Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z klimatyzacją Ibiza'03  (Przeczytany 61718 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
dudas1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: ibiza 2002 1,9 TDI

« Odpowiedz #60 - Piątek, 15.07.2011, 17:55:55 - NIEPRZECZYTANA »

okazało się że jest nieszczelność i na przewodzie trzeba nareperować i jeszcze raz nabić
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #61 - Piątek, 15.07.2011, 18:03:17 - NIEPRZECZYTANA »

okazało się że jest nieszczelność i na przewodzie trzeba nareperować i jeszcze raz nabić

a nie objawiolo sie to wylaczaniem kompresora?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
dudas1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: ibiza 2002 1,9 TDI

« Odpowiedz #62 - Niedziela, 17.07.2011, 12:36:32 - NIEPRZECZYTANA »

umówiłem się na przyszły tydzień by nareperował to jak będzie już zrobione to napisze co powiedział i co jest przyczyną zapytam się też o kompresor

Napisano: Piątek, 15.07.2011, 19:24:21

a jak wejść w menu klimatronika ? bo gdzieś wyczytałem że należy przytrzymać przycisk nawiewu wewnętrznego ale coś nie działa
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #63 - Niedziela, 17.07.2011, 12:40:33 - NIEPRZECZYTANA »

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1481.msg167631#msg167631
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5103.15

lukcis89 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza IV 2003 1,9 SDi

« Odpowiedz #64 - Niedziela, 12.05.2013, 20:04:19 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,
mam problem z klimatyzacją w swoim seacie Ibiza III lub IV 2002 1.9 SDi, klima manualna,
mianowicie napełniona i wyczyszczona ostatnio wraz z wymianą filtra kabinowego, sprężarka działa ale za to wiatraki od klimy nie chcą się włączyć, bezpieczniki wszystkie sprawdzone i są ok i nie mam pojęcia co dalej, samochód się nie przegrzewa temperaturę silnik ładnie trzyma, jedynie co to ostatnio jak jechałem na trasie i załączyłem klimę słobo dawało a po parudziesięciu kilometrach na włączonej klimie przełączyło mi się i naglę zaczęło lecieć gorące powietrze i nie mam pojęcia dla czego
jeżeli ktoś miał podobnie proszę o pomoc  

od KYS: Czytamy istniejące wątki!
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 13.05.2013, 08:30:49 wysłane przez KYS » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #65 - Niedziela, 12.05.2013, 20:57:23 - NIEPRZECZYTANA »

na vagu wykonaj test wyjsc (wiatrakow) jak nie rusza to na krotko do akumulatora i jak sa sprawne to podmien sterownik
zakladajac ze nie znajdziesz zadnych bledow zwiazanych z wiatrakami

Midzej Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 2002 1,9sdi wersja 6l

« Odpowiedz #66 - Wtorek, 21.04.2015, 07:27:42 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, seat ibiza 2002 1,9sdi klima manualna, chlodzi mocno a za chwilę ciut cieplej. Albo jest tak ze chlodzi a za chwile zmienia temperature i grzeje gorącym. Mial moze ktos taki przypadek? Czynnik jest. Byl podłączany do vaga nie bylo bledow
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #67 - Wtorek, 21.04.2015, 09:30:57 - NIEPRZECZYTANA »

a jakie temp podaja czujniki?

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Midzej Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 2002 1,9sdi wersja 6l

« Odpowiedz #68 - Wtorek, 21.04.2015, 10:51:57 - NIEPRZECZYTANA »

W tej chwili nie jestem wstanie podac. Ale byl sprawdzany u mechanika. Pod vagiem. I stwierdzil ze wszystko jest ok.  Z tego co mi sie wydaje to jak jest dobrze to wlacza sie wentylator a jak jest zle to nie.

Napisano: Wtorek, 21.04.2015, 11:45:38

Nie wiem czy to nie jest wina sterownika klimatyzacji.  Czy ktos sie orjetuje czy da sie go jakos sprawdzic,  zmierzyc,naprawic,  moze przelutowac? ewentualnie jakis schemat do niego.
Rain Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 2003, 1.4

« Odpowiedz #69 - Niedziela, 12.07.2015, 20:31:36 - NIEPRZECZYTANA »

Cześć, mam dokładnie tak jak Midzej:
klimatyzacja "ręczna", działa bardzo sprawnie - na przedniej szybie czasem pojawia się szron!
Czasem z kolei przełacza się w tryb "grillowania" i grzeje tak, że aż parzy.
Grillowanie jest niezależne od tego czy klima jest właczona a jego start nie jest powodowany żadna czynnościa, która mogę wyodrębnić :( Totalny random.

Dziś miałem chwilę i postanowiłem zrobić z tym porzadek - rozkręciłem przedni panel i wydłubałem coś, co wyglada na moduł sterowania.
Był trochę zaśniedziały, więc przeczyściłem. Jutro sprawdzę czy bez panelu grillowanie dalej będzie się aktywować, ale ten test nie jest miarodajny bo to loteria i bywały całe tygodnie, kiedy wszystko działało ok.

Pytanie do Was odnośnie czegoś, co wyglada na czujnik temperatury - jaka wartosc powinien wskazywać w temperaturze pokojowej?
Czy jego wartość w jakiś sposób przekłada się na działanie klimy?
Zmierzyłem opór prostym miernikiem i wychodzi na to, że normalnie ma ok 5700ohm natomiast jak na niego chucham opór spada do 5400ohm.

Pytanie nr2: do czego jest wentylator ze zdjęcia nr2? :D

Update:
Kilka dni jeździłem bez klimy i bez sterowania (zdemontowane). Przez ten czas ani razu ogrzewanie nie szalało i nie próbowało mnie usmażyć.
Wcześniej zdarzało się, że ogrzewanie szalało, nawet gdy nie włączałem klimatyzacji.

W piątek podłączyłem wszystko z powrotem, na próbę. Jedyna rzecz która uległa zmianie to wyczyszczona płytka elektroniczna sterowania - był tam straszny syf, wszytko jakby trochę zaśniedziałe, choć tak nie do końca, trochę dziwnie. Wyszorowałem brud mechanicznie starą szczotką do zębów i wygląda jak nowe. Być może coś się grzało, lub jakieś mikrozwarcie... anyway, pojeżdżę z tak rozbabranym przełącznikiem ze dwa tygodnie i sprawdzę, czy grillowanie nie powróci.

Update:
Dalej smaży w losowo wybranym momencie :(
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 18.08.2015, 06:23:50 wysłane przez Rain » Zapisane
emil1988lubin Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza, 2006, 1,4

« Odpowiedz #70 - Czwartek, 20.08.2015, 21:05:02 - NIEPRZECZYTANA »

opiszę mój problem. Klima została nabita oraz sprawdzona była szczelność układu. Wszystko bylo w porzadku, a klima po 40 minutach przestała chlodzić. Okazało się, że jest dziura w chłodnicy i cały czynnik chlodzący uciekł przez nią.
wojtemo Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza, 2003 rok, 1,4 16V 75KM

« Odpowiedz #71 - Poniedziałek, 24.08.2015, 11:57:04 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Mam taki o to problem. Auto zakupiłem jakieś 3 miesiące temu i ciągle pojawia mi się EPC z Check Engine. W aucie wymieniłem sonde lambda oraz wentylator (całkowicie nie chodził), jednak problem z pojawianiem się kontrolek nie zniknął. Na moje to może być coś z climatroniciem. Po podpięciu pod vaga pokazało mi błędy P1142 oraz P1553. Po sprawdzeniu na panelu przyciskami Econ+obieg zamknięty pokazało mi błąd 2c6. Klima odkąd został wymieniony wentylator chodzi bez zarzutu, a błędy wyskakują nadal. Ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić?
Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogrzewanie, klimatyzacja. wentylacja» Problem z klimatyzacją Ibiza'03
Skocz do: