+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Alarmy, Piloty, Centralne zamki» Jaki alarm do Ibi?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki alarm do Ibi?  (Przeczytany 16288 razy)
ArO Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '01, 1.4 MPI AUD

« Piątek, 06.07.2007, 21:32:12 - NIEPRZECZYTANA »

mam zamiar kupic sobie jakis alarm z alegro (podlaczy go kolega elektronik). mozecie cos polecic??
zastanawialem sie nad czym takim
http://moto.allegro.pl/item207137870_alarm_4000szt_sprzedanych_piekne_piloty_niezawodn.html
ma to byc prosty alarm chodzi mi glownie o zamykanie auta na pilota, a w sumie sterowniki centralnego zamka sa niewiele tansze
mam seryjnie wmontowany centralny
prosze o jakies wskazowki...

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Piątek, 06.07.2007, 21:49:16 - NIEPRZECZYTANA »

zly link - poprawilem

Jezeli ma byc prosty dzialajacy na pilota to: Minister PLUS

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
ArO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Piątek, 06.07.2007, 23:37:16 - NIEPRZECZYTANA »

chodzi mi tylko o to zeby mial syrenke ktora daje znac o zamknieciu alarmu i opcje wyszukiwania na parkingu chyba to sie panic nazywa, a ten alarm  mojego linka ma jeszcze ta funkcje ze zamyka auto od srodka w czasie jazdy (nie wiem ale mi sie to srednio podoba) ale mozna to wylaczyc

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #3 - Sobota, 07.07.2007, 16:00:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ArO"
chodzi mi tylko o to zeby mial syrenke ktora daje znac o zamknieciu alarmu
ten co podalem spelnia ta funkcje i nie tylko...
Mam go juz ponad 2 lata i sie sprawdza  :ok:
Cytat: "ArO"
zamyka auto od srodka w czasie jazdy (nie wiem ale mi sie to srednio podoba)
mi tez sie to nie podoba ale o ile da sie wylaczyc to luz...
Oby tylko nie mial czegos takiego za zamyka samochod po np minucie od zgaszenia silnika (sa takie badziewia) a pozniej musisz sie wlamywac po kluczyki  :los:

Mozesz kupic to co podales, nie jest drogi  ;-)

Kozak Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Rapid Spaceback 1.2tsi, BMW E46 320D@mirass touring

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 23.07.2007, 21:59:29 - NIEPRZECZYTANA »

witam. zaczne do tego ze przeszukalem forum i nie znalazlem, zastanawiam sie nad kupnem tego modulu, np. http://www.allegro.pl/item217651167__sterowniki_komfortu_vw_seat_scoda_tanio_.html
i moje pytanie, czy mozna to samemu gdzies wpiac ? czy sa w aucie kostki pod to, czy trzeba cos dorabiac. oczywiscie dotyczy to ibizy z 2001r.
mozna ewentualnie podpiac inny modul, np. z allegro ?
http://www.allegro.pl/item216087884_modul_domykania_2_szyb_mikroprocesorowy_.html

drugie pytanie, czy montaz alarmu to jakas skomplikowana sprawa ?? znalezc odpowiednie przewody itp.

moze ma ktos opis instalacji elektrycznej, stacyjka i jak podlaczyc pod alarm centralny oryginaly seatowski.

pozdrawiam :)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 24.07.2007, 00:10:04 - NIEPRZECZYTANA »

kozak, naucz sie wstawiac linki i je sprawdzaj!  :test:

rafcio363
Świeżak

Samochód: IBIZA GTi 1,8 16V 1996r. przed liftingiem

« Odpowiedz #6 - Sobota, 04.08.2007, 13:54:20 - NIEPRZECZYTANA »

syrenki z wlasnym zasilaniem wcale niesa lepsze,zamontuj zwykla bo ta z wlasnym padnie ci w ciagu 6-20 miesiecy,taki uroko chinskich akumulatorow w niej. :ok:
ArO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Sobota, 18.08.2007, 17:28:57 - NIEPRZECZYTANA »

poczytalem troche na temat alarmow stiga i troche mnie to zniechecilo do kupna
teraz zastanawiam sie na tym:
alarm
bardzo podobny moze 3 funkcje wiecej (cenowo identyczny)

daniels81
Gość

« Odpowiedz #8 - Sobota, 18.08.2007, 19:27:57 - NIEPRZECZYTANA »

Tak bezczelnie podepne sie pod temat :test:  z pytaniem czy jest ktos na forum kto podlacza alarmy i jest z Krakowa :?:  :?:  :?:  Zastanawialem sie nad jakims alarmem z powiadomieniem radiowym na pilota czy ktos to moze zakladal :?:
Pozdr :papa:  :ny:
ArO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 21.08.2007, 02:41:20 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki Kuczy o wlasnie takie wskazowki mi chodzlio, mam schemat do tego alarmu:

upewnie sie jeszcze dokladnie czy kolega da rade skoro piszesz ze jest przy tym troche zabawy, tak jak pisalem wczesniej potrzebne mi sa tylko podstawowe funkcje alarmu ale migniecie kierunkow przy zamykaniu jak najbardziej tak:)

kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 21.08.2007, 09:45:11 - NIEPRZECZYTANA »

Napisałem wieeelki post i mnie wylogowało   wrrrrr

oks jeszcze raz.  Moj schemat:

tu masz pokazane jak się łączy te dwa przekaźniki od starowania centralem - u mnie jest tak jak na rys 4 - starowanie pneumatyczne - w zakamarkach bagażnika słychać cichy warkot pompki powietrza które jest wężykami poprowadzone do mechanizmów.

Ja się podłaczyłem już od strony kabiny w przewody które wychodzą od drzwi - musisz wyczuć które to są - czeka ciebie rozbiórka drzwi żeby to zobaczyć a tez nie zapmomnij o odłączeniu zamka od przewodów (u mnie trze było odłaczyć inaczej robiło zwarcie). dojście do tych przewodów jest kiepskie - są tam 2 kostki z przewodami (2ga kostka u mnie ejst od elektrycznych szyb) więc troszkę trzeba mieć sprawne paluszki :)

czujnik drzwi masz u siebie na schemacie straowany masą.. więc nie ma problemu - odczepiasz czarny plastik na progu od strony kierowcy - szukasz czujnika drzwi (zapalającego lampkę w aucie) - i podłączasz się do przewodu brązowy to masa... podłaczasz się do drugiego.

syrenę ja mam pod przednia maską - przewód przeciągnięty przez gumową zaślepkę - syrena umocowana do jednej ze śrub montażowych cordoby - masy nie podłaczaj do śruby - czasem nie kontaktuje - ja podłaczyłem się do pierwszego lepszego czujnika (przewód brązowy - masa).

tak samo kierunki... przez gumową zaślepkę i dalej niestety wiszą mi kable (może uda ci się je jakoś schować) - podłaczine bezpośrednio do kostki zasilającej przednie kierunki - wszystkie kierunki prawe i wszystkie lewe są ze sobą połączone.. więc będą świeciły wszystkie.

u mnie jest małe czary mary - gdy alarm jest rozbrojony (np podczas jazdy, postoju) i otwieram drzwi... zaczynają mi mrugać wszystkie kierunki (przez 30 sek) - fajny efekt bo mryga tak jak awaryjne.. co w sumie sens jak dla mnie ma.... problem pojawia się gdy włączam awaryjne.... i dopiero wtedy otwieram drzwi - wtedy oba przewywacze dają plusa każdy po swojemu... i czasem kierunki świecą się cały czas ale to nie problem w sumie. (wystarczy zamknąć drzwi i alarm nie mryga)
warto podłaczać się do czujnika otwarcia drzwi - u mnie jak nie masz drzwi domkniętych alarm wydaje kilka dzwięków... informując że drzwi są niedomknięte.

co do zasilania... to podłacz się pod jakis sensowny plus - najlepiej pod akumulator... w każdym razie wybierz instalację która szybko ci nie siądzie.

jeszcze jedno - ja osobiście nie podłaczałem odcięcia zapłonu oraz przewodu który biegnie do włacznika stopu - to tam cośtam przy właczaniu - wyłaczaniu funkcji jest potrzebne... ale mi tam pasuje tak jak jest. zrobisz sobie jak uważasz - mi wszystko śmiga bez tych rzeczy - dałem sobie spokój tez z automatycznym domykaniem szyb - jeszcze przypadkowo komus przykleszczy paluchy :D:D:D

no i 2 rady - zaopatrz się w szybkozłaczki do instalacji - powinny być w każdym motoryzacyjnym oraz druga baaaaardzo ważna rada - przy sprawdzaniu centralnego... zostaw otwarte szyby - żeby w razie przepalenia jakiegos bezpiecznika... żebys się dostał do środka :D:D:D:D -  mnie to ratowało, bo miałem po zimie ukręcone oba zamki :D:D:D

pozdr

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
ArO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Poniedziałek, 27.08.2007, 23:17:33 - NIEPRZECZYTANA »

alarm zamowiony, napisze jak bede mial jakies problemy z montazem:)

[ Dodano: 2007-08-30, 17:35 ]
Problemy sie jednak pojawily, nie moge podlaczyc alarmu do centralnego zamka (fabrycznego). Pamietam jednak Kuczy ze Ty tego wlasnie nie podlaczales:(
z tego cos sie dowiedzialem to w drzwiach od kierowcy sa dwa "plusy" i jeden "minus" w alarmie jest w sumie 6 kabli na centralny a ja chcailem go podlaczyc tylko pod jedne drzwi i sumie to dzialalo tylko ze centralny sie zamykal a po chcwili otwieral, ogolnie wszystko mam podlaczone tylko ten centralny:(

kuczy Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Piątek, 31.08.2007, 07:05:33 - NIEPRZECZYTANA »

ok.. więc ja zrobiłem to tak:

1. Ściągnąłem tapicerkę drzwi
2. Wylookałem ten mechanizm, który zamyka drzwi od wewnątrz - chodzi o te rygielki  -u mnie centralny działał też od wewnątrz - gdy wciskałem tą końcóweczkę to ładnie się zamykał i na odwrót.
3. Odłaczyłem od tego mechanizmu przewody (bodajże 3 przewody tam były)
4. Można przegapić... ale jak będziesz robił próby to drzwi muszą być zamknięte - inaczej central nie zadziała co jest dość logiczne
5. wyszukałem co jest na tych przewodach - o ile się nie mylę... jest masa... plus... oraz trzeci przewód - więc mając zamknięte drzwi  kawałkiem przewodu zwierałem po 2 przewody (szczerze mówiąc spaliłem raz bezpiecznik więc sie zaopatrz :D ) ale w końcu.. doszedłem do tego  który z którym trzeba zewrzeć żeby otworzyć central.. a który z którym żeby go zamknąć... - proponuję, żebyś tak spróbował... narysował w paincie jak to u Ciebie wygląda.. i mi to pokazał... narysuję ci jak to połączyć z tymi 6cioma przewodami.

6. nie jestem pewien.. ale chyba potem musiałem odłaczyć sterowanie z zamka... kluczykiem...   no ale.. to zostaw sobie na później... puki co nie mieszaj kluczykiem... a sprawdź co i jak w tym mechaniźmie zamykania od WEWNĄTRZ

Jeśli nie będzie to działało to odłącz też kable od zamka i wtedy spróbuj jeszcze raz wyczaić przewody od zamykania WEWNĘTRZNEGO

pozdr

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
ArO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Sobota, 01.09.2007, 22:43:44 - NIEPRZECZYTANA »

ufff udalo sie, dostalem scheemat podlaczenia od pana ktory sprzedal mi alarm, w sumie dzieki niemu udalo mi sie podlaczyc. Podczepilem sie pod kostke w w drzwiach w sumie troche inne tam byly przewody jak na schemacie ale udalo sie podlaczyc za pierwszym razem
Zamieszczam ten schemacik + jakis opis montazu alarmu do Ibi

Na schemacie do centralnego pokazany jest kabel szaro czarny i szaro czerwony, u mnie te kabelki mialy teoche inne kolory zielono niebieski i niebiesko czerwony, plus oznaczony bylo kolorem czerwonym

w razie pytan zapraszam:)
P.S dzieki KUCZY za pomoc:)

kuczy Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 02.09.2007, 06:58:10 - NIEPRZECZYTANA »

GRATULACJE !!!  :ok:

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Alarmy, Piloty, Centralne zamki» Jaki alarm do Ibi?
Skocz do: