+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» Mapa On-Line / Nawigacja satelitarna
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Ankieta
Pytanie: Co o tym sądzisz ???  (Głosowanie skończone: Środa, 12.07.2006, 17:11:37)
Dobre - 15 (45.5%)
Wolę Atlas - 4 (12.1%)
Mam nawigację satelitarną - więc na co to komu ???!!! - 12 (36.4%)
SPAM - 2 (6.1%)
Głosów w sumie: 22

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 36   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mapa On-Line / Nawigacja satelitarna  (Przeczytany 331758 razy)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #255 - Czwartek, 30.10.2008, 20:53:54 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: punchoo
Znając Twój wykonywany zawód - to wystarczył Ci Auto-Atlas - bo po co przepłacać ?!
chyba zartujesz :-X atlas to sobie mozna na postoju poogladac...
W takim razie trzeba było wsiąść telefon z nawigacją.....
tak sie sklada ze mam taki ktorys tam z koleii a tym razem z wbudowanym gps no ale ograniczenie do TT6

Ogolnie to juz 3 navi sie uzbieralo i jest tak:
w seacie - pioneer ze slabymi mapami
przenosna akira - obecnie w sluzbowym jezdzi
na wedrowki piesze - tel. Nokia z TT6
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 30.10.2008, 20:55:34 wysłane przez raby » Zapisane

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #256 - Piątek, 31.10.2008, 10:31:09 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: heartless
Na urlop śmignąłem z navi Sygic Drive w Nokii E50 - mały ekranik
Mam takową Nokię, a teraz dostałem antenę GPSu - więc naturalnym biegiem sobie nawigację spróbuję załadować. Tylko jestem w temacie zupełnie blady - mapy miałeś na karcie, czy przez siec - np. Google Maps? I jak tu planować trasę - można w kompie przed podróżą?

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
Endriu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #257 - Piątek, 31.10.2008, 13:10:50 - NIEPRZECZYTANA »

Hej!

Jakis czas temu dałem sie namówić na kupno Larka (ten w promocji Wyborczej) poszperałem troche na http://www.my-navia.pl i przyznaje ze jestem b.zadowolony.Wszystko smiga aż miło.

Łączny koszt to 220 zł + kilkanaście godzin przy kompie

Do wypadów poza miasto...Polecam!!!
« Ostatnia zmiana: Piątek, 31.10.2008, 17:41:44 wysłane przez aboz » Zapisane

"Odważni nie żyją wiecznie.Ostrożni nie żyją w ogóle"
Piotrek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 2000 r. 1.6i

« Odpowiedz #258 - Wtorek, 11.11.2008, 11:59:04 - NIEPRZECZYTANA »

Również użytkuję Navie NV35 (odblokowana) i jestem zadowolony dokupiłem tylko kartę Kingstona 2 GB wrzuciłem mapki (wersje bez instalacyjne) i hula aż miło :)

Używam AutoMapy 5,TomTom'a 6 i standardową MapaMap 3 która była wgrana już,przeważnie latam na AM ;)

Ps.
Jeżeli ktoś się waha jaką navi wybrać i w ogóle ma różne dziwne pytana,zachęcam do odwiedzenia forum http://my-navia.pl/ ;)
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 11.11.2008, 12:04:10 wysłane przez Piotrek » Zapisane

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #259 - Piątek, 21.11.2008, 09:09:02 - NIEPRZECZYTANA »

Łódzcy policjanci zaczynają kontrolę legalności samochodowych zestawów GPS
wczoraj
 Jesteś kierowcą i używasz zestawu do nawigacji drogowej? Dla własnego dobra miej przy sobie certyfikat potwierdzający legalność oprogramowania autopilota. Łódzka policja zapowiada ostre kontrole i surowe kary dla tych, którzy posługują się automapami nielegalnie ściągniętymi z Internetu. Za rozpowszechnianie i kupowanie pirackich kopii grozi nawet pięć lat więzienia.
Komenda Wojewódzka Policji w Łodzi zapowiada specjalne akcje kontrolujące legalność GPS. Mają je przeprowadzać policjanci podczas wspólnych akcji z celnikami i inspektorami transportu drogowego. Jak się dowiedzieliśmy, kontrole mają się odbywać na drogach tranzytowych w całym kraju.
- Kierowcy muszą brać pod uwagę, że podczas rutynowej kontroli może być także zakwestionowana legalność oprogramowania GPS - ostrzega podinspektor Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi. - Sprzęt zostaje wówczas odebrany kierowcy za pokwitowaniem, zabezpieczony i poddany ocenie biegłych. Wybierając się w podróż, radzę zabrać ze sobą dokumentacje sprzedaży programu wraz z certyfikatem.
Do namierzania handlujących automapami bez licencji producenta zabrała się także ostro łódzka prokuratura. Wszczęła śledztwo po doniesieniu, które złożyła firma "Protect-Service" z Grójca, zajmująca się na zlecenie warszawskiego producenta ochroną praw autorskich do AutoMapy.
- Z uwagi na dobro postępowania mogę powiedzieć tylko, że ustaliliśmy dane dwóch mężczyzn, którzy sprzedawali na aukcjach internetowych AutoMapy bez certyfikatów oryginalności. Namierzyliśmy ich, bo korzystali z domowych komputerów. Wkrótce dojdziemy do tego, jaka jest skala tego procederu - mówi prokurator Michał Mazurczyk z Prokuratury Rejonowej Łódź-Widzew. Nie ujawnia jednak, czy śledczy wezmą pod lupę także tych, którzy kupowali nielegalne oprogramowanie.
Na wielu kierowców padł blady strach.
- Kupiłem taki program za pośrednictwem Internetu, bo było taniej. Za zestaw z programem zapłaciłem niewiele ponad 400 zł. W sklepie z elektroniką, za samą AutoMapę Europy z certyfikatem trzeba by było zapłacić prawie 600 zł. Nie zastanawiałem się, skąd taka różnica w cenie. To oznacza, że teraz jestem przestępcą? Dla świętego spokoju nie będę używał urządzenia. Tylko czy mogę mieć pewność, że policja nie zapuka do moich drzwi - denerwuje się Jacek, kierowca z Rzeszowa.
Pracownicy grójeckiej firmy "Protect-Service" mówią, że takie tłumaczenie jest typowe.
- Nabywcy usprawiedliwiają się, że jak coś kupią w sklepie internetowym, to sprzęt niejako "z automatu" jest legalny. Tymczasem nieuczciwi sprzedawcy montują w zestawach oprogramowanie bez zgody producenta. Zwracam uwagę, że przestępstwo popełniają także ci, którzy ściągają AutoMapy z Internetu i jednocześnie udostępniają je innym osobom. Korzystanie z darmowych programów BitTorrent i eMule nie oznacza, że oprogramowania zdobyte za ich pośrednictwem są legalne - tłumaczy Wojciech Zalewski z "Protect-Service" i dodaje, że firma namierza miesięcznie średnio 15 piratów po adresach IP (unikalny kod każdego, kto jest podłączony do Internetu) i informuje o nich policję.
Paweł Jóźwiak, radca prawny z Łodzi, specjalizujący się w prawie nowych technologii, szacuje, że spraw sądowych o nielegalne kopiowanie i sprzedaż nawigacyjnych programów komputerowych już wkrótce mogą być tysiące. - Samochodowe systemy nawigacyjne są coraz popularniejsze wśród kierowców i jednocześnie coraz więcej osób umie pobrać nielegalnie program z sieci - zauważa radca.
Jak informuje Komenda Główna Policji, funkcjonariusze regularnie przechodzą szkolenia z zakresu ochrony praw autorskich. Ostatnie odbyło się w październiku.

Magdalena Hodak  -  POLSKA Dziennik Łódzki

http://lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/924727.html

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #260 - Piątek, 21.11.2008, 14:47:23 - NIEPRZECZYTANA »

Strachy na Lachy :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
by się wzieli ,za łapanie złodzeji i przestępców ,a nie ganiali za tymi od których nie ma strzchu kulkę zarobic  :-\

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
daniels81
Gość

« Odpowiedz #261 - Piątek, 21.11.2008, 14:54:37 - NIEPRZECZYTANA »

niby w jaki sposób mieli by to sprawdzac?
the_ozyrys Mężczyzna
Administrator

Samochód: Toyota RAV4

« Odpowiedz #262 - Piątek, 21.11.2008, 15:03:59 - NIEPRZECZYTANA »

No cóż, jeśli w umowie licencyjnej jest zastrzeżenie, że oprogramowanie jest legalne tylko
z certyfikatem i że certyfikat należy mieć zawsze tam, gdzie masz Automapę, to jeśli nie
masz go podczas kontroli - automatycznie jesteś nielegalny...

Z drugiej strony widać, że panowie z Protect-Service dali w łapę policji, żeby postraszyła
użytkowników piratów, licząć że Ci potulnie polecą po oryginalną Automapę...

Chociaż jeśli ktoś kupił GPSa z lewą Automapą w necie z zapewnieniem o jej legalności,
to może co najwyżej stracić ową lewą Automapę, ale urządzenia GPS już nie... A ścigany
będzie sprzedawca, a nie kupujący...
technogood Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II ARL 1.9 TDI

« Odpowiedz #263 - Piątek, 21.11.2008, 15:30:58 - NIEPRZECZYTANA »

Paranoja jeszcze trochę każą sprawdzać jakie płyty macie w radiu albo czy jak masz radio w aucie to opłaciłeś abonament radiowo-telewizyjny takie rzeczy to tylko w Polsce.

Swoją drogą jak się czegoś dowiem na ten temat to napisze.

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #264 - Piątek, 21.11.2008, 17:12:31 - NIEPRZECZYTANA »

Paranoja...... Gdyby AutoMapa - kosztowała 100PLN - to każdy by ją kupił legalnie - ale skoro firma chce się szybko nachapać i wywala kosmiczną cenę to nic dziwnego, że pójdzie w plecy.
Swoją droga ta informacja mi trochę przypomina akcje z przed paru lat - jak latali po chałpach i sprawdzali czy ma się legalne mp3 na kompie - myślę , że po prostu nie mieli co robić w Łodzi - to z nudów coś sobie wymyślili na poczekaniu do roboty.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #265 - Piątek, 21.11.2008, 17:52:03 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: the_ozyrys
Z drugiej strony widać, że panowie z Protect-Service dali w łapę policji, żeby postraszyła
użytkowników piratów, licząć że Ci potulnie polecą po oryginalną Automapę...
dokladnie,
wykminili jak tu zarobic i sie nie narobic :-X

Gdyby AutoMapa - kosztowała 100PLN - to każdy by ją kupił legalnie
mysle ze w ciagu 2 dni bym ja bral

widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #266 - Piątek, 21.11.2008, 20:49:56 - NIEPRZECZYTANA »

Używał ktoś z Was tego typu navi:  :-\
http://allegro.pl/item488801486_alpine_nve_n055zp_nawigacja_z_cd.html#gallery

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #267 - Piątek, 21.11.2008, 21:03:28 - NIEPRZECZYTANA »

mysle ze nikt  :-X
ale mam blisko do tego typu navi bo mam pionka
kazda nawigacja jest tak dobra jak mapa w niej zainstalowana
a sa problemy z tymi mapami ze sprzetu audio - nie dokladne i ciezko zdobyc

widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #268 - Piątek, 21.11.2008, 21:06:54 - NIEPRZECZYTANA »

Tak też myślałem  >:(
Trzeba coś będzie sobie sprawić i kombinuję co wybrać?  :-\
Raby a jakie wyjścia posiada kompaktowa navi typu akira itd, kiedyś miałem przez pewien czas GoCliver`a ale nie pamiętam. Tzn. chciałbym przykładowo podpiąć później pod jakiś monitorek - opłacalne?

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #269 - Piątek, 21.11.2008, 21:10:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: widget
aby a jakie wyjścia posiada kompaktowa navi typu akira itd
sluchawkowe :-X
Cytat: widget
Tzn. chciałbym przykładowo podpiąć później pod jakiś monitorek - opłacalne?
nie wiem czy jakas ma video :-\
ale jezeli nawet to monitor wbudowany czyli te 3,5" wystarcza
6,5 za mocno wali po oczach w nocy 8)

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 36   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» CB oraz Nawigacje» Mapa On-Line / Nawigacja satelitarna
Skocz do: