+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» problem ze wskaźnikiem temperatury
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: problem ze wskaźnikiem temperatury  (Przeczytany 86337 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kravat Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza, 2006, 1.4 TDi 80 KM

« Odpowiedz #120 - Niedziela, 13.10.2013, 09:34:18 - NIEPRZECZYTANA »

Mam bardzo podobny problem. Jednakże u mnie wskazówka w trakcie jazdy podnosi się maksymalnie do 60. Wymieniłem czujnik temperatury ale problem nie znikł.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #121 - Niedziela, 13.10.2013, 10:14:03 - NIEPRZECZYTANA »

poczytaj: termostat

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Mariooo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza '93 1.3 AAV

« Odpowiedz #122 - Piątek, 10.10.2014, 16:42:02 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,u mnie ostatnio też coś zaczyna się dziwnie zachowywać wskaźnik temperatury.Jak jadę w trasie to zwykle nie przekracza mi 80 st,w mieście i przy mocniejszym depnięciu dochodzi do tych 90 st i po przekroczeniu załącza się wentylator.I to mimo ze nie jadę w korku.
Dzisiaj odpaliłem samochód po wyjechaniu w garażu i poczekałem aż wskaźnik przekroczy 70 st i dotknąłem węży.Górny łapie ładnie temperaturę a dolny zimny,czyli w sumie tak jak powinno być....chyba  ;D
Przejechałem jakieś 5 km i zatrzymuję się ,temperatura pokazuje około 80 st cały czas w czasie jazdy z małymi wychyleniami wskaźnika.Dotykam węży i co.....górny gorący,a dolny też ciepły już.Czyli podejrzenie pada na termostat że za wcześnie puszcza.A i chyba delikatnie płynu chłodniczego wydaje mi się że ubywa,bo w ciągu ostatniego półrocza to gdzieś około 100 ml go wlałem  :-\ Na wiosnę miałem wymienianą pompę wody i rozrząd.Pompa wody Dolz czy jakoś tak.
Co panowie poradzicie?
Stan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo '96, 1.9D

« Odpowiedz #123 - Wtorek, 14.10.2014, 09:46:30 - NIEPRZECZYTANA »

Na tę chwilę, nic. Wszystko w tolerancji błędu. :o  :-\  może poczyść styki na czujniku temperatury ale ja bym nic nie robił.

stan
Mariooo Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #124 - Sobota, 18.10.2014, 18:28:34 - NIEPRZECZYTANA »

No nie wiem czy tak w tolerancji błędu :P Dzisiaj przy jeździe poza miastem około 80 - 90 km/h z włączonym ogrzewaniem wskazówka opadła gdzieś mniej więcej w granicę 75 st,może nawet ciut mniej  :huh:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #125 - Sobota, 18.10.2014, 19:15:59 - NIEPRZECZYTANA »

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=3149.msg44221#msg44221

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Stan Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #126 - Niedziela, 19.10.2014, 17:35:52 - NIEPRZECZYTANA »

Znaczy się że powoli termostat może kończy żywot. Twój wniosek o wczesnym puszczaniu może być słuszny. Żeby wyeliminować czujnik temp. sprawdź przy jakiej temp załącza wentylatory. Jak ok. 92stopni to czujnok OK.

stan
Mariooo Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #127 - Poniedziałek, 20.10.2014, 20:57:28 - NIEPRZECZYTANA »

Tak,wentylatory przy ok 92 załącza .
Antonio Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 1998, 1,9 TDi

« Odpowiedz #128 - Poniedziałek, 20.10.2014, 21:00:13 - NIEPRZECZYTANA »

Przy zapowietrzonym układzie chłodniczym, wskaźnik temp też lubi wariować, ale raczej pokazuje powyżej 90'.

Warto zainwestować parę zł i wymienić termostat. I spalanie będzie mniejsze, i trochę cieplej w środku  :P
Stan Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #129 - Wtorek, 21.10.2014, 15:48:32 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Mariooo
Tak,wentylatory przy ok 92 załącza .
To tylko wymiana termostatu. Nie czekaj zimy.

stan
Mariooo Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #130 - Wtorek, 21.10.2014, 19:10:11 - NIEPRZECZYTANA »

Właśnie w drugiej połowie tygodnia zapowiadają znaczne ochłodzenie,i wtedy jeszcze zobaczę jak się będzie zachowywał wskaźnik.Jak zacznie spadać jeszcze bardziej,to będę na 100 % już przekonany żeby wymienić termostat  :)
Tak jak myślałem,dzisiaj na odcinku 10 km ledwo ponad 70 podniósł się wskaźnik,w mieście około 80 przy,a później poza nim znowu około 70  :) Czyli termostat idzie do wymiany  :)
Echh,tak to jest rozkręcać stare części  :P Przy rozkręcaniu obudowy termostatu,ta tuleja gwintowana wtłoczona wyskoczyła.Trzeba było kombinować śrubą i nakrętką z drugiej strony,ale udało się.
Termostat założony,wszystko ładnie poskręcane,płyn zalany,odpalam i co?Pęknięta obudowa termostatu między gniazdem na śrubę a gniazdami na czujniki temperatury.Płyn ucieka tamtędy delikatnie,ale jak palcem dociśnie w tym miejscu to bardziej.
Wkurzyłem się,zawiozłem auto do znajomego mechanika,bo już nie chciało mi się zajmować tym,bo nową obudowę trzeba było kupić a czasu mało przed Wszystkimi Świętymi.
Mechanik kupił nową obudowę,jakiś zamiennik,który nie ma tych tulei metalowych tam,tylko gwint jest w plastiku.
No ale ładnie wszystko poskładane,układ wydaje się odpowietrzony,w środku ładnie grzeje,tylko problem jeden....wskazówka w ogóle nie wstaje  :huh:
Czyżby czujnik się zrypał? Silnik popracuję jakiś czas,termostat się otwiera,wentylator się włącza a wskazówka ani drgnie  >:(
I jeszcze jedna sprawa  :P Czy te czujniki temperatury,czarny i niebieski,czymś więcej się różnią niż tylko kolorem? Czarny to od wskaźnika temperatury a drugi,niebieski to do sterownika silnika,tak?
Bo próbowałem wtyczki zamienić i do tego niebieskiego podpiąć wtyczkę od wskaźnika temperatury i nic się nie dzieję,wskazówka się również nie podnosi  :-X Chyba nie oba czujniki są padnięte?  ;D

Nowy czujnik założony i wreszcie pokazuje temperaturę na wskaźniku  :)
Teraz w czasie jazdy temperatura waha się od około 80 st na wskaźniku w czasie jazdy bez obciążenia silnika,bo wiadomo pęd powietrza jednak chłodzi troszkę węże,do około 90 st przy obciążeniu silnika :) Termostat otwiera się prawidłowo,bo mając na wskaźniku około 85 st,dolny wąż robi się ciepły,po przekroczeniu 90 st włącza się wentylator  :)
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 04.11.2014, 14:57:35 wysłane przez Mariooo » Zapisane
amstaff14 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1994 1.3 benz/lpg

« Odpowiedz #131 - Czwartek, 01.01.2015, 19:24:40 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam taki problem że czujnik na desce rozdzielczej chodził do czasu zaś sam opadał wraz z ze wskaźnikiem ile jest paliwa w baku a po puknięciu w deskę rozdzielczą to czujnik cieczy chłodzącej wraz ze wskaźnikiem paliwa podnosił się,lecz teraz gdy pukam w deskę rozdzielczą już nic nie reaguję.Co to może być ? Proszę o pomoc.
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #132 - Czwartek, 01.01.2015, 19:45:51 - NIEPRZECZYTANA »

Albo spróbować rozebrać licznik i poprawić luty, albo spróbować wymienić na nowy.

Strony: 1 ... 7 8 [9]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» problem ze wskaźnikiem temperatury
Skocz do: