Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przycisk otwierania cetralnego zamka nie działa  (Przeczytany 5136 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bart_ws Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 1.9 TDI sport, 2007, AXR

« Czwartek, 08.05.2008, 07:52:09 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, mam Ibize 1.9 TDI z 2003r. z fabrycznym centralnym zamkiem. Od pewnego czasu zauważyłem, że nie działa mi przycisk otwierania/zamykania zamka znajdujący się na drzwiach kierowcy. Jaka może być przyczyna tego? Miał ktoś taki sam problem? Dodam jeszcze, że centralny z kluczyka/pilota działa bez problemu. Proszę o pomoc.
tomas77 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6L '02, 1.4 16V 3D

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 08.05.2008, 09:46:12 - NIEPRZECZYTANA »

Chodzi ci o przycisk (cypelek)który wychodzi lub chowa się w drzwiach podczas otwierania??Ostatnio rozbierałem całe dzrzwi kierowcy i szczerze dokładnie nie przygladałem się temu,ale sa tam różnego rodzaju plastykowe gniazda,które regulują zapadką i może któreś w najlepszym przypadku wyskoczyło lub gorzej-wyłamalo się... :-X
Tylko nie wiem czy opłaca Ci się to rozbierać,bo zeby do tego się dostać trzeba ściągnąć tapicerkę..odkręcić oslonę drzwi(około 10 śrub)lekko odsuwając ją od może się dostaniesz ręką,ale nie będziesz nic widział.Więcc będziesz musiał rozebrać calość,czyli:
1. rozłączyć całą elektrykę(podnoszenie szyby i lusterka)
2. odkręcić zamek
3. nad zamkiem jest zaślepka,gdzie znajduje się śrubka trzymająca wkładkę(odkręcanie śruby powoduje rozszerzanie obejmy,ale uwazać trzeba żeby nie wykręcić srubki bo posypię się cały zamek,musisz ja delikatnie popuszczać i z włożonym przekręconym kluczykiem ruszać wkladką(tzn.ciągnąć do siebie)żeby wyskoczyła z zaczepów,a potem musi cała wyjść(ale tu trzeba uważać żeby nie złamać łopatki,która obraca zamkiem
4. wyciągnąć klamkę drzwi
5. rozczepić linkę pod klamką(mało widoczny zatrzask plastikowy
Oczywiście odpowiedni wcześniej trzeba odkręcić szybę od prowadnicy i zabezpieczyć żeby nie spadła(zablokować patykiem....i przykleić mocną taśmą na czas wyciągania)
Potem masz jako taki widok co tam jest i jak to wygląda :-X
A wszystko to po to zeby zobaczyć co piszczy w zamku >:( tragedia
No ale tak jka mówię może uda Ci się tylko odkręcić pokrywę zabezpieczającą drzwi i ręka zdołasz wymacać co tam jest nie tak....
Piszę tyle ile pamietam...w mojej ułamał się plstyk podtrzymujacy szybę jak się potem okazało,a żeby dostać się do prowadnicy to musiałem robebeszyć całe drzwi i tak samo to wyglada z dostaniem sie do zamka

Napisano: Czwartek, 08.05.2008, 13:15:14

kule ale rąbnołem elaborat :rotfl:  :yeah:

ŻYJ TAK, ABY TWOIM ZNAJOMYM ZROBIŁO SIĘ NUDNO, GDY UMRZESZ...
bart_ws Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 1.9 TDI sport, 2007, AXR

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 08.05.2008, 11:03:15 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki za odpowiedź, niestety chodzi mi o przycisk, który steruje elektryką, taki przełącznik (do zamykania i otwierania zamków) między klamką w drzwiach, a przyciskiem do regulacji lusterek, jest tam na nim symbol klucza i samochodu z otwartymi drzwiami. Reszta działa bez zarzutu.
tomas77 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6L '02, 1.4 16V 3D

« Odpowiedz #3 - Piątek, 09.05.2008, 07:44:12 - NIEPRZECZYTANA »

Aaaaaaaaa..miałem podobny problem (to jest tzw. antynapadówka) :pub: ...też przestał działać..ochraniłem kumpla,który bawił sie pstryczkiem i nagle przestał mu działać :rotfl: (powiedziałem że się dotknoł i już zepsuł)ale po 3-4 dniach się sam naprawił...wydaje mi się że to może być wina braku podawanego impulsu do zamka..Bart_ws nasze Ibizki tak mają,czasem coś przestaje działać i po kilku dniach samo się naprawia..ale spróbuj sprawdzić czy masz napięcie na stykach tego przycisku,wtedy możesz wykluczyć czy to wina przycisku czy poleciało coś dalej..może przez wilgoć zaśniedziały styki w tym pstryczku i nie działa...to są niestety uroki elektryki :ok: Masz ajkieś foty swojej IBI na forum??Zobaczyłbym jak się prezentuje :pub:

ŻYJ TAK, ABY TWOIM ZNAJOMYM ZROBIŁO SIĘ NUDNO, GDY UMRZESZ...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Alarmy, Piloty, Centralne zamki» Przycisk otwierania cetralnego zamka nie działa
Skocz do: