+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Co to jest ??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to jest ??  (Przeczytany 15101 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #15 - Wtorek, 16.01.2007, 13:29:46 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem kiedys wyjmowaną skrzynie i po ponownym zamontowaniu były podobne objawy
tzn. przy nagłym przyspieszanu coś strasznie waliło jakby przeskakiwało ...churgot straszny.
Samochód powędrował wraz ze mna na podnosnik .
Mechanicy poluzowali poduchy i kazali mi zapalic silnik i kilkakrotnie przegazować.
Silnik i naped sie ułozyły , a oni dokrecili poduchy i od tamtej pory odstukac spoko.

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
shemkel
Gość

« Odpowiedz #16 - Wtorek, 16.01.2007, 13:51:21 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "michal_vario"
rusze powoli a potem pedal do dechy w pewnym momendzie kola traca przyczepnac i cos strasznie zaczyna napier...c jakby koło podskakiwało a amorek walil w kielich

Miałem tak kilka razy przy ostrych startach - też myślałem że coś z zawieszeniem i pojechałem do ASO żeby sprawdzili - zawias (wahacze, amory, elementy metalowo-gumowe, półosie i cała reszta) OK, po czym zostałem podsumowany: "No tak duża stopa to i ciężka ;). Prawdopodobnie zawias tłucze na wahaczach elementy gumowe nie są w stanie stłumić takich obciążeń. Proszę spróbować nie startować tak ostro, a jeśli już to nie puszczać gwałtownie sprzęgła do końca tylko z wyczuciem." Podziękowałem i pojechałem i faktycznie jeżeli nie strzela się ze sprzęgła można piszczeć i nic ale przy strzale ze sprzęgła tłucze.

BTW
Kilka razy byłem na wyścigach stritrejserów i też zauważyłem w kilku przypadkach (inne samochody niż Seat) takie samo zachowanie się zawieszenia przy starcie.

No cóż ja na mechanice znam się tak jak na balecie :mrgreen: ile sam się dowiedziałem/ zaobserwowałem tyle napisałem.
michal_vario
Gość

« Odpowiedz #17 - Wtorek, 16.01.2007, 15:00:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Gizmo"
Wlasnie wpadlo mi do glowy ze moze odlecial Tobie obciaznik na prawej polosi, taki gumowy pierscien albo sie przesunal i jest niewysrodkowany.i i moze to to trzesie

Pozdrawiam Gizzi

wczoraj przy wymianie amorow widzialem ze jest taki pierscien na polosi. ale czy sie przesunal to nie wiem  :niewiem:

[ Dodano: 2007-01-16, 15:04 ]
Cytat: "Tracer"
Miałem kiedys wyjmowaną skrzynie i po ponownym zamontowaniu były podobne objawy
tzn. przy nagłym przyspieszanu coś strasznie waliło jakby przeskakiwało ...churgot straszny.
Samochód powędrował wraz ze mna na podnosnik .
Mechanicy poluzowali poduchy i kazali mi zapalic silnik i kilkakrotnie przegazować.
Silnik i naped sie ułozyły , a oni dokrecili poduchy i od tamtej pory odstukac spoko.

No jest to jakis pomysł, bo poduchy mialem wymieniane wszystkie po kolei. ale nie bylo zadnego ukladania na poluzowanych srubach.
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #18 - Wtorek, 16.01.2007, 15:05:03 - NIEPRZECZYTANA »

Gdyby sie przesunal, powinienies to zobaczyc, przewaznie pozostawia slad w miejscu gdzie byl oryginalnie, ale skoro jest to male prawdopodobienstwo ze to jego wina.
 :niewiem: pomysly sie koncza  :niewiem:

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
michal_vario
Gość

« Odpowiedz #19 - Wtorek, 16.01.2007, 15:24:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Gizmo"
Gdyby sie przesunal, powinienies to zobaczyc, przewaznie pozostawia slad w miejscu gdzie byl oryginalnie, ale skoro jest to male prawdopodobienstwo ze to jego wina.
 :niewiem: pomysly sie koncza  :niewiem:

własnie koncze sie pomysły... w sobote jestem umowiony ze znajomym mechanikiem to popatrzymy na te polosie i poduchy i wydech. Bo nic innego juz nie zostało :)
Pawel25071979 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat IBIZA 1.9 TDI, 2001, 90KM

« Odpowiedz #20 - Wtorek, 16.01.2007, 15:30:07 - NIEPRZECZYTANA »

siemka.
Ja tam nie jeste expertem ale mam kilka uwag, ponieważ tez miałem podobne objawy jak miałem Audi A4 1.8 T ( 150 KM ):
- Stuki w zawieszeniu przy jezdzie po nieruwnościach, nie zawsze przy skręconych kołach: co sprawdziłem i wymieniłem ?
Wszystkie amory dobre, zadnych luzów w zawieszeniu, poduszki nowe, nowe wachacze, łączniki tez sprawne. Mechanik oglądał wiele razy i to nie jeden i nic . Po prostu nic. Mówił wszystko jest ok. A ja dalej to miałem.
Wymieniłem przegób, i jaki był efekt? CISZA I SPOKUJ, żadnych stuków puków, poważnie. Nigdy nie myślałem że to wina przegubu. A co dodam, ściągnięty przegób nie był uszkodzony, był cały, bez oznak zatarcia czy czego kolwiek.

Tak więc jak chcesz to sprubuj wymienić jeszcze przegób od strony słyszanych stuków.
erixon
Gość

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 16.01.2007, 17:17:51 - NIEPRZECZYTANA »

ja tez zalecalbym zeby przyjrzec sie przegubowi...
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #22 - Wtorek, 16.01.2007, 23:00:47 - NIEPRZECZYTANA »

Potwierdzam -przegób albo źle ustawione poduszki pod silnikiem i skrzynią.
Pierścień wyważający na półosi jakby się urwał albo przesuną co gożej to by przy dużych prędkościach dawał zanać, albo i nie -bardziej przeguby, łożyska, i elementy zawieszenia dostałyby w dupę. W audi 80 miałem podoby objaw i wymieniłem przegub i się skończyło tylko u mnie w przeciwieństwie do Pawła...  przegub był roz....y
(nie zauważyłem braku manszety w porę) i co ciekawe nie hałasował na zakrętach a miał luzy i już się prawie zacierał. :pub:  :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
michal_vario
Gość

« Odpowiedz #23 - Wtorek, 23.01.2007, 09:13:00 - NIEPRZECZYTANA »

Wiec tak, zaden przegób :) to walenie przy gazowaniu to kolanko od rury wydechowej walilo o wózek gdzie jest przekładnia kierownicza :) Po tej operacji spokój przy gazowaniu. Wogole do wczoraj auto chodzilo pieknie bez zadnych drgań potem znowy cos sie przestawilo o jak skrecam w prawo i przyspieszam to czuje drgania przenoszace sie po calej podlodze :) pewnie  tłumik gdzies sie opiera :)
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #24 - Wtorek, 23.01.2007, 11:25:27 - NIEPRZECZYTANA »

ja walczyłem przez 1,5 roku z dzowniącym tłumikiem i w końcu odpuściłem - może chodzi o poduchy pod silnikiem, ale nie mam zamiaru tego teraz robić. Wali mi o karoserię przy konkretnej prędkości obrotowej - koło 1300 obr/min i koło 2600 obr/min. Przyzwyczaiłem się, bo ten dźwięk jest mniej drażniący niż wszystko, co mi się udało uzyskać moim kombinowaniem (jak było mniej dzwonienia, to karoseria się trzęsła :P)

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
michal_vario
Gość

« Odpowiedz #25 - Wtorek, 23.01.2007, 13:47:07 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "heartless"
ja walczyłem przez 1,5 roku z dzowniącym tłumikiem i w końcu odpuściłem - może chodzi o poduchy pod silnikiem, ale nie mam zamiaru tego teraz robić. Wali mi o karoserię przy konkretnej prędkości obrotowej - koło 1300 obr/min i koło 2600 obr/min. Przyzwyczaiłem się, bo ten dźwięk jest mniej drażniący niż wszystko, co mi się udało uzyskać moim kombinowaniem (jak było mniej dzwonienia, to karoseria się trzęsła :P)

to chyba u mnie jest to samo  :los:
danman1 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Coupe Cupra

« Odpowiedz #26 - Piątek, 26.10.2012, 16:50:03 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Mam pytanie do was, przesiadlem sie na 1.8T i ogladajac silnik znalazlem takie czujniki.
Zapewne wy wiecie o co chodzi ale Ja nawet nie wiem czego szukac po necie.
Jakby ktos mogl powiedziec za co sa odpowiedzialne:
1.
2.

Oczywiscie zdjecie podgladowe

bogus Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Leon 1M, 2004, ASV

« Odpowiedz #27 - Poniedziałek, 03.12.2012, 12:22:40 - NIEPRZECZYTANA »

Odczytaj nr części z obudowy - najprawdopodobniej ciąg 9 cyfr i kilku liter - i poszukaj na sieci, na zdjęciu mało co widać.
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Co to jest ??
Skocz do: