Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zblokowane sterowanie szybami tylnymi  (Przeczytany 16812 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Martini83 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Altea FR 2007 2.0 TFSI DSG

« Sobota, 17.01.2015, 22:51:50 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich serdecznie.
Od niedawna jestem posiadaczem Seata Altei w wersji FR. Silnik to 2.0 TFSI ze skrzynią DSG. Moc 200 KM :evil:  ale to znawcy marki zapewne wiedzą ;D 
Problem mój jest jak w temacie.
Samochód fabrycznie bądź i nie, tego nie wiem, był zarejestrowany jako ciężarowy i oczywiście sprowadzony był z Danii. Po stosownych przeróbkach jest już samochodem osobowym. Papiery, kanapa itp dało się załatwić bezboleśnie.
Zostało tylko to nieszczęsne sterowanie szybami tylnymi. Nie działa z przełączników przy kierowcy jak i w tylnych drzwiach.
Co może być tego przyczyną? Czy jest to jakaś fabryczna blokada którą da się bezproblemowo obejść?
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Proszę o pomoc lub jakieś sugestie, względnie propozycje co może być powodem tej bolączki.
Pozdrawiam
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 18.01.2015, 09:23:16 - NIEPRZECZYTANA »

Zapewnie jest to programowo wyłączone w module komfortu.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 18.01.2015, 11:45:13 - NIEPRZECZYTANA »

przycisk blokady nic nie zmienia?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
wilku wawa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: altea 2005 2.0

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 18.01.2015, 13:31:41 - NIEPRZECZYTANA »

a poże poprostu kości sa odłąączone

Miej wyjebane a bedzie ci dane.
Martini83 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 18.01.2015, 22:43:22 - NIEPRZECZYTANA »

Przycisk blokady szyb, bo zapewne o ten chodzi, nic nie zmienia. Może tam coś jest dziwnie podłączone?
Próbowałem z kolegą dostać się do niego...ale boczek drzwi nie chciał odpuścić ;D 
Kości są podłączone. Bynajmniej te od kierowcy bo przy mnie były akurat sprawdzane.
"Elektryk" podobno skanował system i niby jest wszystko ok. Tak mi powiedział.
Stwierdził też rzekomo że nie dochodzi napięcie do silniczków, ale kolega sprawdzał bezpieczniki i jest wszystko cacy.
Może jakiś przekaźnik?
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 20.01.2015, 09:57:27 - NIEPRZECZYTANA »

W altei nie będziesz miał przekaźników tylko boardnetz, elektryk sobie może skanować ale jeżeli nie ma jakiegoś sensownego progarmu lub vcds to nie sprawdzi ci kodowania i go nie zmieni. Potrzebny ci VCDS lite i sprawdzenie kotowania w module 46, 09, 35 i 19 jak pamiętam (moduł komfortu, moduł centralny elektroniki, centralny zamek i can gateway).

Martini83 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 20.01.2015, 15:56:23 - NIEPRZECZYTANA »

A czy jest cień szansy na to, że taka blokada może być zrobiona jako blokada mechaniczna?
Na necie znalazłem jakiś temat odnośnie podobnej sytuacji, tyle że z Touranem, jeśli dobrze pamiętam pojazd,
W tamtym przypadku okazało się, że szyby były w jakiś sposób sklejone klejem do szyb.
Jak dla mnie brzmi to kosmicznie...
Co wy na taką wersję zdarzeń powiecie? Czy jest to możliwe?
Pozdrawiam
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 20.01.2015, 20:37:09 - NIEPRZECZYTANA »

Jak by były sklejone to byś słyszał jak silnik chodzi i napina linki. (trwa to max 0,5sek u mnie)
Martini83 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #8 - Środa, 21.01.2015, 18:06:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: emtezet
Potrzebny ci VCDS lite
A co kolego powiesz na taką wersję jaką znalazłem pod tym linkiem http://www.vag-com.pl/
Trochę poczytałem na necie i rzekomo potrzebny jest kabel przystosowany typowo pod VCDS, a stosując inny można sobie naszkodzić i problemów narobić.
Jakiego kolega używa programu i interfejsu?

Napisano: Środa, 21.01.2015, 18:58:05

Cytat: mac456x9
Jak by były sklejone to byś słyszał jak silnik chodzi i napina linki. (trwa to max 0,5sek u mnie)
U mnie jest podobnie...po prostu nie dochodzi napięcie do przycisków sterowniczych lub samego silnika :(
Bartek9090 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBIZA 99 1,9tdi

« Odpowiedz #9 - Sobota, 23.01.2016, 19:01:34 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, podepnę się pod temat ponieważ posiadam podobny problem. Otóż na dniach kupiłem Ibizę 99 FL i pewnego wieczoru po pracy przychodzę do auta a tam z tyłu powiedzmy 0,5 do 1 cm z tyłu szyby uchylone. Zdziwiłem się, ale pomyślałem, że może bawiłem sie wcześniej i nie zauważyłem. Natomiast nie da się ich ruszyć(nie słychać żeby silniczki pracowały). Narazie zakleiłem taśmą i tak jeżdżę bo mój elektryk zajęty póki co a mówi " będzie grzebania" i umówiłem się z nim na przyszły tydzień.

Postanowiłem sam pogrzebać i bezpieczników od szyb nie znalazłem. Dodam, że na przewodach też żadnych nie ma tak jak niektórzy piszą o tym modelu.

Ktoś wie jaka może być przyczyna ? bardzo byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #10 - Sobota, 23.01.2016, 19:52:20 - NIEPRZECZYTANA »

Do silniczków dochodzi 2 przewody czy wiecej? Tzn jest sam silnik z dwoma przewodami czy masz silnik z modułem?
Jesli masz tylko dwa to najprawdopodobniej jakieś przewody w przelotkach w drzwiach do karoseri sie zwarły lub przełamały i nie ma wogole pradu na silnik, w drugim przypadku tez sprawdz przelotki jesli nic nie znajdziesz to niestety ale czesto padaja moduly od silniczków

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #11 - Poniedziałek, 25.01.2016, 08:12:17 - NIEPRZECZYTANA »

A czy przycisk zamknij otwórz w środku działa?

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Elektryczne szyby, lusterka» Zblokowane sterowanie szybami tylnymi
Skocz do: