+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Demontaz podsufitki - wymiana anteny
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Demontaz podsufitki - wymiana anteny  (Przeczytany 57857 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Piątek, 09.12.2005, 19:02:14 - NIEPRZECZYTANA »

witam,
planuje wymiane anteny dachowej (bo w oryginalnej padl wzmacniacz). jak bezpiecznie zdemontowac podsufitke i inne plastikowe elementy zeby tego nie polamac? czy trzeba miec jakies nietypowe narzedzia? na co zwrocic uwage?
thx from da mountain :P

[ Dodano: 2005-12-09, 19:14 ]
kupilem taka:
http://allegro.pl/show_item.php?item=73430860
bedzie pasowac?

'With the four horsemen ride...'
jaca
Gość

« Odpowiedz #1 - Piątek, 09.12.2005, 22:10:52 - NIEPRZECZYTANA »

prosta robota.. :) zdejmujesz plastik na koncu podsufitki... i swiatło stopu jesli masz.. odchylasz ja i masz podejscie do płaskiego klucza... 20 cos tam.. nie pamietam.. odkrecasz nakretke i wychodzi wszystko w góre.. i po sprawie :) ja tez miałem padniety wzmacniacz ale mi pomógł kawałek drutu którym go poprostu ominąłem.. :) w serwisie za antenke powiedzieli mi 496 PLN :(
jedyny bół to taki ,że teraz mi ten plastik przy podsufitce drży :|
4th_horseman
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Piątek, 09.12.2005, 22:18:02 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki,
moze nie bedzie tak zle z ta podsufitka, ale mam dziwne wrazenie ze cos za tanio ta antenke kupilem (25zl) i bedzie lipa :?

[ Dodano: 2005-12-09, 22:23 ]
aha, czy wy macie zamontowane cos takiego jak separator antenowy (podaje napiecie na wzmacniacz antenowy)? bo co prawda mam nieorginalne radio (pioneer) ale wychodzi z niego niebieski kabelek 'system remote control' (zaizolowany na koncu) i z kostki isi tez mam niewykorzystany niebieski kabelek 'antena remote'.
tak sobie mysle ze jesli je polacze to bedzie to zasilalo wzmacniacz antenowy? i obejdzie sie bez tego separatora?
jak myslicie? dobrze kombinuje?

qsin
Gość

« Odpowiedz #3 - Piątek, 09.12.2005, 22:35:23 - NIEPRZECZYTANA »

W Ibizie swiatlo stopu jest w klapie wiec nie trzeba go ruszac. Czyli wystarczy zdjac plastik, i delikatnie odchylic podsufitke.  Klucz to 22 albo 24 - tez dokladnie nie pamietam. Jedyne z czym mozesz mic problem to chyba bedziesz musial sie pobawic ze zlaczeniem anteny z kablem idacym do radia, bo w oryginalnej sa inne koncowki niz w tej z allegro. orginalna jest firmy Calearo i chyba tylko anteny tej firmy maja pasujace koncowki.
jaca
Gość

« Odpowiedz #4 - Piątek, 09.12.2005, 22:57:52 - NIEPRZECZYTANA »

ja tez mam pioneera i nie mam nic podłączonego dodatkowo... spróbuj zadrutowac poprostu ta antene co masz... u mnie po tej operacji nie miałem jeszcze sytuacji ,że gdzies mi radio nie działało...
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Piątek, 09.12.2005, 23:24:18 - NIEPRZECZYTANA »

też kiedyś wymieniałem w cordi kupiłem w MM taką do skody octavi za 60zł trzeba było przerobić końcówki ale to żaden problem, da się też kupić przejściówki jeżeli by nie pasowało, jeżeli radio ma wyjście na zasilanie anteny to separator nie jest konieczny

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
4th_horseman
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Sobota, 10.12.2005, 09:59:58 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki za podpowiedzi,
powiadomie o wyniku operacji :D

[ Dodano: 2005-12-10, 12:46 ]
witam,
kolejna porcja pytan:
jak obejsc wzmacniacz przy pomocy drutu (ewentualnie)?
jaka przejsciowke kupic zeby to dzialalo?
prosze sie nie smiac ale nie moge rozpiac wtyczki anteny: czy oryginalna koncowka anteny dachowej jest zakonczona jakims plastikiem, czy koncowka instalacji (tam gdzie laczy sie z czescia dachowa) jest zakonczona plastikiem, czy moze obydwie czesci maja zakonczenia plastikowe i trzeba je rozlaczyc gdzies w srodku tego plastiku? inaczej: po ktorej stronie po rozlaczeniu wtyczki powinien zostac ten plastik i jak to zrobic?

panleon
Gość

« Odpowiedz #7 - Sobota, 10.12.2005, 13:36:14 - NIEPRZECZYTANA »

Ten niebieski kabelek to do sterowania elektryczną anteną, by się chowała po wyłączeniu radia. :mrgreen:
qsin
Gość

« Odpowiedz #8 - Sobota, 10.12.2005, 19:14:15 - NIEPRZECZYTANA »

z tego co pamietam to plastik jest na obu koncach i sluzy jako "spinka" 2 przewodow. U mnie byl on obklejony jakas gabka, ale nie mialem wiekszych problemow z rozlaczeniem go.
Wydaje mi sie ze na koncu kabla z anteny ten plastik jest cienki, a na kablu idacym w strone radia jest grubszy - ale pewnosci nie mam. Pokombinuj troche, bo nie powinno byc zadnych problemow z rozpieciem tego.
cinek
Gość

« Odpowiedz #9 - Sobota, 10.12.2005, 21:14:18 - NIEPRZECZYTANA »

A czy czasem w Ibizakacha 6k antena nie idzie w słupkach a nie pod sufitówką? Bo w Polo widziałem, ze szła wzdłuż krawędzi szyb po tymi jakby "słupkami" kumcie ocb?
Proszę mnie poprawić jeśli się mylę i nie krzyczeć :)
qsin
Gość

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 11.12.2005, 11:00:32 - NIEPRZECZYTANA »

Ale zeby dosc do slupka musi ze srodka dachu przejsc pod podsufitka. Kabel idacy do radia schodzi w dol w tylnim lewym sluplu, a pozniej lewym progiem do przodu, i dalej lewym przednim slupkiem do gory.
4th_horseman
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Środa, 14.12.2005, 09:22:22 - NIEPRZECZYTANA »

no i stalo sie,
w koncu wymienilem antene ale odbior jest chyba gorszy niz mialem w innym aucie na antenie bez wzmacniacza :(
co prawda slychac ze sygnal jest silniejszy po podaniu zasilania na wzmak antenowy ale to chyba jeszcze nie to.
dziwna sprawa - mam wrazenie ze ten wzmacniacz pomogl niektorym stacjom, ktore strasznie trzeszczaly przedtem ale rownoczesnie pojawily sie zaklocenia na stacjach ktore przedtem odbieraly dobrze :?
zastanawiam sie co by bylo jakbym calkiem wywalil/obszedl/zadrutowal ten wzmak - i tu bede wdzieczny za dokladne wskazowki jak to zrobic,
pozdrawiam

jaca
Gość

« Odpowiedz #12 - Środa, 14.12.2005, 11:48:58 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "4th_horseman"
zastanawiam sie co by bylo jakbym calkiem wywalil/obszedl/zadrutowal ten wzmak - i tu bede wdzieczny za dokladne wskazowki jak to zrobic

rozkreć ta antenke (dwa wkrety) i wszystko stanie sie jasne.. potrzebujesz 3 cm drutu i to wszystko. musisz połaczyc drut który "wchodzi" od strony radia z drutem wystajacej juz anteny, pomijając cały układ scalony.
qsin
Gość

« Odpowiedz #13 - Czwartek, 15.12.2005, 20:37:33 - NIEPRZECZYTANA »

A czy w poprzednim samochodzie miales to samo radio co teraz???
4th_horseman
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Piątek, 16.12.2005, 13:37:53 - NIEPRZECZYTANA »

tak, mialem to samo radio w renault clio i chodzilo ladnie, na pewno lepiej niz w ibizie

[ Dodano: 2005-12-16, 13:38 ]
no i tam raczej nie bylo zadnego wzmacniacza

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Demontaz podsufitki - wymiana anteny
Skocz do: