+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Kostka stacyjki i wymiana
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kostka stacyjki i wymiana  (Przeczytany 15592 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marmas Mężczyzna
Użytkownik
Offline Offline



Skąd: Radlin
Samochód: Ibiza '94 1.4 ABD CLX

« Odpowiedz #15 - Sobota, 25.08.2007, 17:03:45 - NIEPRZECZYTANA »

Poczytaj to może coś pomoże http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1268158
Zapisane
ecik Mężczyzna
Świeżak
Offline Offline



Skąd: Gliwice
Samochód: Seat Ibiza 97 1.4 AEX

« Odpowiedz #16 - Niedziela, 26.08.2007, 06:05:12 - NIEPRZECZYTANA »

Niedoczekałem się wczoraj odpowiedzi i wziąłem się do roboty zanim przeczytalem odpowiedz :)
Tak jak w opisie... dzieki Marmas. Trzeba odkrecic drążek pod pedalami i wyciagnac z kolumny caly pałąk z stacyjka. Jak juz sie to ma w rekach i obróci do góry nogami to widac małą srubke od strony drążka kierowniczego przy stacyjce, trzeba odkrecić srubke cienkim srubokretem i po sprawie :)
Wszystko dziala :) kluczyk w stacyjce przekreca sie o wiele lepiej.
Sprawdzalem czy dziala stacyjka przy wyciagnietej poduszcze powietrznej :( i to byl mój bląd, bo teraz swieci mi sie kontrolka airbag (ta czerwona)
Można to jakos zgasic? Czy trzeba podlaczyc komputer do vag?
Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Offline Offline



Skąd: Krasnystaw
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+ (138KW)

« Odpowiedz #17 - Wtorek, 28.08.2007, 00:21:12 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ecik"
teraz swieci mi sie kontrolka airbag (ta czerwona)
tylko vag
Zapisane


>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
“Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
ecik Mężczyzna
Świeżak
Offline Offline



Skąd: Gliwice
Samochód: Seat Ibiza 97 1.4 AEX

« Odpowiedz #18 - Wtorek, 04.09.2007, 21:11:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "raby"
Cytat: "ecik"
teraz swieci mi sie kontrolka airbag (ta czerwona)
tylko vag

podpialem vag usb kkl :) skasowalem kod bledu air bag :) kontrolka juz sie nie swieci.
Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Offline Offline



Skąd: Krasnystaw
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+ (138KW)

« Odpowiedz #19 - Wtorek, 25.09.2007, 13:41:13 - NIEPRZECZYTANA »

>>> Jak wymienic kostke stacyjki? <<<
Zapisane


>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
“Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Offline Offline



Skąd: Krasnystaw
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+ (138KW)

« Odpowiedz #20 - Piątek, 17.10.2008, 20:37:20 - NIEPRZECZYTANA »

Jakie teraz gowno produkuja to az cos trafia czlowieka :evil:
Kostka byla febi i wytrzymalo rok tylko :evil:

dzis nie moglem odpalic samochodu, kontolki sie zapalaly a rozrusznik nie krecil, jak docisnolem kluczyk to jakos zalapal ale tak to mozna tylko kluczyk polamac :-X
Rozebralem oryginalna kostke i przeczyscilem styki, teraz pali na dotyk :ok: lepiej niz na tej febi :-X

Udalo sie ja wyminic z pominieciem kilku punktow z instrukcji.
Czyli korzystalem tylko z:
- sposob 1: 1, 4,
- sposob 2: 1, 3, 4

wymiana poszla o wiele szybciej jak sie juz wie co i jak :ok:

Napisano: Piątek, 17.10.2008, 20:33:10


Ma ktos spis pinow w kostce stacyjki? tzn co do czego?
Zapisane


>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
“Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
sqay Mężczyzna
Świeżak
Offline Offline



Skąd: Dąbrowa Górnicza
Samochód: Ibiza '93 1.3

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 07.04.2009, 20:52:49 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Trochę stary temat ale może ktoś coś pomoże :p :) Zabrałem się za wymianę kostki stacyjki postępowałem zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na forum, i teraz mam mały problem bo nie mogę założyć tego przegubu na oś kierownicy co trzyma śruba 13 (ta sprężynka mnie irytuje). Macie na to jakiś sposób, trzeba to będzie chyba jakoś młotkiem przybić czy jak...

a jeśli jeszcze nie zdobyliście opisu kostki stacyjki to służę pomocą:

30 - zasilanie stałe
S - zasilanie po włożeniu kluczyka,
15 i X - zasilanie po zapłonie,
50 - rozrusznik,
P - zasilanie po wyjęciu kluczyka
Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Offline Offline



Skąd: Krasnystaw
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+ (138KW)

« Odpowiedz #22 - Wtorek, 07.04.2009, 21:12:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: sqay
nie mogę założyć tego przegubu na oś kierownicy co trzyma śruba 13 (ta sprężynka mnie irytuje). Macie na to jakiś sposób, trzeba to będzie chyba jakoś młotkiem przybić czy jak...
wkladasz sprezyne a pozniej musisz juz tylko trafic na frezy
we 2 osoby latwiej, 1 bedzie krecila kierownica a ty lezysz na dywanie i celujesz
Zapisane


>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
“Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
sqay Mężczyzna
Świeżak
Offline Offline



Skąd: Dąbrowa Górnicza
Samochód: Ibiza '93 1.3

« Odpowiedz #23 - Środa, 08.04.2009, 21:21:25 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: sqay
nie mogę założyć tego przegubu na oś kierownicy co trzyma śruba 13 (ta sprężynka mnie irytuje). Macie na to jakiś sposób, trzeba to będzie chyba jakoś młotkiem przybić czy jak...
wkladasz sprezyne a pozniej musisz juz tylko trafic na frezy
we 2 osoby latwiej, 1 bedzie krecila kierownica a ty lezysz na dywanie i celujesz

Ok złożyłem... nawet w pojedynkę... problem stanowiła za krótka ośka... gdyby ktoś się kiedyś z tym bawił to dla świętego spokoju w imadło żeby to trochę rozciągnąć i po sprawie o wiele łatwiej się to składa. :)
Zapisane
Bartek Mężczyzna
Użytkownik

Offline Offline



Skąd: SCZ
Samochód: Ibiza

« Odpowiedz #24 - Niedziela, 04.07.2010, 19:56:53 - NIEPRZECZYTANA »

Problemem z kostką stacyjki nie koniecznie muszą być styki w środku.
W przypadku mojego samochodu okazało się że ze stykami jest wszystko w porządku, lecz wyrobił się plastik poprzez który uruchamiane są styki (ta podłużna dziurka widzoczna po wymontowaniu kostki) i kluczykiem nie da się dociągnąć do końca aby uruchomić rozrusznik....
Aby przez weekend w pełni użytkować samochód kostkę po wymontowaniu zrzuciłem do schowka pod kierownicą i samochód jest uruchamiany i unieruchamiany ..... śrubokrętem....
Jest to prowizoryczny sposób w momencie gdy nie mamy gdzie zakupić kostki, lub gdy jej obecnie nie ma w sklepie i musimy poczekać na jej sprowadzenie.
Zapisane
heniekpl
Świeżak
Offline Offline



Samochód: Leon 1M BCB 2003

« Odpowiedz #25 - Niedziela, 07.10.2012, 15:33:02 - NIEPRZECZYTANA »

Czy w Toledo 2 / Leon 1 po zdjeciu oslony od kierownica (tej w ktorej jest przelacnzik od swiatel) jest dostep do wtyczki a raczej do kabli od kostki stacyjki? Mam problem z rozrusznikiem i jestem na etapie sprawdzania przewodow od stacyjki do rozrusznika, piszecie ze styk 50 w kostce, kolor przewodu czarno-czerwony?
Zapisane
pa84 Mężczyzna
Użytkownik
Offline Offline



Skąd: Białystok
Samochód: VC 2.2 DTI, IBIZA SPORT 1.4 BXW 2006r.

« Odpowiedz #26 - Czwartek, 04.04.2013, 14:40:03 - NIEPRZECZYTANA »

podepnę sie trochę pod post
mam problem z seatem ostatnio złapałem zonka jak wsiadam do samochodu przekręcam kluczyk a tu lipa zero reakcji mogę sobie przekręcać a tu tak jakby nie były w ogóle podpiętego aku dodam ze aku jest nowy i kontrolki w fazie przekręcania nawet nie przygasną ostatnio robiony był rozrusznik i taka akcja już była dwa razy ostatnio jak odpalił na pych to było dobrze przez parę dni a ostatnio znowu bezpieczniki sprawdzone na kompie brak błędów od immobilizera bo i to sprawdzałem wiec pomyślałem o stacyjce bo rozrusznik kręci normalnie jak już działa wszystko (seat ibiza 2006r 1.4 BXW)

ktos wie jak to wyglada w ibi 6L z 2006r
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 04.04.2013, 14:48:17 wysłane przez pa84 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Offline Offline



Skąd: Krasnystaw
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+ (138KW)

« Odpowiedz #27 - Czwartek, 04.04.2013, 15:04:00 - NIEPRZECZYTANA »

1. jak zrobisz zware na rozruszniku to odpala?
- nie - sprawdz rozrusznik
2. tak - sprawdz czy przy przekrecaniu stacyjki na cienkim kablu na rozruszniku pojawia sie napiecie?
- tak - znaczy ze stacyjka i przewod jest sprawny
- nie - sprawdz czy babel od stacyjki do rozrusznika ma przejscie
3. jezeli kabel ma przejscie zajmij sie kostka stacyjki
Zapisane


>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
“Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
pa84 Mężczyzna
Użytkownik
Offline Offline



Skąd: Białystok
Samochód: VC 2.2 DTI, IBIZA SPORT 1.4 BXW 2006r.

« Odpowiedz #28 - Piątek, 05.04.2013, 08:33:48 - NIEPRZECZYTANA »

raby jak najbardziej się z Tobą zgadzam i to muszę sprawdzić tylko ze muszę poczekać na taka sama sytuację bo na razie odpala normalnie dzis z rana miał lekki problem bo odpalił popracował chwile i zgasł po drugim razie już pracował normalnie
co do Zwary na rozruszniku nie sprawdzałem ale na pych odpalił od razu i potem palił dwa dni normalnie  

mi jeszcze chodzi czy w tej ibi tez trzeba ściągać kierę itp jak opisałeś w instrukcji czy może jest jakieś prostsze rozwiązanie
« Ostatnia zmiana: Piątek, 05.04.2013, 09:00:47 wysłane przez pa84 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Offline Offline



Skąd: Krasnystaw
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+ (138KW)

« Odpowiedz #29 - Piątek, 05.04.2013, 10:35:01 - NIEPRZECZYTANA »

to odpalaj dalej na pych to dlugo pojezdzisz :-X
Cytat: pa84
mi jeszcze chodzi czy w tej ibi tez trzeba ściągać kierę itp jak opisałeś w instrukcji czy może jest jakieś prostsze rozwiązanie
tego nie wiem, to inny model
Zapisane


>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
“Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  
 
+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Kostka stacyjki i wymiana
Skocz do: