całe radio bo sie chyba załamie... )?
2. Czy istnieje ewentualnie opcja przelutowania odpowiednich układów w samym radiu odpowiedzialnych za sterownie klimy czy to raczej niedostępne układy?
3. które dokładnie kabelki wychodzące z tyłu radia idą na ten przekaźnik?
4. czy przyczyną takiej awarii mogło być odpinanie panelu centralnego i radia bez wypięcia wczesniej akumulatora??
Jeszcze tylko dodam że na VAGu nie pokazywało żadnych błędów na climatroniku.
[ Dodano: 2007-06-12, 23:55 ]
brak czynnika moze tak byc wskazywany najczesciej wyciek jest na wejsciu do kabiny masz tam taka puszeczke i puszczaja w niej simeringi na przewodzie jesli jest tlusta dookola od oleju to juz masz przycyzne ...
O ile wiem ta puszeczka to presostat z czujnikiem elektrycznym (tez miałem zabrudzony olejem - ale szczelny). Nie znam sie na klimatyzacji, ale o ile wiem tamtendy przelatuje czynnik chlodzący (tzw. freon).
Zastanawia mnie skąd się bierze olej w obiegu klimatyzacji?