Witam. Sory za off topa ale miałem wlaśnie identyczny problem w mojej ibizie 1.4 96'.
U mnie również pojawił się problem z przełącznikiem, wykręciłem kierownicę itp. wyczyściłem i zaczęło działać. Na jeden dzień.
Przy składaniu wystąpił u mnie mały problem, szkoda mi jechać z tym do elektryka bo mogę to sam zrobić. Otóż aktualnie przestał mi działać spryskiwacz przedniej szyby. Tylny słyszę, włącza się wycieraczka itp., a z przodu nic. Ani nie pryska spryskiwacz, ani wycieraczki się nie włączają. Doszedłem do wniosku że po prostu źle coś zmontowałem. Otóż tak jak tutaj :
jest tam jeszcze sprezyna odpychajaca przelacznik wycieraczek od kierowcy, jest ona dokrecana srubka. u mnie srubka ta zostala wypchnieta.
Właśnie z tą sprężyną mam problem, bowiem zamontowane na niej jakoś były jeszcze takie dwie blaszki (zdjęcia na końcu), i nie wiem jak to zmontować. Wkręcając samą śrubkę sprężyna wyskakuje z niej. Na zdjęciach widać jak to wygląda, mój przełącznik oraz te blaszki. Wrzuciłem też zdjęcie z jakiegoś sklepu internetowego, ale nie mogę się tam dopatrzeć jak to jest zamontowane. Czy ktoś może mi pomóc?
P.s. na zdjęciach nie ma śrubki, leży mi gdzieś na podłodze w aucie, wczoraj było za ciemno żeby jej szukać. Taka sama śrubka jak na pierwszym zdjęciu.
Zdjęcie ze sklepu:
Blaszki(sorry za jakość zdjęć, pod wieczór robione z flashem -.-) :
Sprężyna:
Przekaźnik (manetka wycieraczek):
To samo ze sprężyną:
Druga część przełącznika (z manetką od kierunków) od tyłu - zaznaczone gdzie ta sprężyna ze śrubką się styka z tą częścią:
Zamontowany na swoim miejscu (sama manetka od wycieraczek):
Z góry dzięki za sugestie
stawiam że to nie silniczek bo by wycieraczki się włączały przy próbie spryskiwania. A jestem pewien że źle to zmontowałem. Proszę o porady/zdjęcia itp.