Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Przeniesienie napędu
»
Linka sprzęgła
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
16
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Linka sprzęgła (Przeczytany 193202 razy)
4th_horseman
Użytkownik
Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97
Odp: Linka sprzęgła
«
Odpowiedz #45 -
Czwartek, 10.05.2007, 18:55:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
ja jezdze na COFLE za 32zl i jest ok.
'With the four horsemen ride...'
Shizo
Gość
«
Odpowiedz #46 -
Wtorek, 29.05.2007, 11:25:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wymieniłem linkę z samoregulacją na zwykłą i mam mały problem że jak jest bardzo gorąco to pedał nie wraca na swoje położenie muszą go od spodu lekko ruszyć.
1.Czy w seatach z fabrycznie "zwykłą" linką, sprężyna pomocnicza która odciąga pedał sprzęgła jest jakaś mocniejsza - jak tam jest to rozwiązane?
2.Możliwe że wysoka temp powoduje większe opory tarcia w lince?
peter174
niezależny
Użytkownik
Samochód: ASZ
«
Odpowiedz #47 -
Wtorek, 29.05.2007, 17:49:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
u mnie zanim jeszcze wrzuciłem nowe tulejki tez sprzegło chodziło ze znacznymi oporami ale pedał zawsze wracał na swoje miejsce czyli spręzyna przy łapie sprzegła dawała sobie radę ... a nadmienie ze cały czas miałem linki bez samoregulatora ... a moze to samoregulator ci dobił spręzyne albo spręzyna juz straciła swoje własciowści ... spróbuj podmienic sprężynę jak gdzies masz mozliwosc
jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
>>>Klub Seat Ibiza Polska<<<
4th_horseman
Użytkownik
«
Odpowiedz #48 -
Wtorek, 29.05.2007, 19:33:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
nie wiem czy sprezyna stanowi tu problem bo ja jak kupilem auto to w ogole nie mialem tej sprezyny i sprzeglo chodzilo bez zarzutow. zalozylem ja co prawda ale jakiejs duzej roznicy nie ma, wiec uwazam ze sprzeglo samo powinno podnosic pedal.
Shizo
Gość
«
Odpowiedz #49 -
Wtorek, 29.05.2007, 21:21:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
ciekawe jak ma samo sprzęgło m podnośić pedał? chyba bym musiał puszczać gwałtownie żeby zadziałała siła rozpędu łapy... Dzisbyło nieco chłodniej i nie zdarzyło mi się ani razu żeby pedał nie wrócił więc to jednak ma jakiś zwiazek z temp. zewnątrzna
Dura
Użytkownik
Samochód: Cordoba 1.6 ABU/ Octavia 1.9 TDI
«
Odpowiedz #50 -
Wtorek, 29.05.2007, 21:24:38 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "4th_horseman"
ie wiem czy sprezyna stanowi tu problem bo ja jak kupilem auto to w ogole nie mialem tej sprezyny i sprzeglo chodzilo bez zarzutow. zalozylem ja co prawda ale jakiejs duzej roznicy nie ma, wiec uwazam ze sprzeglo samo powinno podnosic pedal.
u mnie tez sprezyny nie ma i nawet nie wiedzialem ze powinna byc wiec chyba to nie w tym lezy przyczyna
TUNING KLUB KRAKÓW
4th_horseman
Użytkownik
«
Odpowiedz #51 -
Środa, 30.05.2007, 13:13:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Shizo"
ciekawe jak ma samo sprzęgło m podnośić pedał? chyba bym musiał puszczać gwałtownie żeby zadziałała siła rozpędu łapy...
o czym Ty mowisz?
sa przeciez sprezyny w samym sprzegle, na lozysku oporowym i u mnie one bez problemu sobie z tym radzily. nawet nie wiedzialem ze tam ma byc sprezyna ale u ojca (tez w aex'ie) byla i dlatego zalozylem, ale jak pisalem wyzej jakiejs duzej roznicy nie bylo - pedal odbijal mniej wiecej tak jak bez sprezyny. jesli u Ciebie mimo posiadania sprezyny pedal nie wraca, to szukalbym przyczyny w samym sprzegle, w skrzyni - moze tam jakies sprezyny pekly lub spadly?
Shizo
Gość
«
Odpowiedz #52 -
Środa, 30.05.2007, 21:35:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
W kwestii wyjaśnienia:
Sprzęgło jest nówka bez zarzutu. Pedał nie blokuje się w pozycji: "wduszony na max" tylko mniej więcej w połowie. Jest to dokładnie miejsce w którym sprzęgło zaczyna "łapać" kiedy je wduszamy. Wcześniej linka z samoregulacją "ciągnęła" pedał który chodził nieco ciężej niż teraz na zwykłej lince.
ps. dzis znowu mi się blokował...
corass
Użytkownik
Samochód: Toledo II, 2000, ASV
«
Odpowiedz #53 -
Środa, 30.05.2007, 22:56:43 -
NIEPRZECZYTANA
»
ja jestem świeżo po wymianie org sprzęgła (170k przejechane
) Kupiłem sprzęgło Valeo i założyłem do linki z samo regulatorem, jednak pojawił się problem z wrzucaniem biegów głównie nieparzystych. Więc wymieniłem na linkę bez samoregulacji jednak nadal mam problem z wrzucaniem 1 i 5 biegu. Konkretnie jakby sprzęgło nie zaskakiwało pomimo, że pedał w podłodze. Czym to może być spowodowane? Wcześniej nie miałem problemu z wrzucaniem biegów. Dodam, że teraz sprzęgło chodzi z oporem a wcześniej chodziło lżej. HELP
www.corassfoto.prv.pl
www.fisheye.skateboarding.pl
jaras
Gość
«
Odpowiedz #54 -
Piątek, 06.07.2007, 21:47:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wysłany: 2006-11-13, 21:30
--------------------------------------------------------------------------------
U mnie również chodzi cieżko sprzęgło - fachicy twierdzą, że to docisk sprzęgła. Ponieważ sprzęgło się nie "ślizga", to dałem sobie spokój z wymianą. Kupiłem taką pancerną linkę za 50 PLN (przynajmniej z wyglądu) i założyłem. Nieprzyjemny odgłos przy wciskaniu sprzegła ustąpił, ale całość dalej chodzi ciężko. Profilaktycznie wożę w bagażniku drugą linkę i dwa klucze 10mm .
podobno zaciera sie łapa sprzęgła.ta do której dochodzi linka z regulację.zaciera sie w slrzyni i cieżko wycisnąć sprzęgłomiałem wymnienioną niedawno linke i specjalnie się nie poprawiła jakość pracy linki.
pozdro
:rock:
Zaleś
Gość
«
Odpowiedz #55 -
Sobota, 07.07.2007, 09:13:16 -
NIEPRZECZYTANA
»
U mnie były również wszystkie objawy, cięzko chodziła, dziwne dzwięki, pojechałem do fachowca - powiedział że docisk jest do wymiany - zmieniłem całe spzęgło (valeo + linka valeo) i wszysatko już od 5 tys. km chodzi elegancko, jak to majster powiedział teraz noga na sprzęgło wchodzi jak w "gówno" . Wszystko delikatnie luźno i bez dziwnych dżwięków.
On powiedział, że jest to wada sprzęgła w tym modelu ponieważ przy kazdym zerwaniu linki w docisku rozpierdziela się pewien element, także każde zerwanie linki to uszkodzenie docisku, co za tym idzie coarz ciężej zaczyna chodzić i coraz częsciej linki poękają - bo na to nie ma mocnych i kółko się zamyka.
Ten sam przypadek miał w ibizie co miała przecieg 20.000.
W mojej się to stało przy 70.000.
Trochę to kosztowało ale mam problem z głowy i dał mi gwarancje że przez 50.000 km nie powinno się zepsuć i chodzić cięzko.
Takze w celu pozbuycie się problemu i stresu związanego ze zrywaniem linki radzę zainwestować i mieć spokój.
Pozdrawiam
Zaleś
_sobol_
Świeżak
«
Odpowiedz #56 -
Sobota, 07.07.2007, 09:20:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
a ja słyszałem, że to coś innego - ibi/cordi (wersja benzynowa) ma wadę konstrukcyjną sprzęgła (dlatego objaw ten mamy wszyscy :-/) Zacierają się dwie niepozorne tulejki zwane kominkami. Koszt nowych w ASO jest bagatelny, bo 38 pln. Gorsze, że aby je wymienić potrzebny jest demontaż skrzyni....
STO
Świeżak
«
Odpowiedz #57 -
Poniedziałek, 27.08.2007, 18:47:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam wszystkich serdecznie. Mam "Ize" 2002 "przejściówka"jestem po wymianie kompletnego sprzęgła SACHSA+wszystkie tulejki+2(linki sprzęgła) i nadal coś obciera. Po wymianie sprzęgła chodziło jak masło ale teraz ciężko, aż noga boli.Objaw obcierania i jakiegoś trzeszczenia nasila sie szczególnie w warunkach wysokiej temperatury zewnętrznej lub po przejechaniu paru kilometrów jak trochę popracuje pedałem sprzęgła. Ciężko to znieść i jest "lekko" irytujące. Wydaje mi sie, że to jakiś element (bolec) na którym opiera się pedał sprzęgła. Proszę o rady,
co robić.
Shizo
Gość
«
Odpowiedz #58 -
Wtorek, 28.08.2007, 14:04:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
a jaką masz linkę i kto ją wymieniał?
STO
Świeżak
«
Odpowiedz #59 -
Wtorek, 28.08.2007, 21:39:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
Linka oryginalna, zwykła kupiona w ASO wymieniana w serwisie.
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
...
16
Do góry