+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Samo włączające się wycieraczki
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 3 [4]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Samo włączające się wycieraczki  (Przeczytany 61294 razy)
samsungrv510 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 1.3 Kat. 1994r

« Odpowiedz #45 - Środa, 12.10.2011, 19:14:11 - NIEPRZECZYTANA »

Ja się podepnę pod temat,ponieważ mam prawie identyczną sytuację.A mianowicie przednie wycieraczki chodzą bez zarzutu na 100%,lecz gdy włączę tylne wycieraczki to nie chcą się same wyłączyć pod żadnym pozorem,dopiero gdy zgaszę zapłon i przekręcę ponownie kluczyki na włączony zapłon to wycieraczki dopiero się wyłączają.Jaka może być tego przyczyna czy to tak jest jak było napisane wcześnie przekaźnik i włącznik czy coś osobno z tych rzeczy?
hyzioo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1.4 1997, Pb+LPG

« Odpowiedz #46 - Wtorek, 18.12.2012, 09:32:42 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Sory za off topa ale miałem wlaśnie identyczny problem w mojej ibizie 1.4 96'.

U mnie również pojawił się problem z przełącznikiem, wykręciłem kierownicę itp. wyczyściłem i zaczęło działać. Na jeden dzień.
Przy składaniu wystąpił u mnie mały problem, szkoda mi jechać z tym do elektryka bo mogę to sam zrobić. Otóż aktualnie przestał mi działać spryskiwacz przedniej szyby. Tylny słyszę, włącza się wycieraczka itp., a z przodu nic. Ani nie pryska spryskiwacz, ani wycieraczki się nie włączają. Doszedłem do wniosku że po prostu źle coś zmontowałem. Otóż tak jak tutaj :

Cytat: SMERU
jest tam jeszcze sprezyna odpychajaca przelacznik wycieraczek od kierowcy, jest ona dokrecana srubka. u mnie srubka ta zostala wypchnieta.

Właśnie z tą sprężyną mam problem, bowiem zamontowane na niej jakoś były jeszcze takie dwie blaszki (zdjęcia na końcu), i nie wiem jak to zmontować. Wkręcając samą śrubkę sprężyna wyskakuje z niej. Na zdjęciach widać jak to wygląda, mój przełącznik oraz te blaszki. Wrzuciłem też zdjęcie z jakiegoś sklepu internetowego, ale nie mogę się tam dopatrzeć jak to jest zamontowane. Czy ktoś może mi pomóc?

P.s. na zdjęciach nie ma śrubki, leży mi gdzieś na podłodze w aucie, wczoraj było za ciemno żeby jej szukać. Taka sama śrubka jak na pierwszym zdjęciu.

Zdjęcie ze sklepu:

Blaszki(sorry za jakość zdjęć, pod wieczór robione z flashem -.-) :

Sprężyna:

Przekaźnik (manetka wycieraczek):

To samo ze sprężyną:

Druga część przełącznika (z manetką od kierunków) od tyłu - zaznaczone gdzie ta sprężyna ze śrubką się styka z tą częścią:

Zamontowany na swoim miejscu (sama manetka od wycieraczek):

Z góry dzięki za sugestie :) stawiam że to nie silniczek bo by wycieraczki się włączały przy próbie spryskiwania. A jestem pewien że źle to zmontowałem. Proszę o porady/zdjęcia itp. :)
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #47 - Wtorek, 18.12.2012, 16:26:43 - NIEPRZECZYTANA »

te blaszki to powinna być jedna blaszka zapewne, nie pamiętam, ale czy nie wygląda jakby się rozpękła?  złóż dwie blaszki tak aby stworzyły podkładkę i będziesz miał rozwiązanie dlaczego sprężyna wylata.

jeśli nie rozpadła się to jest druga opcja: włóż sprężynę, i te dwie blaszki tak aby weszły w sprężynę a śrubką je rozepchniesz- dokręcając, jakby taka tulejka z dwóch połówek.

pamięć krótka jest  :evil:

ps.
jak się nie da nijak złożyć, załóż zwykłą podkładkę ;)
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 18.12.2012, 16:31:07 wysłane przez Gizmo » Zapisane

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
hyzioo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1.4 1997, Pb+LPG

« Odpowiedz #48 - Wtorek, 18.12.2012, 18:59:51 - NIEPRZECZYTANA »

Hmmm... no w sumie one są takie że pasowały by jako tulejka :) spróbuję jutro, dam znać czy to to (o ile znajdę śrubkę xD)

Miałeś rację, pasują jako tulejka ;P zamontowałem itp, niestety nadal nie działa spryskiwacz.

I tu mam pytanie: czy dobrze myślę że padł przełącznik? w sensie myślałem że to mógłby być silniczek spryskiwaczy, ale wtedy chyba wycieraczki by się włączały przy próbie spryskiwania - mam rację ?  Bo nie chcę kupić przełącznika żeby się nie okazało że to co innego :)
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 20.12.2012, 10:43:50 wysłane przez hyzioo » Zapisane
Karenz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: cordoba 96 1.4 aex

« Odpowiedz #49 - Środa, 12.06.2013, 00:57:00 - NIEPRZECZYTANA »

Ja rozwiązałem cały ten problem banalnie prosto . Wepchałem kawałek gąbki w ten maleńki otwór i manetka przestała latać , cała operacja to 30 sek . Problem nigdy więcej nie wystąpił , jedynie teraz muszę mocniej do siebie pociągnąć manetkę aby się spryskiwacz włączył , ale to żaden problem .
wr3stler Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza, 2000, 1.4

« Odpowiedz #50 - Piątek, 28.08.2015, 22:17:27 - NIEPRZECZYTANA »

Mam problem z samo włączającymi się wycieraczkami na trybie 0. Włączają się kiedy chcą i tak samo się wyłączają, nie da się tego zastopować. Na innych forach pisze żeby wymienić przełącznik zespolony, ale ja posiadam wersją przełącznika z komputerem i nie można go na dzień dzisiejszy nigdzie dostać i teraz pytanie jak to naprawić.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #51 - Sobota, 29.08.2015, 10:33:36 - NIEPRZECZYTANA »

Jest temat pod tym samym tyt już na forum. Regulamin.
Można próbować czyszczenia.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #52 - Sobota, 29.08.2015, 11:01:22 - NIEPRZECZYTANA »

Można kupić przełącznik bez komputera i przy chwili wolnego czasu, odrobinie zdolności manualnych i nieskończonej cierpliwości przełożyć rączkę ze sterowaniem komputerem do tego bez sterowania. U siebie dokładałem komputer i na przełączniku z kompem wycieraczki działały cały czas na pierwszym biegu (czy ustawione na 1, 0 czy czasowo), więc przełożyłem manetkę do swojego "spodu"

Strony: 1 2 3 [4]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Samo włączające się wycieraczki
Skocz do: