Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Jak wymienić aparat zapłonowy w Cordobie 06/1999 ALM 1.6
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Jak wymienić aparat zapłonowy w Cordobie 06/1999 ALM 1.6 (Przeczytany 13913 razy)
Sanchez
Gość
Jak wymienić aparat zapłonowy w Cordobie 06/1999 ALM 1.6
«
Piątek, 13.04.2007, 12:42:17 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam.
Dokładnie jak w temacie:
Jak wymienić, ustawić i skontrolować po wymianie. Dodam że mam vaga.
Niestety gdy znajomy tydzień temu bawił się z aparatem zaplonowym (okazało sie że jest do wymiany) chyba coś sknocił bo teraz auto pali 12l/100km.
Czytałem coś o ustawieniu kąta zapłonu na 6 stopni przy 1500obrotach ale czy da sie to zrobic vagiem jesli tak to w jakiej grupie bede widzial odczyt kąta.
Pozdrawiam,
Marcin
jtpapai
Świeżak
Odp: Jak wymienić aparat zapłonowy w Cordobie 06/1999 ALM 1.6
«
Odpowiedz #1 -
Piątek, 13.04.2007, 20:54:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
:papa: Cześć! Jeśli chodzi o rozdzielacz bo chyba o to chodzi a nie o cewkę. Ja mam silnik AEE w kordobie 98 ( z tego co mówią w ASO to w 99,9% to samo co twój). Według siążki HAYNES którą każdenu polecam:
Haynes Service and Repair Manual SEAT IBIZA & CORDOBA oct 1993 to oct 1999 rozdział 5B.1. Niestety lub stety po Angielsku.
Jest związana z pewnymi ustawieniami. Mogę przesłać pełen scan tego tematu wraz z rysunkami, na e-mail. Kontakt
jtpapai@gmail.com
Papai
Seat Cordoba SXE 1.6i AEE 1998
Pozdrawiam wszystkich.
kabot
Gość
«
Odpowiedz #2 -
Piątek, 13.04.2007, 21:36:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
to chodzi o ustawienie zapłonu najlepiej to ustawic lampom stroboskopowom na warsztacie
Jacenty85
Gość
«
Odpowiedz #3 -
Piątek, 13.04.2007, 23:29:16 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ustawiać zapłon w aucie z wielopunktowym wtryskiem i "nowym" sterowaniem jedynie na lampe to ZBRODNIA. Masz tutaj szereg czujników korekcyjnych, które regulują kąt wyprzedzenia zapłonu w zależności choćby od temperatury otoczenia. Zeby zapłon ustawić według wskazan producenta należy je zblokować (mówiąc trywialnie) przy pomocy VAGa.
Wchodzisz w nastawy podstawowe ( silnik ponad 80 st,zapalony,kanał 001) silnik wtedy sobie podniesie wolne obroty do odpowiedniej wartości (w przypadku AEE/ALM 1275 obrotów) i lampa z opóźniaczem błysku, ustawić zapłon zgodnie ze specyfikacją czyli na 6 stopni. Lampe ustawiasz na 6 stopni i świecąc na dziure w kole zamachowym przekręcasz aparat na odpowiednią pozycję ale tylko wówczas, kiedy ECU jest w trybie nastaw podstawowych.
No i to cała filozofia. Niestety partacze w warsztatach idą do auta z samą lampą i jeszcze są przekonani że robią dobrze. Wszystko naprawiają jak w Fiatach 125P. Raz zrobiłem sobie próbe i ustawiłem sobie zapłon na samą lampę (Golf 1.4 AEX). Okazało się że komputer pokazywał wyprzedzenie zapłon na poziomie 22 stopnie a nie 6 stopni - jak powinno być. Pozdrawiam
kilo
Świeżak
Samochód: ibiza r98 1.6 ALM
«
Odpowiedz #4 -
Niedziela, 07.09.2008, 14:24:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Jacenty85 Piątek, 13.04.2007, 23:29:16
Ustawiać zapłon w aucie z wielopunktowym wtryskiem i "nowym" sterowaniem jedynie na lampe to ZBRODNIA. Masz tutaj szereg czujników korekcyjnych, które regulują kąt wyprzedzenia zapłonu w zależności choćby od temperatury otoczenia. Zeby zapłon ustawić według wskazan producenta należy je zblokować (mówiąc trywialnie) przy pomocy VAGa.
Wchodzisz w nastawy podstawowe ( silnik ponad 80 st,zapalony,kanał 001) silnik wtedy sobie podniesie wolne obroty do odpowiedniej wartości (w przypadku AEE/ALM 1275 obrotów) i lampa z opóźniaczem błysku, ustawić zapłon zgodnie ze specyfikacją czyli na 6 stopni. Lampe ustawiasz na 6 stopni i świecąc na dziure w kole zamachowym przekręcasz aparat na odpowiednią pozycję ale tylko wówczas, kiedy ECU jest w trybie nastaw podstawowych.
No i to cała filozofia. Niestety partacze w warsztatach idą do auta z samą lampą i jeszcze są przekonani że robią dobrze. Wszystko naprawiają jak w Fiatach 125P. Raz zrobiłem sobie próbe i ustawiłem sobie zapłon na samą lampę (Golf 1.4 AEX). Okazało się że komputer pokazywał wyprzedzenie zapłon na poziomie 22 stopnie a nie 6 stopni - jak powinno być. Pozdrawiam
Co do ustawienia zapłonu. To wcięcie na kole zamachowym to w jakim położeniu ma być? Na obudowie paska rozrządu ma tylko literki Z i O, a między nimi jest przerwa. W specyfikacji pisze 6 stopni przed TDC. Nie wiem co to ma znaczyć... :/
KKKKris
Użytkownik
Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS
«
Odpowiedz #5 -
Niedziela, 07.09.2008, 14:39:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wycięcie na kole zamachowym oznacza max górne położenie tłoka 1 cylindra w suwie pracy. Zazwyczaj tuż po iskrze na świecy.
Cytat: kilo
W specyfikacji pisze 6 stopni przed TDC. Nie wiem co to ma znaczyć... :/
Nie kooojarzę TDC, ale pewnie chodzi 6 st przed opisanym znakiem.
Cytat: kilo
Na obudowie paska rozrządu ma tylko literki Z i O
Tu już zgaduję, ale jeden znak to może być owo górne położenie tłoka 1 cylindra, drugi być może 6 st przed.
Ustaw sobie na kole znak i zobacz na budowę rozrządu może nasuną Ci się jakieś wnioski.
benw
Świeżak
Samochód: Cordoba,2000,ALM
«
Odpowiedz #6 -
Sobota, 25.08.2012, 12:15:35 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam,
Zamierzam ustawić zapłon jak pisze wyżej w instrukcji Jacenty85. Problem, że trzeba się zalogować do VAGA. Zna ktos kod do silnika 1.6 ALM?
Dziękuje
spoxx2006
Świeżak
Samochód: Cordoba,1999 po lifcie, 1,6 B+G ,ALM
«
Odpowiedz #7 -
Sobota, 15.12.2012, 21:41:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam Serdecznie!
Mam problem ze swoją Cordoba okazało się, że mam uszkodzony aparat zapłonowy i muszę go wymienić.
W związku z tym mam kilka pytań do szanownego grona posiadaczy aut o podobnym silniku. Jaki aparat wybrać prawdopodobnie mam aparat Magneti Marelli czy istnieją aparaty np. Boscha? Czy kupić nowy np. na alledrogo za około 90 zł z przesyłką czy lepiej znaleźć jakiś oryginalny ale używany? Może ktoś ma już jakieś doświadczenia w tym temacie? Będę wdzięczny za jakieś sugestie.
Pozdrawiam
spoxx2006
Mixer
Użytkownik
Samochód: GT TDI +
«
Odpowiedz #8 -
Niedziela, 16.12.2012, 11:03:15 -
NIEPRZECZYTANA
»
Miałem podobny problem w swojej ibizie...też miałem Magneti Marelli u siebie w ibizie i zmieniłem na boscha..dzwoniąc do Łodzi do Magneti Marelli usłyszałem nie ma...dzwoniąc z ciekawości do ASO powiedzieli mi 1600 zł za aparat
Ja kupiłem używany Boscha w bardzo dobrym stanie...wolałem kupić używany niż zamiennik jakis z allegro...jeżeli zmienisz na system Boscha to pod Boscha musisz kupić palec i kopułkę...ja kupiłem z tego co pamiętam Beru
Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście
?
Pisz a Pomogę
spoxx2006
Świeżak
Samochód: Cordoba,1999 po lifcie, 1,6 B+G ,ALM
«
Odpowiedz #9 -
Sobota, 16.03.2013, 19:10:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzięki
, tak właśnie zrobiłem. Kupiłem aparat Boscha ze Skody, cały kompletny. Pomogło.
mac456x9
Użytkownik
Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR
«
Odpowiedz #10 -
Piątek, 06.12.2013, 12:24:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Czy ktoś może mi pomóc określić jaki mam aparat zapłonowy? Magneti Marelli czy Bosch? nawet aso nie pomogło...
Nie umiem inaczej tych zdjęć wstawić a imageshack wymaga rejestracji ;/
aboz: Poprawiłem te fotki. Wystarczy skopiować BBCode
EDIT : aha, dzięki
«
Ostatnia zmiana: Piątek, 06.12.2013, 12:59:42 wysłane przez mac456x9
»
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata