+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Samo włączające się wycieraczki
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Samo włączające się wycieraczki  (Przeczytany 61296 razy)
Var
Świeżak

« Odpowiedz #15 - Poniedziałek, 26.06.2006, 12:48:50 - NIEPRZECZYTANA »

Kowal 2002, dzięki za podpowiedź. Mam identyczną sytuację w moim Toledo.
Przekaźnik wymieniony (na 99), przełącznik już rozkreciłem i wyczyściłem, ale to może być ten docisk o którym piszesz... Idę walczyć, te cholerne wycieraczki spędzają mi sen z powiek już ładne 3 miechy.

kilka dni później Trafiony zatopiony  :rock:

Toledo 1.6, 1997

marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #16 - Środa, 02.08.2006, 12:29:58 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem dokładnie ten sam problem - na początku myślałem, że to przekaźnik, ale przyczyna była bardziej prozaiczna. Na włączniku w kolumnie kierownicy zbierał się przez lata grafit - przy każdym przecież włączeniu coś może zaiskrzyć... I tak się zbierało, aż przez ten grafit bardzo mały prąd sie przebijał - i przekaźnik "myślał" że włączam spryskiwacz - no to właczał wycieraczki...
Po wyczyszczeniu wszystkich styków problemu już nie ma!! Koszt części: 0zł!!

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
SMERU
Gość

« Odpowiedz #17 - Poniedziałek, 21.08.2006, 11:49:16 - NIEPRZECZYTANA »

tez mialem ten problem. kupilem przekaznik nr 99 i nic nie pomoglo. wiec zdjalem kierownice i dobralem sie do wlacznika wycieraczek. u mnie sprezyna odpychajaca przelacznik wypychala go za bardzo w kierunku kierowcy, czyli znajdowal sie on w pozycji zalaczania spryskiwacza, ale plynem nie pryskalo o szybie. jest tam jeszcze sprezyna odpychajaca przelacznik wycieraczek od kierowcy, jest ona dokrecana srubka. u mnie srubka ta zostala wypchnieta. Wkrecilem nowa o rozmiar grubsza. dodatkowo plinikiem przytarlem plastik regulujacy docisk z jakim ta sprezyna  dziala na przelacznik, to ten na ktory nachodzi ta sprezyna. teraz zostal mi przekaznik nr 19 ale przyznam ze ten nr 99 to fajny bajer i nie zaluje jego zakupu.
.:TeLeSkoP:.
Gość

« Odpowiedz #18 - Wtorek, 26.09.2006, 11:51:35 - NIEPRZECZYTANA »

Od niecałych dwóch tygodni mam identyczny problem w Ibizie. Wycieraczki same się odpalają w różnych sytuacjach - a to przy włączeniu kierunkowskazu, a to przy jazdy po nierównościach (nawet niedużych). Teraz przynajmniej wiem gdzie można szukać problemu ;)
Phooryz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba SE, 1998, AEX 1.4 benzyna

« Odpowiedz #19 - Sobota, 05.05.2007, 11:22:15 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,

Dzieki pomocy marmaxa3 znalazlem wreszcie ten temat opisujacy dokladnie moj problem. Panowie, mam zasadnicze pytanie: jak zdemontowac oslone kolumny kierownicy i jak dobrac sie do przelacznika w Seacie Cordoba 98 SE, aby wyczyscic te styki? Moze ktos to opisac krok po kroku, mozliwie precyzyjnie? Jakimi narzedziami itd...

Z gory dzieki!
marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #20 - Sobota, 05.05.2007, 12:03:19 - NIEPRZECZYTANA »

Wystarczy zdjąć klakson (ja poduchy nie mam), odkręcić kierownicę (jedna śruba - nie pamiętam numeru) i jeszcze jakieś 4 czy 6 śrubek i masz wszystkie przełączniki (kierunki, wycieraczki, awaryjne) w ręku.

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
serek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba '00 1.9 TDI 90 KM

« Odpowiedz #21 - Środa, 04.02.2009, 23:29:35 - NIEPRZECZYTANA »

panowie a może jakieś wskazówki jak dobrać się do tego przełącznika w cordobie ale z 2000r. i z poduchą??? też mam problem z tymi wycieraczkami, że same mi się włączają na nierównościach albo jak włączę spryskiwacze to już tak chodzą i przestać nie chcą. Chcę spojrzeć na ten przełącznik ewentualnie go wymienić ale nie wiem jak się do niego dobrać żeby czegoś nie rozdupczyć.
Z góry dzięki!!

Cordoba '00 1.9 TDI 90 KM
matii Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Passat 3C TDI Sportline CBBB '09

« Odpowiedz #22 - Środa, 04.02.2009, 23:38:37 - NIEPRZECZYTANA »

Przekaźnik masz tam gdzie bezpieczniki, numer 19 lub 99. A do przełacznika: na pewno musisz odłaczyć aku, pod spodem kiery masz 3 śrubki odkrecasz, delikatnie zdejmusz airbaga i odłaczasz go, pozniej odkrecasz kiere, a na koncu obudowe kiery by odłączyć wtyczki od przełacznika zespolonego i nareszcie przełacznik jest Twoj.

Klub Seat Cordoba

Była Cordoba FL Vario TDI ALH i Polo 07 TDI AXR
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #23 - Czwartek, 05.02.2009, 00:09:32 - NIEPRZECZYTANA »

serek a ja poradziłem sobie z tym problemem w inny o wiele prostszy sposób...
Sytuacja występowała u mnie wcześniej w Cordobie - wycieraczki włączały się samoczynnie, czasami styki puszczały dymek  ;D
Nie musisz demontować ani kierownicy, ani przekaźnika - ja poradziłem sobie kawałeczkiem plastiku oraz kropelką "kropelki". Odkręcasz plastikową osłonę kolumny kierownicy, następnie delikatnie odginasz manetkę od w kierunku szyby czołowej, w miejsce tuż nad stykiem podkładasz kawałeczek cienkiego plastiku i dla pewności przytwierdzasz tym co poleca "czarnoksiężnik" (czyt. klej)  8)  Cała operacja zajęła mi około 15 minut i problem już nigdy nie wrócił  :ok: Jak chcesz to mogę odgrzebać gdzieś fotkę z całej zabawy  :)

K Milczarek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: SEAT ALTEA , 2005 , 1.6.

« Odpowiedz #24 - Czwartek, 05.02.2009, 11:06:47 - NIEPRZECZYTANA »

Ja miałem u siebie taki problem z wycieraczkami i opisywałem na forum zacnego IKS-u co po kolei trzeba zrobić coby przełącznik wymienić bo czyszczenie nic nie daje wystarczy użyć opcji szukaj

Była cordoba '95 1.6 1F LPG, była Bora '99 2.0 LPG
serek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba '00 1.9 TDI 90 KM

« Odpowiedz #25 - Czwartek, 05.02.2009, 20:51:59 - NIEPRZECZYTANA »

serek a ja poradziłem sobie z tym problemem w inny o wiele prostszy sposób...
Sytuacja występowała u mnie wcześniej w Cordobie - wycieraczki włączały się samoczynnie, czasami styki puszczały dymek  ;D
Nie musisz demontować ani kierownicy, ani przekaźnika - ja poradziłem sobie kawałeczkiem plastiku oraz kropelką "kropelki". Odkręcasz plastikową osłonę kolumny kierownicy, następnie delikatnie odginasz manetkę od w kierunku szyby czołowej, w miejsce tuż nad stykiem podkładasz kawałeczek cienkiego plastiku i dla pewności przytwierdzasz tym co poleca "czarnoksiężnik" (czyt. klej)  8)  Cała operacja zajęła mi około 15 minut i problem już nigdy nie wrócił  :ok: Jak chcesz to mogę odgrzebać gdzieś fotkę z całej zabawy  :)
jesli mógłbyś odgrzebać tę fotke to byłbym wdzieczny
« Ostatnia zmiana: Piątek, 06.02.2009, 08:16:16 wysłane przez serek » Zapisane

Cordoba '00 1.9 TDI 90 KM
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #26 - Czwartek, 05.02.2009, 21:10:55 - NIEPRZECZYTANA »

serek zdjęcie może nie jest wyraźne ale jak już odkręcisz obudowę stacyjki to będziesz widział dokładnie...  :eye: (na fotce niewielki niebieski plasticzek, a jakże przydatny)

« Ostatnia zmiana: Czwartek, 05.02.2009, 21:13:23 wysłane przez widget » Zapisane

Migotka Kobieta
Użytkownik

Samochód: bike

« Odpowiedz #27 - Piątek, 06.02.2009, 09:03:31 - NIEPRZECZYTANA »

ja mam ten sam problem, przy uruchomieniu przednich wycieraczek +/- spryskiwacz uruchamia sie tylna, czasem trzeba ja samemu wyłączyć a czasem sama się wylacza.. widget przetstujemy Twoj patent :D
DAMiANO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #28 - Piątek, 06.02.2009, 18:43:51 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Migotka
ja mam ten sam problem, przy uruchomieniu przednich wycieraczek +/- spryskiwacz uruchamia sie tylna, czasem trzeba ja samemu wyłączyć a czasem sama się wylacza.. widget przetstujemy Twoj patent :D
Mam ten sam problem...Migotka,  daj znać jak opanujesz usterkę :)

Winchester Mężczyzna
Odgrzybianie klimatyzacji samochodowej - ozonowanie, ultradźwięki
Użytkownik

Samochód: Chwilowo Opel Corsa 1.2 16V 75KM

« Odpowiedz #29 - Poniedziałek, 15.02.2010, 21:41:29 - NIEPRZECZYTANA »

No coz, ten sam problem, czyli lekkie wyboje i wycieraczki dzialaja... a pozniej to juz ciagle dzialaly... niestety wyjecie przekaznika 19 unieruchamia wycieraczki podczas spryskiwania i dzialaja one tylko na najszybszym biegu.
Zatem ja rowniez podkleilem pod manetka kawaleczek okleiny okiennej PCV i wszystko jest wporzo :) - po prostu - zadzialalem sposobem Kowala :)

!!! Ozonowanie klimatyzacji Łódź !!! Dla klubowiczow znizki!!!
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Samo włączające się wycieraczki
Skocz do: