Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Światła i oświetlenie
»
Światła wstecznego.
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
3
...
5
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Światła wstecznego. (Przeczytany 74896 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
koper_1986
Gość
Światła wstecznego.
«
Środa, 17.05.2006, 17:31:03 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam wszystkich
Mam problem z światłami wstecznego, oba nagle zgasły, sprawdziłem żarówki, i wsyzstkie bezpieczniki pod kierownicą. Szukałem przy drążku skrzyni biegów jakiegos wyłącznika ale nic nie znalazłem. Niby banał a nie wiem co z tym zrobić.
Pomocy :rock:
Valgaar
Animator :-)
Moderator
Odp: Światła wstecznego.
«
Odpowiedz #1 -
Środa, 17.05.2006, 17:45:04 -
NIEPRZECZYTANA
»
w Fiacie Uno tak miałem. Okazało się, że pod autkiem w skrzyni biegów jest wkręcany hmm... coś jakby duży jack. okazało się, że to on się spalił. po wykręceniu go i włożeniu nowego i podpięciu kabelków wszystko ok. jest to czujnik wstecznego w skrzyni. sądze , że w Seatach będzie to podobnie rozwiązane.
koper_1986
Gość
«
Odpowiedz #2 -
Środa, 17.05.2006, 18:08:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
wjeżdzalem na kanał i znalazłem wtyczke która wychodzi ze skrzyni biegów. Z wtyczki wychodziły dwa kable. Sprawdzałem miernikiem plus do masy a minus do jednego z kabla pokazywało napiecie jak włączylem zapłon, myslalem ze bedzie pokazywalo jak wlacze wsteczny. Ale to nie to, zaraz ide do garażu poszukac tego Jacka jak wróce dam znac
Jobski
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 -
Środa, 17.05.2006, 18:10:35 -
NIEPRZECZYTANA
»
w skrzyni masz 2 czujniki, jeden od wstecznego a drugi od prędkościomierza
Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
koper_1986
Gość
«
Odpowiedz #4 -
Środa, 17.05.2006, 18:13:14 -
NIEPRZECZYTANA
»
A gdzie mniej wiecej mam go szukać ?
KKKKris
Użytkownik
Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS
«
Odpowiedz #5 -
Środa, 17.05.2006, 19:54:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ten od predkosciomierza ma trzy przewody, od swiatel dwa. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie sa widoczne z gory po podniesieniu maski - skrzynia typ CHB. Zewrzyj je przez duza zarowke (50-100W - przez zarowke, aby nie zrobic jakiegos zwarcia i nie zwieraj ich na dlugo) jesli przewody sa ok to wsteczne swiatelka powinny lekko zajarzyc. Byc moze trzeba bedzie wyjac zarowki (z klosza, nie oprawki) aby zauwazyc, ze swieca.
falla_x
Gość
«
Odpowiedz #6 -
Środa, 17.05.2006, 21:08:58 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "koper_1986"
Witam wszystkich
Mam problem z światłami wstecznego, oba nagle zgasły, sprawdziłem żarówki, i wsyzstkie bezpieczniki pod kierownicą. Szukałem przy drążku skrzyni biegów jakiegos wyłącznika ale nic nie znalazłem. Niby banał a nie wiem co z tym zrobić.
Pomocy :rock:
ja proponuje najpierw sprawdzic przewody przechodzace od samochodu do klapy na laczeniu w miejscu gdzie klapa sie zamyka czesto sie poprostu przerywaja u mnie tak bylo poszperaj w kablach laczacych klape z reszta samochodu pewnei tu bedzie ten twoj problem sie znajdowal, jesli wszystkie kable sa ok to wymien czujnik ten w skrzyni raczej nic inego oprucz ewentualnego bezpiecznika nie mogl sie stac
KKKKris
Użytkownik
Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS
«
Odpowiedz #7 -
Środa, 17.05.2006, 21:35:31 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "falla_x"
ja proponuje najpierw sprawdzic przewody przechodzace od samochodu do klapy na laczeniu w miejscu gdzie klapa sie zamyka czesto sie poprostu przerywaja
Swiatelka wsteczne sa na klapie bagaznika?? U mnie w cordi jest inaczej wiec przewody do nich nie ida przez klape, ale bronie swojej wersji. Latwiej zewrzec wtyczke przy skrzyni niz rozbierac wiazke przewodow, ale jesli to nie pomoze i dochodzi napiecie do wtyczki to trzeba szukac w kabelkach. Tam wiecej juz nic nie ma.
woj
Użytkownik
Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG
«
Odpowiedz #8 -
Czwartek, 18.05.2006, 22:53:01 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jeżeli by się okazało że Ci padł czujnik (co ja obstawiam) to radzę przed pujściem do sklepu po nowy wykręć stary na wzór bo jest kilka rodzajów (różna długość bolca) i po wkręceniu albo będzie świecił cały czas albo wcale. Jak sugerowal KKKKris zewrzyj przewody i sprawdz czy świecą światła albo wykręć czujnik (ten z przodu skrzyni) i sprawdź miernikiem czy po wciśnięciu bolca albo rozłącza albo załącza-nie pamiętam
powodzenia.....
VW SHARAN T
DI
\\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir
i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98
Tracer
Użytkownik
Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI
«
Odpowiedz #9 -
Piątek, 19.05.2006, 05:34:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "koper_1986"
wjeżdzalem na kanał i znalazłem wtyczke która wychodzi ze skrzyni biegów. Z wtyczki wychodziły dwa kable. Sprawdzałem miernikiem plus do masy a minus do jednego z kabla pokazywało napiecie jak włączylem zapłon, myslalem ze bedzie pokazywalo jak wlacze wsteczny. Ale to nie to, zaraz ide do garażu poszukac tego Jacka jak wróce dam znac
Czujnik prędzej sprawdzisz omomierzem .
Zapinasz omomierz na 2 końcówkach czujnika i jak włączysz wsteczny to powinien pokazać zwarcie albo zapiszczec bo są mierniki z taką funkcja nawet te po 20 PLN.
Napięcie przychodziło Ci ze stacyjki przez żarówki. Jak coś mierzysz to minus do minusa a plus do plusa no chyba ze nie wiesz które to to ci miernik (cyfrowy) minus pokaże na wyświetlaczu
Czasmi napięcie moze się pojawić a mimo to prąd nie pójdzie przy nadwątlonej instalacji :sad:
Wtedy podejrzane są kabelki pomiędzy nadwoziem a klapą .
Trza się do nich dobrać i próbować pociągnąć, tak jakby rozerwać.
Jeśli są nadwatlone to łatwo się rozerwą
Inna prosta metoda (pewniejsza) ,to zrobić zwore z kawałka drutu i zewrzeć tą wtyczkę i wtedy lampy cofania winny się zapalic ,bo jak nie to przerwa w instalacji :sad:
Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC 147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIO
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Gizmo
Użytkownik
Samochód: Leon ST FR 2018
«
Odpowiedz #10 -
Piątek, 19.05.2006, 07:16:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "KKKKris"
Swiatelka wsteczne sa na klapie bagaznika?? U mnie w cordi jest inaczej wiec przewody do nich nie ida przez klape, ale bronie swojej wersji.
tak tylko ze koper ma ibize a tam wsteczne sa w klapie, wiec jesli to kabelki na laczniku klapy to najprosciej sprawdzic tak: zarzucic wsteczny bez uruchamiania silnika tylko na kontrolkach i poruszac klapa fgora-dol jesli kabelek sie przerwal o w pewnym momencie powinny sie swiatelka zaiskrzyc, u mnie tak bylo z przeciwmgielnymi, zapalaly sie na wlaczonej klapie
pzdr Gizzi
Była: Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Było: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
koper_1986
Gość
«
Odpowiedz #11 -
Sobota, 20.05.2006, 20:26:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
no więc tak :
Dziś wjechałem jeszcze raz na kanał odpiąłem wtyczkę we wtyczke wsadziłem drut zeby zrobić zwarcie wlączyłęm zaplon i ... zaświeciły !!
Odkręciłem czujnik ale zaczął mi wyciakać olej ze skrzyni ;/ więc nie moge go odkręcić na wzór co radzicie ? Ja myśle ejchac do servisu seata i powiedziec ze chce czujnik do ibizy 96 glx powinien byc ok ?
Co do wymiany do planuje wykrecic stary zatkać ręką ottwór i wkrecic nowy
dzis mi ucieka z 50 tka oleju a mam wyciek ze skrzyni nie wiem czy nie bedzie juz za malo oleju
Jeżeli chodzi o światełka wtecznego to nie są na klapie na klapie mam tylko środkowy stop.
Jestem nowy na forum, więc moge napisac instrukcje: co zrobić w przypadku gdy wsteczne nie świecą zrobie foty skrzyni wskaże miejsce czujnika., itp moze komus sie przyda. Po czujnik pojade dopeiro ostatniego bo bede mial wtedy sos, napewno napisze jak skonczyla sie przygoda
thx za pomoc !
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX
«
Odpowiedz #12 -
Niedziela, 21.05.2006, 08:46:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wstaw to do działu z poradnikami
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać
- SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
Łukasz
Gość
«
Odpowiedz #13 -
Niedziela, 21.05.2006, 14:47:46 -
NIEPRZECZYTANA
»
taki czujnik kosztuje 12zl ale uwazaj przy wkrecaniu bo scianka gwintu w tym czujniku jest bardzo cienka sam dwa przekrecilem i gwint zostaje w skrzyni i pozostaje tylko czekac az caly olej wyleci i kombinowac z wykrecaniem a taki lepszy jak masz kase to ok 40zl kosztuje, wybor nalezy do Ciebie i pamietaj z tymi z 12zl wkrec ale nie docigaj bo sie ukreci na bank pozdrawiam
koper_1986
Gość
«
Odpowiedz #14 -
Niedziela, 21.05.2006, 20:49:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Łukasz"
taki czujnik kosztuje 12zl ale uwazaj przy wkrecaniu bo scianka gwintu w tym czujniku jest bardzo cienka sam dwa przekrecilem i gwint zostaje w skrzyni i pozostaje tylko czekac az caly olej wyleci i kombinowac z wykrecaniem a taki lepszy jak masz kase to ok 40zl kosztuje, wybor nalezy do Ciebie i pamietaj z tymi z 12zl wkrec ale nie docigaj bo sie ukreci na bank pozdrawiam
Ile oleju ci uciekło jak go wymieniales ?
Strony: [
1
]
2
3
...
5
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»