Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne szumy a raczej wycie,buczenie...słychać...  (Przeczytany 19800 razy)
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #15 - Wtorek, 04.08.2009, 20:46:02 - NIEPRZECZYTANA »

hehe, miałem na myśli ASO :)
Arrek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 95r ABD 1.4 + LPG

« Odpowiedz #16 - Środa, 05.08.2009, 09:38:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: widget
wymieniałem pojedynczo w Cordobie

I co jest dobrze???
Moim zdaniem nie ma co wymieniać dobrego łożyska  tylko dlatego że wymienia się drugie uszkodzone, po co ładować się w koszta??
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #17 - Środa, 05.08.2009, 10:43:30 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Arrek
Moim zdaniem nie ma co wymieniać dobrego łożyska  tylko dlatego że wymienia się drugie uszkodzone, po co ładować się w koszta??
A skąd pewność, że to drugie, dobre zaraz się nie posypie?

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: (są) 2x A4 B5 '97 - AGR, (były) Ibiza GT '99 - AFN, Cordoba SX '97 - AEE

« Odpowiedz #18 - Środa, 05.08.2009, 10:59:07 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KYS
A skąd pewność, że to drugie, dobre zaraz się nie posypie?

A skąd to założenie, że to drugie ma się zaraz posypać? Jeśli chodzi o przód to są to dwa niezależne łożyska w dwóch niezależnych kołach. Prawie zawsze z reguły pierwsze idzie prawe, tak samo jak przeguby i nikt ich nie karze wymieniać razem. To nie to samo jak tylnie koło gdzie mając dwa łożyska stożkowe wymienia się je razem.  :-X

Załóżmy, że w aucie zacznie nam nawalać prawy głośnik w drzwiach? Czy zapobiegawczo trzeba wymienić odrazu lewy mimo, ze gra czysto? ... Ale to tylko mój punkt widzenia  :P
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #19 - Środa, 05.08.2009, 11:16:40 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: JarekF
A skąd to założenie, że to drugie ma się zaraz posypać? Jeśli chodzi o przód to są to dwa niezależne łożyska w dwóch niezależnych kołach.
Parzyste elementy w samochodzie zużywają się w podobny sposób.
Więc jest wielce prawdopodobne, że zaraz po lewym łożysku sypnie się prawe lub odwrotnie.

Cytat: JarekF
Załóżmy, że w aucie zacznie nam nawalać prawy głośnik w drzwiach? Czy zapobiegawczo trzeba wymienić odrazu lewy mimo, ze gra czysto?
Taki trochę nieadekwatny przykład do sytuacji  :P

JarekF Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: (są) 2x A4 B5 '97 - AGR, (były) Ibiza GT '99 - AFN, Cordoba SX '97 - AEE

« Odpowiedz #20 - Środa, 05.08.2009, 11:24:53 - NIEPRZECZYTANA »

Eee tam zaraz nieadekwatny  :)  Parzyste głośniki grające spod jednego radia z tą samą głośnością są dobrym przykładem  :P

To prawda ale tyczy się to raczej amortyzatorów, sprężyn, ukł. hamulcowego  ;)  Przy wymianie łożysk nie ma takiej potrzeby, często awarią jest nieumiejętne założenie lub poprostu felerny wypust. Sam zmieniałem w polo łożysko jedno - akurat prawe  :ok: - i jak auto przejechało od tamtego czasu ok 40 tys. to do dziś nie nie ma potrzeby wymiany lewego  :)  Ono będzie pracować "normalnie" nie mając wpływu na jazdę (napewno przez pewien czas) czego nie możemy powiedzieć np w przypadku sprężyn wymieniając po xx tys km jedną i zostawiając drugą  ;)
tchopz Mężczyzna
replikant ;)
Użytkownik

Samochód: Skoda Superb 2.0 TDI 170KM, Replika AC Cobra 2.9 V6 24v w budowie.

« Odpowiedz #21 - Środa, 05.08.2009, 11:30:40 - NIEPRZECZYTANA »

To akurat nieprawda.
Większość elementów parzystych zużywa się inaczej.
Samochód nie jest symetryczny i nie jeździmy tylko po prostej.

Zawieszenie z prawej strony zazwyczaj dostaje szybciej, bo u nas po prawej są studzienki, krawężniki, kałuże, itp.
W lekkim aucie przy jeźdzeniu zazwyczaj tylko z kierowcą klocki zużyją się szybciej po lewej...

Praktyka wymiany parzystych elementów jednocześnie odnosi się raczej do tego, że elementy parzyste lepiej działają gdy na drugim końcu mamy element podobnie zużyty.

--->Karawan tchopza
Replika AC Cobra w budowie - http://tchopz-cobra.blogspot.com/
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #22 - Środa, 05.08.2009, 11:42:13 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: tchopz
elementy parzyste lepiej działają gdy na drugim końcu mamy element podobnie zużyty
No i właśnie o to mi chodzi.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #23 - Środa, 05.08.2009, 17:51:58 - NIEPRZECZYTANA »

Jak ktos chce to moze i pol samochodu wymienic :-X
ja mam zdanie ze  mozna wymienic jezeli to jedna robota i znacznie nie podnosi kosztow

teraz jestem na etapie wymiany lozyska lewego i prawego nie mam zamiaru wymieniac :-X

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
darius1982 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1,4 Tdi 2006 r.

« Odpowiedz #24 - Poniedziałek, 10.05.2010, 15:30:47 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Podłączę się pod temat.Posiadam Seat ibiza 1,4 TDI 2006 r. Łożysko jest razem z piastą. U mnie też coś dziwnie hałasuje przy prości ok 60km/h. Możliwe że to łożysko. (Możliwe jest że już tak wcześnie się odzywa przebieg 60000 tys) Proszę o pomoc czy w samochodach z łożyskiem razem z piastą też można sprawdzić podnosząc auto i pokręcić kołem????

Dzięki za info.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Dziwne szumy a raczej wycie,buczenie...słychać...
Skocz do: