Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Benzyna & LPG
»
Jak podnieść moc w seacie
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
[
2
]
3
4
5
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Jak podnieść moc w seacie (Przeczytany 48863 razy)
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
Odp: Jak podnieść moc w seacie
«
Odpowiedz #15 -
Niedziela, 07.12.2008, 23:54:21 -
NIEPRZECZYTANA
»
No ok, ale to jest to co trzeba dolozyc, natomiast slyszalem ze w wypdku gdy dokladamy taki sprzet do silnika to nalezaloby wymienic rowniez korbowody, zalozyc kute tloki itp...i o to wlasnie pytam, bo sa to informacje tylko zaslyszane, wiec chcialbym dokladniej wiedziec co i jak..
A tak nawiasem mowiac fajna stronka
«
Ostatnia zmiana: Niedziela, 07.12.2008, 23:58:28 wysłane przez emtezet
»
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
Bfk
Użytkownik
Samochód: Leon TS '04 1.8T
«
Odpowiedz #16 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 12:03:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: emtezet Niedziela, 07.12.2008, 23:54:21
No ok, ale to jest to co trzeba dolozyc, natomiast slyszalem ze w wypdku gdy dokladamy taki sprzet do silnika to nalezaloby wymienic rowniez korbowody, zalozyc kute tloki itp...i o to wlasnie pytam, bo sa to informacje tylko zaslyszane, wiec chcialbym dokladniej wiedziec co i jak..
A tak nawiasem mowiac fajna stronka
Wszystko zależy jakie doładowanie planujesz i w jakie moce chcesz iść.
Była: Cordoba 1.4 AEX
Była: Cordoba SX 1.6 AFT
Jest: Leon TS 1.8T AUQ
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #17 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 12:07:45 -
NIEPRZECZYTANA
»
No sprawa sie tyczy silnika 1.4 ktory obecnie ma cale 68 KM (prosze darowac sobie komenty w stylu po co, na co , za drogo i swapuj bo juz sie o nich naczytalem). Jak na razie jest to sprawa czysto teoretyczna i chce zaspokoic swoja ciekawosc. Nie wiem ile mozna wycisnac z tego silnika ale mysle ze 100KM w tak lekkim autku (900kg) byloby juz czyms a 120 to juz marzenie. Nie chodzi tu o wykrzesanie tylu ile sie da, bo to maly silnik i nie wiem na ile moze sobie pozwolic bo obecnie i tak nie narzekam. Tak jak mowilem pytam czysto teroetycznie i z ciekawosci (poki co
).
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 08.12.2008, 12:11:04 wysłane przez emtezet
»
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
Bfk
Użytkownik
«
Odpowiedz #18 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 12:12:35 -
NIEPRZECZYTANA
»
100-120 bez kucia raczej da rade.
Sam planujesz wkładać turbo, czy masz kogoś kto by to zrobił?
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #19 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 12:16:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
Obawiam sie ze moja wiedza z dziedziny mechaniki nie jest na tyle duza zeby obylo sie bez pomocy kogos kto sie na tym zna, ale jak wiadomo w polsce wszystko kosztuje a juz najwiecej marzenia
wiec chcialbym to co moge zrobic samemu (przy okazji mozna sie czegos nauczyc), zreszta nawet gdybym mial kase to i tak nie oddalbym tego do jakiejs firmy zeby po prostu zrobili bo to nie ta sama satysfakcja jak ktos odwala robote za ciebie..
Bez kucia tzn bez wiekszego ingerowania w serie (w sensie kute tloki itd?)
->
<-
Bfk
Użytkownik
«
Odpowiedz #20 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 12:31:50 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: emtezet
Bez kucia tzn bez wiekszego ingerowania w serie (w sensie kute tloki itd?)
tak
Jeżeli chcesz sam zaturbiać auto to musisz sie liczyć z tym, że auto bedzie stało pare miesięcy,a koszty też bedą spore
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #21 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 12:54:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jezeli sie zdecyduje to nie zaczne bez uzbierania odpowiedniej ilosci gotowki zeby zrobic to w miare szybko i sprawnie. Czytalem na tej stronce zapodanej przez KYS'a o turbo sofcie z doladowaniem 0.5 bara. Mysle ze to moglobyc cos dla mnie, tyle ze nie wiem jakich efektow nalezaloby sie spodziewac. Druga sprawa jest to ze mam LPG (wiem w tym momencie cisna sie na usta hasla "to o czym my tu gadamy, turbo i lpg
" ale prawda jest taka ze poki co na czyms oszczedzac musze i prosze bez komentarzy
) Przeczytalem caly ten temat o turbo i zastanawiam sie jak sie ma sprawa montowania dodatkowych wtryskow gazu bo zakladam ze skoro musza sie pojawic dla benzyny to i dla gazu tez by pojawic sie musialy.. druga sprawa jest stan silnika...jakby nie bylo moj ma juz 170 kkm na karku wiec powiedziec o nim nowy to za duzo..co prawda nie ma z nim zadnych problemow, caly czas jezdze na syntetyku a silnik oleju nie bierze, ale domyslam sie ze jakos do takiej modyfikacji nalezaloby go przygotowac (wymienic pewne rzeczy typu uszczelka pod glowica np), czy moze sie myle...
