+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» informacje z komputera na wyświetlaczu
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: informacje z komputera na wyświetlaczu  (Przeczytany 45819 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kampacz
Gość

« Środa, 15.02.2006, 14:15:51 - NIEPRZECZYTANA »

Witam - kiedyś przedlądając wątki znalazłem jakąś wzmianke że jest możliwość wyświetlania informacji z komputera (zużycie paliwa, średnia prędkość itd.) na tym wyświetlaczu z radia i klimy - mam Ibize 2001 r SDI i właśnie nurtuje mnie to - byłoby to fajne rozwiązanie - teraz pytanko co byłoby potrzebne do podłączenia tego żeby zabanglało jak trzeba, jaki były przybliżony koszt takiej operacji i gdzie takie coś można zrobić?? (ASO??). Ktoś wspominał, że potrzebna jest zmiana manetki od kierunków jakaś wiązka elektryczna - czy ktoś już może robił to w swoim autku??
proszę o wszelkie informacje na ten temat

ps sorki że założyłem nowy temat ale tamtego nie udało mi sie znaleźć żeby sie dokleić
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #1 - Środa, 15.02.2006, 21:19:30 - NIEPRZECZYTANA »

nie takiej możliwości nie ma. jest możliwośc dokupienia "komputerka" ze swoim wyświetlaczek. w swoim autku masz wyświetlacz LCD ze sztywno przypisanymi "funkcjami". jesli chciałbyś wykonywać taką operacje to musiałbyś zmieniać ten wyświetlach np na taki który jest do nawigacji satelitarnej i wtedy jest taka możliwość. ale nie pytaj o koszty bo osiwiejesz.
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Środa, 15.02.2006, 22:56:21 - NIEPRZECZYTANA »

do jakiej navigacji satelitarnej  :o

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
kampacz
Gość

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 16.02.2006, 08:40:44 - NIEPRZECZYTANA »

to znaczy że w w tych rocznikach nie był montowany komputer pokładowy?? bo mnie sie zdaje że jak tak sie wpatruje w ten wyświetlacz (wyłączony) to widze w lewym górnym narożniku "dystrybutorek"?? :D to pomyślałem że to po prostu będzie oznaczenie czegoś - a może po prostu widze to co chce widzieć  :D  - jak będę w autku to powpatruje sie dokładniej   :o
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 16.02.2006, 08:44:31 - NIEPRZECZYTANA »

ty masz podobne temat który moze pomóc ci rozwiązać problem tanim kosztem http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=815.0

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Valgaar Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 16.02.2006, 18:49:01 - NIEPRZECZYTANA »

w lewym górnym rogu masz godzine w ramce. w prawym masz temp... nie sory na odwrót. w lewym temp i gwiazdka jeśli temp jest od -5 do +5 stopni, czyli informuje cię , że jest (może byc ) śliska droga a prawy to godzina. Przynajmniej u mnie tak jest w wersji z Climatronikiem ale w wersji z manualną klimą różnica będzie tylko polegała na innym sposobie prezentacji obrotów wentylatora z tego co pamiętam.

Cytat: "Jobski"
do jakiej navigacji satelitarnej

w pełnych wersjach Seatów z 99-02 tych z tymi duzymi wyswietlaczami LCD jest możliwość w ich miejsce wmontować wielofunkcyjny wyświetlacz LCD , który może pokazywać wsio łącznie z kompem, klimą i GPS. ale w Seacie jak się pytałem to chyba z tego co pamiętam zaśpiewali mi za to ok 9tyś  :mrgreen:
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Piątek, 17.02.2006, 01:35:33 - NIEPRZECZYTANA »

ten komp to się nazywa MFA a z tym GPS to przesadzasz bo nigdy nie widziałem ibi/cordi 00-02 z GPS a z MFA to dużo

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
kampacz
Gość

« Odpowiedz #7 - Piątek, 17.02.2006, 15:14:13 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie dziś przyjżałem sie mojemu wyświetlaczowi bardzo szczegółowo (pomijam że mam probemy z nim bo nic mi nie wyświetla- ale stąd moje zainteresowanie nim) i małe sprostowanie -  górna środkowa część wyświetlacza - u mnie bynajmniej jak tam przycisne troche to mam wyraźnie ikonke dystrybutorka i napisy l/100 km itp - twierdze że cyferki powinny pokazywać się tam gdzie jest wyświetlana normalnie temperatura. Może warto sie zainteresować, może niewielkim kosztem można mieć fajny bajer w autku.
Co Wy na to??
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Piątek, 17.02.2006, 15:19:14 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Valgaar"
Przynajmniej u mnie tak jest w wersji z Climatronikiem

no i wlasnie w tej wersji jesli masz w przelaczniku wycieraczek przelacznik od MFA
w miejscu gdzie jest temp zmieniaja sie dane a zuzycie paliwa srednia predkosc itd itp
 :satan:
a o nawigacji satelitarnej w tych modelach pierwsze slysze chyba ze ktos cos potem wymyslil

a za wyswietlanie danych odpowiada tez kompletny model radia powinien byc to snake high ale tez jakas konkretna opcja

na moim nie dziala ale zamontowane shemkela wyswietlalo u mnie dane pieknie

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
kampacz
Gość

« Odpowiedz #9 - Piątek, 17.02.2006, 16:08:34 - NIEPRZECZYTANA »

czyli co jest możliwość aby wyświetlało mi te dane z komputera bo ewidentnie mam na wyświetlaczu takie opcje tylko że ukryte - ale właśnie nie wiem czy da sie to uaktywnić poprzez zmiane manetki i dodaniu odpowiedniej wiązki kabli i wpięcie sie w odpowiednie miejsce?
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 21.02.2006, 12:51:16 - NIEPRZECZYTANA »

wsywietlacz jest uniwersalny
kwiestia kabli podlaczenia do kompa i radia z tylu powinienes miec 3 wtyczki niebieska zielona i zolta kiedys byla rozpiska co na jakim pinie i radio ktore obsluguje zmieniarke (model  - high) oraz manetke od wycieraczek ze sterownaiem kompem

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
kampacz
Gość

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 21.02.2006, 18:04:47 - NIEPRZECZYTANA »

może ma ktoś rozpiske albo schemat jak to podłączyć co do czego - byłby niezły bajer a pewnie nie tylko ja reflektowałbym na niego :):)
Queue
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 2001, 1.4 MPI

« Odpowiedz #12 - Środa, 10.05.2006, 13:55:09 - NIEPRZECZYTANA »

No właśnie nie do końca się zgadzam z kwestią konieczności wymiany wyświetlaczy. Mam Cordobę 2001 z climatronikiem i na wyświetlaczu są ikonki w stylu dystrybutora paliwa,  podziałki  l/100 czyli ewidentnie od kompa. Ja co prawda tej manety nie mam przy kierownicy i u mnie w tym miejsc wali temperaturę zewnętrzną oczywiście z rozwalonego czujnika :-) ale to standard. Także Panowie i Panie kwestia na bank nie dotyczy wyświetlacza bo ewidentnie jest on trzaskany pod wszystkie możliwe wersje - cięcie kosztów. A co do kompa to bajer niby ok ale jesli koszt zrobienia go przewyższa 50 pln to nieopłacalny drobiazg. Wiem bo miałem :-)

Pozdro Seato Maniacy

CORDOBA 1.4 MPI 8V 2001 AUD

4 x AIRBAG, CLIMATRONIK + LCD, ABS
Valgaar Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #13 - Środa, 10.05.2006, 20:46:58 - NIEPRZECZYTANA »

kolego Queue a kto pisał coś o wyświetlaczu??? przeca w kółko jest mowa o radiu a nie wyświetlaczach nawet DeDeK pisał:
Cytat: "DeDeK"
wsywietlacz jest uniwersalny
Queue
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 2001, 1.4 MPI

« Odpowiedz #14 - Piątek, 12.05.2006, 10:23:02 - NIEPRZECZYTANA »

:mrgreen:

Wzorowałem się na twoim poście:

w lewym górnym rogu masz godzine w ramce. w prawym masz temp... nie sory na odwrót. w lewym temp i gwiazdka jeśli temp jest od -5 do +5 stopni, czyli informuje cię , że jest (może byc ) śliska droga a prawy to godzina. Przynajmniej u mnie tak jest w wersji z Climatronikiem ale w wersji z manualną klimą różnica będzie tylko polegała na innym sposobie prezentacji obrotów wentylatora z tego co pamiętam

CORDOBA 1.4 MPI 8V 2001 AUD

4 x AIRBAG, CLIMATRONIK + LCD, ABS
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» informacje z komputera na wyświetlaczu
Skocz do: