+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Demontaz podsufitki - wymiana anteny
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Demontaz podsufitki - wymiana anteny  (Przeczytany 56536 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #15 - Niedziela, 05.08.2007, 16:37:12 - NIEPRZECZYTANA »

witam, ja w swojej cordobie i na radiu pioneer deh 2900 mam podobny problem, tzn stacje radiowe słabo odbierają i trzeszczą, czy zakup separatora rozwiąze ten problem czy powinienem połączyć dwa niebieskie kabelki przy kostce iso ?
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba <1999_1,4 i SE

« Odpowiedz #16 - Czwartek, 04.11.2010, 10:02:27 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Możecie podpowiedzieć czy antena po odkręceniu,posiada jakieś złączki,dzięki którym można rozłączyć kabel od anteny,czy trzeba zdemontować razem z kablem?
Może ma ktoś fotki z wymiany i demontarzu podsufitki?
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #17 - Sobota, 06.11.2010, 00:22:26 - NIEPRZECZYTANA »

Ma zlaczki, demontaz podsufitki nie jest trudny zazwyczaj, co prawda cordoby nie robilem, ale w wiekszosci wypadkow wyglada to tak ze odkrecasz wszystkie raczki przy suficie, daszki, odpinasz lampke, zdejmujesz plastki ze slupkow srodkowych i tylnych i juz masz posufitke w rekach ;) W ibizie jest o tyle latwiej ze wystarczy ze zdejmiesz tylne plastiki i raczki i podsufitke mozna juz odgiac na tyle zeby sobie spokojnie od strony bagaznika odkrecic antene...

uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #18 - Sobota, 06.11.2010, 00:30:15 - NIEPRZECZYTANA »

a po co? odginasz delikatnie podsufitke i wkladasz klucz 24 i pomalu odrecasz. Wtyczka laczaca jest jakies 10 cm o dziury od anteny. A i najpierw zdemontuj sobie 3 stop

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Marian Mężczyzna
Jam Vario't
Użytkownik

Samochód: Vario '01

« Odpowiedz #19 - Niedziela, 07.11.2010, 11:57:19 - NIEPRZECZYTANA »

Dokładnie, nie trzeba zdejmować podsufitki. A co lepsze nie trzeba wymieniać anteny, tylko przelutować przejście. Już ze 3 lata mam tak przerobioną u siebie i działa jak nowa

Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #20 - Wtorek, 09.11.2010, 08:47:56 - NIEPRZECZYTANA »

Dokładnie, nie trzeba zdejmować podsufitki. A co lepsze nie trzeba wymieniać anteny, tylko przelutować przejście. Już ze 3 lata mam tak przerobioną u siebie i działa jak nowa
Witam...możesz bardziej sprecyzować "przelutować przejście".
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 09.11.2010, 09:10:39 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: eMKa
.możesz bardziej sprecyzować "przelutować przejście".
http://klubseatibiza.pl/forum/viewtopic.php?f=36&t=25519
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #22 - Wtorek, 09.11.2010, 09:30:17 - NIEPRZECZYTANA »

aboz...możesz przekopiować temat,nie jestem tam zarejestrowany,a nie chę rejestrować sie na kolejnym forum.
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #23 - Wtorek, 09.11.2010, 09:51:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Marianoo www.klubseatibiza.pl
Witam
Chyba wiadomo wszem i wobec, że antena zamontowana w tylnej części dachu w Ibizie zawiera wzmacniacz, który ulega z czasem uszkodzeniu. Warunki atmosferyczne i montaż tego wzmacniacza w podstawie (stożku) anteny na dachu powoduje, że długo ona nie żyje.

Objawem psującej się anteny będzie coraz bardziej pogarszająca się jakość odbioru sygnału z nadajnika radiowego. Można to naprawić kupując nową antenę ze wzmacniaczem za ok 50zł, lub poświęcić 30 minut i naprawić ją sobie samemu za 0zł (w promocji) :lol:
A więc jak macie prawą i lewą dłoń ( dwie lewe nie wskazane), macie lutownicę i trochę czasu to poradzicie sobie.
Na początek zdejmujemy ten plastik który ukarze się Wam po otworzeniu tylnej klapy. Nie trzeba ściągać całej podsufitki.

Jak plastik mamy ściągnięty to odginamy lekko podsufitkę do dołu, jest elastyczna to trochę się da by rękę wsunąć. Wyczujemy tam nakrętkę. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba na klucz 19tkę. Odkręcamy ją i antena już jest luźna. Ale jeszcze żeby ja wyjąć trzeba odłączyć przewód. Powinien on być rozpinany paręnaście cm od zamocowania anteny. taka wsuwka na zatrzask, rozpinamy i wyjmujemy antenę.
Po wyjęciu widać że jest ona od spodu opatulona gumową uszczelką (miejsce łączenia anteny z blachą auta). Ściągamy tą gumę i widać dwie śrubki. Otwieramy tą obudowę i widać będzie dwa pręciki wystające z zardzewiałej płytki. Jeden pręcik jest przylutowany do bata anteny, a drugi przylutowany do przewodu który wchodzi od strony auta. Odlutowujemy obydwa pręciki i robimy coś takiego jak na zdjęciu poniżej
Po tym zabiegu składamy wszystko w całość, podłączamy radio i musi teraz pięknie grać ;-)
Jedna uwaga dla osób, którym wyskoczy błąd anteny podczas komputerowej diagnostyki pojazdu.
Błąd wyskakuje dlatego iż radio ma zaprogramowany wzmacniacz, a po naszej przeróbce po prostu go nie "widzi", chociaż radio gra poprawnie i odbiór sygnału jest prawidłowy. Jeśli chcemy usunąć błąd to wchodzimy w grupę 56 Radio, potem w 07 Recode i tam od ostatniej cyfry odejmujemy 1. Tzn w Recode pokazuje np cyfry 00403 to przestawiamy na 00402 i zapisujemy. Teraz system nie widzi wzmacniacza i błędu nie pokazuje. Ale radio gra nadal ładnie i czysto.
U mnie minął rok od przeróbki i wszystko jest w porządku ;-)
eMKa Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #24 - Wtorek, 09.11.2010, 09:56:25 - NIEPRZECZYTANA »

Dziękuję.Pozdrawiam.
misiek1493 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba Vario

« Odpowiedz #25 - Piątek, 06.06.2014, 20:54:02 - NIEPRZECZYTANA »

Czy może ktoś podesłać mi te zdjęcia czy wstawić bo nic nie widze..
bartek611 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: cordoba, 1998, 1,4

« Odpowiedz #26 - Środa, 21.01.2015, 06:11:23 - NIEPRZECZYTANA »

Witam mam zamiar wymienic antene w swoim seacie cordoba sedan antene i nie wiem jak zdjac podsufitke, czy moze ktos wrzucic jakis opis jak dokladnie to zrobic krok po kroku

od KYS: Przed zadaniem pytania warto sprawdzić co jest na forum, bo czasami uda się od razu znaleźć odpowiedź. W miarę możliwości zadawaj pytania w istniejących działach.
« Ostatnia zmiana: Środa, 21.01.2015, 09:50:09 wysłane przez KYS » Zapisane
konfucjusz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 6L2 2003 1.9 TDI 100KM

« Odpowiedz #27 - Czwartek, 03.03.2016, 12:54:53 - NIEPRZECZYTANA »

Kupiłem nową antene raku-2 ale to nie jest odpowiednia antena bo ma zle wejscie. Instalacja w moim aucie jest przerobiona. Stara antena ma dwa wyjscia, . Chce kupic nową antene, bez tej spinki ktora wisiala luźno i ne wiem do czego ją przyczepic. Jaką wy macie antene w swoich 6l.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 03.03.2016, 12:57:42 wysłane przez konfucjusz » Zapisane
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #28 - Wtorek, 08.03.2016, 09:42:58 - NIEPRZECZYTANA »

Ta spinka to zasilanie do wzmacniacza anteny i jeżeli taką miałeś i masz fabryczne radio to taką musisz założyć. Ewentualnie antena ze wzmacniaczem z zasilaniem po kablu antenowym czyli raku-2 ale do tego potrzebny by był separator i trzeba wiedzieć jak to poskładać do kupy.... możesz też założyć antenę bez wzmacniacza.
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 08.03.2016, 09:44:58 wysłane przez emtezet » Zapisane

konfucjusz Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 6L2 2003 1.9 TDI 100KM

« Odpowiedz #29 - Czwartek, 10.03.2016, 15:14:50 - NIEPRZECZYTANA »

Nie mam orginalnego radia. Czy ta antena bedzie odpowiednia?

Dobra, dogadalem sie ze sprzedajacym i wiem ze ne bedzie pasowac.

Jak sie kasuje posty?
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 10.03.2016, 15:24:04 wysłane przez konfucjusz » Zapisane
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Demontaz podsufitki - wymiana anteny
Skocz do: