Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skala predkosci w licznikach 93-98. na prawde pilna pomoc  (Przeczytany 14534 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #15 - Czwartek, 09.02.2006, 10:16:22 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "patryciusz"
Na laborkach na politechnice badaliśmy wskazania liczników i zazwyczaj przekłamują o te 10 % i według przepisów powinny zawsze przekłamywać na plus. Dodatkowo wskazania licznika mogą się zmieniać w zależności od zużycia opon ciśnienia w kołach.

to jest do sprawdzenia np na radarach tych ulicznych z dużym wyświetlaczem i tych policyjnych (tylko czasem to może kosztować  :lol:  :lol:  :wink: )

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
neonek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #16 - Środa, 15.02.2006, 12:16:12 - NIEPRZECZYTANA »

W moim sluzbowym aucie mam zamontowany odbiornik GPS i tam jedna z opcji jest tez pomiar ruchu punktu wzgledem plaszczyzny ziemi. Przyznam sie ze przy mniejszych predkosciach roznice trudniej uchwycic. Licznik w samochodzie nie pokazuje tak dokladnie ale gdy na liczniku mam stabilna predkosc 110 km/h to GPS pokazuje 100. Na jakims szkoleniu przedstawiciele Garmina opowiadali nam ze ma to zwiazek z prawem USA. Chodzi o to ze tam kierowca moze dochodzic odszkodowania od producenta samochodu gdy udowodni że wskazania licznika byly nizsze niz w rzeczywistości. Dlatego tez podobno obligatoryjnie w Stanach wszystkie liczniki pokazuja te 10% wiecej niz jest naprawde
Nie wiem jak jest to rozwiazane w popularnych GPS ten co ja mam jest bardziej nawigatorem morskim (dokladność max 4 m) geodezyjny dokladnocs pomiaru 50 cm pokazuje podobnie

neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
Toledo 1L 1,9 tdi w stajni ma 120 koników - było
Toledo 5P 2,0 tdi 140 KM - jest
xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #17 - Środa, 15.02.2006, 15:53:18 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "neonek"
W moim sluzbowym aucie mam zamontowany odbiornik GPS i tam jedna z opcji jest tez pomiar ruchu punktu wzgledem plaszczyzny ziemi. Przyznam sie ze przy mniejszych predkosciach roznice trudniej uchwycic. Licznik w samochodzie nie pokazuje tak dokladnie ale gdy na liczniku mam stabilna predkosc 110 km/h to GPS pokazuje 100. Na jakims szkoleniu przedstawiciele Garmina opowiadali nam ze ma to zwiazek z prawem USA. Chodzi o to ze tam kierowca moze dochodzic odszkodowania od producenta samochodu gdy udowodni że wskazania licznika byly nizsze niz w rzeczywistości. Dlatego tez podobno obligatoryjnie w Stanach wszystkie liczniki pokazuja te 10% wiecej niz jest naprawde
Nie wiem jak jest to rozwiazane w popularnych GPS ten co ja mam jest bardziej nawigatorem morskim (dokladność max 4 m) geodezyjny dokladnocs pomiaru 50 cm pokazuje podobnie

...z tymi GPSami to trzeba uwazac. cos o tym wiem. pracuje w geodezji i wiem cos o tym. GPS to satelita wojskowa i bardzo czesto zdarzaja sie przeklamania(celowe w koncu to wojsko i wszystko jest TAJNE) wiec nie ma co sie sugerowac GPS.Trzeba poczekac na Galileo i cieszyc sie :)

Seat Ibiza '94 1.3 CL i ciagle rosnie:)
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #18 - Środa, 15.02.2006, 22:01:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "xROnx"
ok Panowie a teraz tak troche z innej beczki...ale zwiazane z licznikiem... jak sciagnac szybke zeby ja wymienic?czy wystarczy pomeczyc sie z tymi zatrzaskami na godz 9, 3 i na 6? czy trzeba kombinowac z ta listwa na gorze....

Z tego co mi wiadomo - to element klejony i nieschodzi - ot tak z zatrzasków. Kiedyś kupiłem chromowe oringi na zegary - niby do Golfa III - ale już do SEAT'a się niedało bez kombinacji nacinania zamontować.
Tak więc ta przeźroczysta szybka to element stały do przedniej obudowy licznika.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

neonek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #19 - Czwartek, 16.02.2006, 14:51:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "xROnx"
...z tymi GPSami to trzeba uwazac. cos o tym wiem. pracuje w geodezji i wiem cos o tym. GPS to satelita wojskowa i bardzo czesto zdarzaja sie przeklamania(celowe w koncu to wojsko i wszystko jest TAJNE) wiec nie ma co sie sugerowac GPS.Trzeba poczekac na Galileo i cieszyc sie

Ja tego mojego uzywam do lokalizacji pozarow w lesie i mi w zupelnosci starczy dokladnosc pomiaru 50-100 m bo wtedy ogien w lesie juz widac slychac a przede wszystkim czuc. A co do pomiarow geodezyjnych to czasem starczy staniesz z przyrzadem pod gestrzym drzewem i juz glupieje aparatura. Z galileo bedzie pewnie dlatego lepiej ze satelity beda bardziej w zenicie

neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
Toledo 1L 1,9 tdi w stajni ma 120 koników - było
Toledo 5P 2,0 tdi 140 KM - jest
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Skala predkosci w licznikach 93-98. na prawde pilna pomoc
Skocz do: