Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Benzyna & LPG
»
Drgania silnika na niskich obrotach
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
3
...
5
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Drgania silnika na niskich obrotach (Przeczytany 83961 razy)
sokrates34
Świeżak
Samochód: Cordoba Vario '99/'00
Drgania silnika na niskich obrotach
«
Niedziela, 10.08.2008, 14:19:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Pojawił mi się problem z cordoba vario 1.4 8 v na niskich obrotach strasznie trzepie (DRGANIA) Myślałem ze to wina poduszki pod silnikiem jedna miała luz po wymianie dalej to samo Może miał ktoś podobny problem wielkie dzięki za każde info na wyższych obrotach problem znika
CORDOBA 1999 przejściówka z klimą 14.8v
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
Odp: Drgania silnika na niskich obrotach
«
Odpowiedz #1 -
Niedziela, 10.08.2008, 18:40:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
przy jakich obrotach drga?
poczytaj tematy o poduszkach
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
sokrates34
Świeżak
Samochód: Cordoba Vario '99/'00
«
Odpowiedz #2 -
Środa, 13.08.2008, 05:24:16 -
NIEPRZECZYTANA
»
została wymieniona jedna poduszka -był na niej luz mech. chciał odkręcić i podłożyć podkładkę -urwał śrubę problem się nasilił ,podobno trzeba wymienić wszystkie jakie macie o tym zdanie ?
Grisha81
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 -
Środa, 13.08.2008, 06:50:15 -
NIEPRZECZYTANA
»
może masz za niskie obroty, miałem podobnie w cordobie z tym ze jak przezucałem na gaz to zmniejszały się obroty a w tym momencie cała fura zachowywała sie jak grzechotka (oczywiście na niskich obrotach)
two
Użytkownik
Samochód: Cordoba Vario, 2000, 1.4 MPI (AKK)
«
Odpowiedz #4 -
Wtorek, 02.09.2008, 09:30:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam, mam podobny problem - po wymianie poduszki silnika drgania są bardziej odczuwalne na jałowym biegu - ok. 900 obrotów (obroty są stabilne), oczywiście narastają jak np. skece koła w miejscu (wspomaganie). tak czy inaczej po wymianie poduszki drgania kierownicy są bardziej odczuwalne - czy trzeba wymieniać inne poduszki czy też mogła się ta wymieniana nie dopasować? dodam że była także wymieniana pompa wspomagania, ale czy to ma coś wspólnego?
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
«
Odpowiedz #5 -
Wtorek, 02.09.2008, 18:19:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
Poluzować nieco poduszkę i powinno pomóc. Zapewne jest za mocno skręcona i przez to sztywniejsza.
hudy85
Użytkownik
Samochód: SEAT IBIZA 1.9 ASV 2000r
«
Odpowiedz #6 -
Sobota, 13.09.2008, 19:33:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
no to i ja się podepnę
więc ,od niedawna stałem się szczęśliwym posiadaczem IBI ,jednak znalazłem kilka niepokojących mnie rzeczy:
otóż pierwsza z nich to szarpania silnikiem na biegu jałowym ,pojawiające się tak co ok 2sek (podczas jazdy raczej ciężko stwierdzić różnicę) .Najbardziej widać w miejscu filtra powietrza który w tym czasie jest dość mocno "zrywany".
Dźwięki które temu towarzyszą to tak jakby coś tarło o metal.
Dodam także iż wymieniłem właśnie rozrząd ,olej oraz wszystkie filtry prócz kabiny ,przed wymianą raczej to się nie działo.
drugie pytanko tak przy okazji ,ok 3 min. po odpaleniu słychać dziwne chuczenie przy silniku ,myślałem że to może wentylatorki z chłodnicy ,jednak nic tam się nie kreci ,wiecie co to może być?
Pozdrawiam...
KKKKris
Użytkownik
Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS
«
Odpowiedz #7 -
Niedziela, 14.09.2008, 22:14:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: hudy85
Dźwięki które temu towarzyszą to tak jakby coś tarło o metal.
Dodam także iż wymieniłem właśnie rozrząd
Wymiana rozrządu i takie dźwięki. Sprawdż ustawienie, tylko nie na jakieś kreski, ktore nieraz zostawiają mechanicy po wymianie rozrządu, tylko "jak w książce piszą". A potem jeszcze VAG.
hudy85
Użytkownik
Samochód: SEAT IBIZA 1.9 ASV 2000r
«
Odpowiedz #8 -
Poniedziałek, 15.09.2008, 22:33:58 -
NIEPRZECZYTANA
»
hmm ,myślę że odgłosy związane są raczej w odległości turbinki ,zjawisko to występuje cyklicznie wraz z odgłosami:-\ coś jakby wirnik z jakiegoś silniczka tarł o obudowę...
Na vagu niby wszystko ok.
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 15.09.2008, 22:36:38 wysłane przez hudy85
»
two
Użytkownik
Samochód: Cordoba Vario, 2000, 1.4 MPI (AKK)
«
Odpowiedz #9 -
Wtorek, 06.01.2009, 11:03:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam jak pisałem wczoraj walczę z drganiami silnika. Obecnie samochód jest u elektryków, którzy stwierdzili że... " rozjechała się mapa benzyny" cokolwiek to znaczy - czyli wiedzą co ale nie wiedzą dlaczego. Otórz samochód otrzymuje poprawne dane z czujników ( w tym z czujnika temp. - sprawdzany był inny czujnik) i ustawia czasy wtrysku o ponad 2mls większe niż dopuszczalne (wg mechaników ok 5-6 mls a powinno być ok 4) i nie wiedzą dlaczego tak się dzieje - efekt samochód trzesie się jak galareta. drugim objawem jest brak ssania - jest ale ma ok 1000 obr. Jak się silnik rozgrzeje to trzyma 800 - 850 tylko niestety co jakiś czas zaczyna sie trząść czemu towarzyszy lekkie falowanie obrotów. wymienione poduszki, kable są stare ale rezystencja jest bardzo dobra (prawdzali też na innych), przepustnica czyszczona i adaptowana, brak błedów - jedyne co to pali się kontrolka EPC, która gaśnie po uruchomieniu silnika - nikt nie wie czy tak powinno być ? (ja mam tak odkąd go kupiłem).
w ziązku z powyższym wszystkie sugestie (tropy) mile widziane - natychmiast prześlę je fachowcom.
Ps. samochód bez instalacji gazowej, wstrząsy dotyczą oczywiście obrotów biegu jałowego, kompresja równo 11,5 we wszystkich cylindrach, występowało jeszcze strzelanie w tłumik ale to prawdopodobnie pęknięta świca - już wymieniona. Jak niezapomnę to umieszczę zdjęcie tej świecy - pękła u nasady gwinu - można było wyjąć cała świecę bez odkręcania, a gwint został w głowicy (świeca miała rok) - czyżby wada fabryczna - tak czy inaczej udało się wyjąć wszysko.
«
Ostatnia zmiana: Wtorek, 06.01.2009, 11:08:22 wysłane przez KYS
»
romeoxx
Świeżak
Samochód: Ibiza 1999r 1.4 8v
«
Odpowiedz #10 -
Niedziela, 08.01.2012, 18:57:41 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzis rano odebrałem auto od mechanika ktory mial wymienic mi 2 poduchy na silniku i caly rozrzad plus pompa wody.
Po odebraniu auta stwierdzam ze cos jest nie tak....auto na wolnych obrotach kiedy dodaje gazu mocno wpada w drgania...nawet na postoju cala klapa drży
Pomożecie o co tu chodzi?
Czesci jakie mi zamontowal to:
- 1 Ho 199262 Ede 10 Poduszka na silnik vw golf/polo
- Hp 103 018 CN5 Poduszka na silnik
- CT 846 Pas.rozrz. vw/seat 14 11/95 - 135z
- EVR55428 Rolka napinajaca vw Golf 1.4 7/95 Polo 94
- EVR 65468 pompa wody vw Golf 14.-1.6/Polo
Po przeczytaniu tego co wyzej chyba musze sie przyzwyczaic ze te drgania to wina poduszek i trzeba z tym zyc
«
Ostatnia zmiana: Niedziela, 08.01.2012, 19:01:01 wysłane przez romeoxx
»
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #11 -
Poniedziałek, 09.01.2012, 11:54:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Pewnie trzeba poduszki poluzować. Meches musiał je dokręcić do końca i nie poluzował jak powinien.
andrzej1987
Świeżak
Samochód: cordoba,2000,afn
«
Odpowiedz #12 -
Niedziela, 29.01.2012, 03:53:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
witam. wymienilem wszystkie poduszki silnika oraz poduszke skrzyni. po wymianie poduszek auto ma mocne wibracje w srodku. czy ktos wie co z tym zrobic? pomuzcie prosze. dodam ze to cordoba 2000 rok tdi 81kw.
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #13 -
Niedziela, 29.01.2012, 16:31:14 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: andrzej1987 Niedziela, 29.01.2012, 03:53:54
witam. wymienilem wszystkie poduszki silnika oraz poduszke skrzyni. po wymianie poduszek auto ma mocne wibracje w srodku. czy ktos wie co z tym zrobic? pomuzcie prosze. dodam ze to cordoba 2000 rok tdi 81kw.
A czy to wielki problem przeczytać post przed twoim? Masz wszystko na ten temat napisane. Normalnie, lenistwo do potęgi n-tej. Ręce opadają.
PS. Dla wszystkich pisarzy. Naprawdę czasem wystarczy przeczytać jeden dwa posty i wszystko będziecie wiedzieli. Inaczej wychodzą sytuacje jak powyżej.
«
Ostatnia zmiana: Niedziela, 29.01.2012, 16:35:04 wysłane przez aboz
»
luk81
Świeżak
Samochód: Ibiza IV 2007 1.4 86km benzyna
Ibiza 1.4 86km wibracje/drgania auta na wolnych obrotach
«
Odpowiedz #14 -
Poniedziałek, 04.02.2013, 12:40:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam wszystkich
Szukalem na forum ale znalazlem taki temat tylko w dziale Diesel. Auto: Ibiza IV 2007r 1.4 86km benzyna prawdziwy przebieg 57k. Pojawila sie pierwszy problem z autem przez 3 lata eksploatacji, na wolnych obrotach wystepuja drgania, siedzac w aucie czuc wibracje. Jak podniose maske widac, ze silnik sie lekko trzesie, na cieplym jakby mniejsze sa te drgania. przy ruszaniu zanim przekroczy tak 1400 rpm tez sa dostakowe drgania. Jedno jeszcze zauwazylem to gdy auto jest pochylone do przodu w dol, np. przy wjezdzie do garazu drgan wydaje sie, ze nie ma w innych polozeniach - na plaskim lub gdy auto stoi przed brama pod gorke drgania sa. Poza tym auto jezdzi idealnie, obroty na wolnych trzyma, nie skacza , przyspiesza i jezdzi normalnie. Generalnie mozna z tym jezdzic bo drgania sa w sumie delikatne ale wiem, ze cos sie zaczyna a mnie denerwuja nawet lekkie niedomagania w aucie
Świece były wymieniane około rok temu.
Co moze byc przyczyna czy mozliwe, ze w tak mlodym aucie i benzynie padly np. poduchy lub jedna z nich sie konczy?
od KYS: Poczytaj wątek z którym scaliłem.
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 04.02.2013, 14:13:53 wysłane przez luk81
»
Strony: [
1
]
2
3
...
5
Do góry
Drukuj