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 08.12.2008, 12:56:30 wysłane przez emtezet
»
->
<-
velox
Gość
«
Odpowiedz #22 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 13:06:57 -
NIEPRZECZYTANA
»
emtezet ja bym zaczął od remontu silnika i porządnego dotarcia a później zacząl robić modyfikacje która podniesie moc na 100- 120KM. Do uzyskania 85KM z litra dużego doładowania nie potrzebujesz więc seryjny silnik wytrzyma. Tylko po podniesieniu mocy każda drobnostka w silniku która nie przeszkadzała do tej pory pokazuje się ze zwiększoną siłą.
Napisano: Poniedziałek, 08.12.2008, 13:02:24
Kadett 1.6 turbo jeździł tylko na gazie, bo facetowi nie chciało się dawać kasy na strojenie benzyny. A powiem, że jeździł ekstra. Miałem wtedy swifta podciągniętego na 140KM i tylko z tyłu kadetta oglądałem
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #23 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 13:16:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
No ok, to skoro juz jednak znalazlo sie pare osob ktore mnie nie pojada za pytania o podnoszeniu mocy w 1.4 na podtlenku LPG
to pociagne temat dalej...mianowicie, wiem ze drugim rozwiazaniem (bez turbienia) jest wymiana walka rozrzadu, kolektor wydechowy, przelotowy wydech i uklad dolotowy + oczywiscie strojenie tego...chcialbym wiedziec ktore rozwiazanie bedzie lepszym, bardziej efektownym badz mniej bolesnym dla silnika no i ewentualnie dla kieszeni (choc wiem ze jezeli chodzi o mody silnikow benzynowych to kosztow sie nie przeskoczy).
A co do swifta to kolega wlasnie modzi jednego, ale tamten to juz jest poskladany z kilku innych (wstawiony naped na 4 kola, silnik zdaje sie od wersji GTI nie wiem czy modzony, obecnie wstawiana klatka...)
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 08.12.2008, 13:19:57 wysłane przez emtezet
»
->
<-
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
«
Odpowiedz #24 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 14:41:14 -
NIEPRZECZYTANA
»
lepiej będzie Ci się opłacał swap, i skoro o tym wiesz to po co myslisz o uturbieniu...
wiem że miało być bez głupich komentów w tym stylu... ale skoro sam wiesz to po co to robic?... jeśli bawiłbyś się w remont silnika i wymiane połowe z niego to jest to sprawa zupełnie nie oplacalna bo taniej kupisz silnik
... ale na twoim miejscu poszukałbym angielskiej cupry albo jakiejś rozbitej od dupy strony, bo oprócz silnika ze skrzynią, wiązką to przekłada się też półosie, heble itp... bo jak w swoim 68KM potworze bedziesz miał silnik zrobiony na 120KM to cześć podzespolów zacznie sie od razu sypac
...
a teraz po wywodzie... powiem Ci tak
jak byś się znał na mechanice i zrobiłbys sam do tego po promocyjnej cenie wyrwał, turbo i inne gadgety od UNO TURBO to zmieściłbyś się wg mnie w kasie 2tys
emtezet
Moderator
«
Odpowiedz #25 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 15:28:45 -
NIEPRZECZYTANA
»
Hehe...widze ze po raz kolejny nie obylo sie bez tego typu wypowiedzi...nie bede mowil po co bo to i tak niczego nie zmieni...jedyne co powiem to ze kompletny zestaw od cupry widzialem za 6.5 tysia wlasnie z anglika, jak sam napisales gdgety od uno turbo (a wlasnie o tej turbince myslalem)plus moja robocizna kolo 2...nie mowie ze tyle wyjdzie, bo nie koszta mnie motywuja, w koncu nie zawsze wszystko musi konczyc sie na kasie i ekonomii i problemami z nia zwiazanymi...i jezeli fundusze pozwola to i tak sprobuje..
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 08.12.2008, 15:31:08 wysłane przez emtezet
»
->
<-
vertor
Użytkownik
Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV
«
Odpowiedz #26 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 15:53:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jakbym ja mial wybierac to szedlbym w turbo
W sumie moje załozenie jest teraz takie ze jak cos sie nie wydarzy to juz nigdy auta bez turbiny nie kupie
Masz moment od dolu i wydaje mi sie efekt bedzie lepszy niz gdybys bawil sie w sama mechanike.
W prawdzie polaczenie modow mechanicznych z dorzuceniem turbiny to juz zupelnie by byla bajka
Jakbys chcial silnik zakuc to mysle ze wyniki bylyby dosc ciekawe, ale nasunie sie pytanie czy ma to sens na seryjnej skrzyni i co wazniejsze na seryjnych hamulcach (podnosisz moc o prawie 100% wiec moze warto tez o nich pomyslec)
Ibiza Sport TD
I
ASV
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
«
Odpowiedz #27 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 19:41:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
emtezet
, do kosztów modyfikacji silnika od razu dolicz skrzynię, hamulce, półosie i kilka innych drobiazgów. Co do samego turbo to o ile mnie pamięć nie myli masz max 0,8 bara na seryjnej kompresji, później silniki trzeba odprężyć. Gdyby to była "szesnastka", to samymi modyfikacjami mechanicznymi (wałki, dolot, wydech) + soft, można osiągnąć ok 100 KM w atmosferycznym motorze, ale koszty idą w grube tysiące plnów.
daniels81
Gość
«
Odpowiedz #28 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 20:07:00 -
NIEPRZECZYTANA
»
jak kiedyś czytałeś mój wątek to widziałeś że coś tam grzebałem i tak bez turbo 38 koni kosztowało mnie ponad 6tyś PLNów- radochę miałem może ze 2 miesiące...i tu najważniejsza sprawa o której mówił ozzi, w moim przypadku mógłbym uturbić silnik bo jest do tego przygotowany ale dodatkowy koszt 2000 plus nowe heble żeby to zatrzymać około 1000-1500 zeta do tego intercooler i orurowanie kolo 1000- robi się z tego 10 000 jak nic i wyszło by max 180 koni i tyle ten silnik by wytrzymał...z twoim silnikiem jest jeszcze lipniej...to jest podstawowy problem- musisz mase kasy wrzucić żeby osiągnąć średni przyrost i szybko kończy się potencjał silnika...jak kiedyś liczyliśmy z ozzim za 8 000 z założeniem i setupem silnika, skrzyni itd itp miałbym 2,0 TFSI z audi s3- czyli koło 265 koni z potencjałem na ponad 300....przemyśl to jeszcze raz bo wsadzisz 5 000 a i tak Cie objedzie zdezelowany stary sx seryjny...
velox
Gość
«
Odpowiedz #29 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 20:47:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wszystko zależy jak bardzo lubisz grzebać w silniku i czy możesz unieruchamiać auto na dłuższe okresy.
Cytuje "mianowicie, wiem ze drugim rozwiazaniem (bez turbienia) jest wymiana walka rozrzadu, kolektor wydechowy, przelotowy wydech i uklad dolotowy + oczywiscie strojenie tego...chcialbym wiedziec ktore rozwiazanie bedzie lepszym, bardziej efektownym badz mniej bolesnym dla silnika no i ewentualnie dla kieszeni (choc wiem ze jezeli chodzi o mody silnikow benzynowych to kosztow sie nie przeskoczy)." Jak osiągniesz moc 100KM przez turbo a przez modyfikacje silnika atmosferycznego to są zupełnie inne 100KM. W turbo uzyskasz mocniejszy dół i przyśpieszasz od chwili załączenia turbiny do póki tchu nie straci, a w wolnossącym to będziesz miał zabawę od jakiś 4-4,5tyś obrotów do odcięcia. Ja mam robiony wałek i głowice z kolektorami i mam moc max przy 6,5 tyś a silnik ktręci się do 7, ale ja osobiście lubie wysokoobrotowe silniki
a prawda jest taka, że na 1/4 z 1.8T 150KM przegrywam, bo kiedy mój silnik nabiera mocy jego auto już dawno wyleciało jak z procy. Niby moc ta sama a inaczej uzyskana i te różnicę widać.
Strony:
1
[
2
]
3
4
5
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne