+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: otwieranie drzwi zimą!!!  (Przeczytany 244189 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Toledo 2 1.8 Signo

« Odpowiedz #375 - Czwartek, 02.12.2010, 22:48:51 - NIEPRZECZYTANA »

To ja mam pytanie troche z innej strony.. mianowicie, wiadomo zamek jest schowany w drzwiach, pada deszcz, albo jest mokro i nacieka na niego woda. Czy orientuje się ktoś którędy dokładnie owa woda/wilgoć dostaje się do wnętrza zamka? drzwi tylne mają zamki suche jak pieprz bo nie posiadają wkładek z trzepieniem które wchodzą do zamka, więc czy to właśnie po owym trzepieniu/łopatce/mimośrodzie (jak zwał tak zwał, chodzi o to coś co się łączy z wkładką zamka) woda dostaje się do wnętrza zamka?

Pytam gdyż (tylko teoretycznie) jeśli owy element pozwala na przenikanie wilgoci do wnętrza, to jego wyeliminowanie, choćby tylko w drzwiach kierowcy, powinno na zimę zakończyć przygodę z zamarzaniem. Oczywiście teraz już nie obędzie się bez osuszania zamka w środku i jest to wariant jedynie dla aut z cetralnym zamkiem, jednak co sądzicie o takim pomyśle??

Opcja raczej na jedne drzwi, gdyż w razie wyładowania aku, bez zamków w drzwiach zostanie nam tylko szyba :D

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #376 - Czwartek, 02.12.2010, 23:09:21 - NIEPRZECZYTANA »

Nie tylko szyba :)
Ori zamek ma pompkę w bagażniku.
Myśle, że podanie na nią napięcia pozwoli na otworzenie zamka. A bagaznik otworzy sie z kluczyka.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #377 - Piątek, 03.12.2010, 00:04:53 - NIEPRZECZYTANA »

Pompkę ma orginalny centralny zamek, jesli ktoś ma dołożony, to raczej jest to elektryczny z siłownikami.
A co do pomysłu Mad_Maxs, to nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jesli chcesz pozbyć się płetwy klamka->zamek, a nie masz centralnego to będziesz musiał za każdym razem zamykać auto poprzez tylne/pasażera drzwi. Inaczej nie zablokujesz i nie otworzysz zamka z kluczyka. Zamek drzwi kierowcy ma blokadę wciśnięcia bolca blokującego przy otwartych drzwiach.
To chyba nie otwór na płetwę jest winny, bardziej łączenie obudowy zamka w miejscu gdzie leci na niego woda z prowadnicy szyby. Tak jak pisałem, u mnie zaklejenie od góry obudowy zamka rozwiązało problem, kilka lat mam już spokój i wsiadam do auta "swoimi" drzwiami.
« Ostatnia zmiana: Piątek, 03.12.2010, 00:09:24 wysłane przez Leemarvin » Zapisane

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #378 - Piątek, 03.12.2010, 09:19:01 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Leemarvin
jesli chcesz pozbyć się płetwy klamka->zamek, a nie masz centralnego to będziesz musiał za każdym razem zamykać auto poprzez tylne/pasażera drzwi.

dlatego pisalem że jest to opcją jedynie dla aut z centralnym zamkiem :)
Cytat: mac456x9
Ori zamek ma pompkę w bagażniku.

powiem Ci że pomysł tak kreatywny, że nie wpadłbym na to :D niestety u mnie nie zdało by egzaminu gdyż zamek w bagażniku nie przekręca się od kiedy kupiłem swojego Seata i nie wiem dlaczego :(

W takim razie skorzystam z pomysłu Leemarvin i po oczyszczeniu zabezpiecze go sobie od góry matą :) mam nadzieje że u mnie również pomoże :)
« Ostatnia zmiana: Piątek, 03.12.2010, 09:20:14 wysłane przez Mad_Maxs » Zapisane

Grygi Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba, 2000, 1.6 ALM

« Odpowiedz #379 - Poniedziałek, 06.12.2010, 15:04:02 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !!!
   Mam problem z zamkiem od strony kierowcy. Oczywiście znam problem zamarzania, w poprzednim sezonie psikałem białym smarem itp. Jak pojawiły się pierwsze mrozy to był problem z drzwiami. Po malej odwilży miałem problem z zamknięciem drzwi kierowcy (drzwi odskakiwały) ale po chwili wszystko wróciło do normy i spokojne otwieranie i zamykanie. Następnego dnia znowu mróz i od tego czasu nie mogę otworzyć drzwi od kierowcy ani od wewnątrz ani o zewnątrz. Nagrzanie nic nie daje (może za słabo ale przez 15km na full gorąc to powinno być ok) Szyby się otwierają, rygiel wyskakuje. Moje pytanie czy można dostać się  do  zamka przy zamkniętych drzwiach (zdjęcie tapicerki itp) lub może inne propozycje  :?: . Mam nadzieje ze nie będę musiał czekać do wiosny. ;D Dziś 2 stopnie na plus i nic
wuujek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba, 1995/6, 1.6

« Odpowiedz #380 - Poniedziałek, 06.12.2010, 18:37:20 - NIEPRZECZYTANA »

Ja w moim seaciku tez miałem problem z zamarzaniem. W zeszłą środę wymontowałem zamek z drzwi kierowcy, wytopiłem w benzynie ekstrakcyjej i posmarowałem dużą ilością smaru grafitowego. Problem jak narazie zniknął. Drzwi pasażera nie rozbierałem i zamarzają dalej.
Grygi mi jednego razu jak drzwi zamarzły to lałem gorącą wodą, w końcu wsiadłem przez bagażnik i drzwi otworzyły się dopiero po prawie 30 km. 
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #381 - Poniedziałek, 06.12.2010, 18:56:41 - NIEPRZECZYTANA »

Grygi, jezeli masz zamiar od razu rozbierac zamek to zlej go ciepla woda, lej po szybie tak aby kapalo na zamek. tylko nie wrzatkiem i nie w mrozy -15

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #382 - Piątek, 10.12.2010, 17:57:18 - NIEPRZECZYTANA »

Grygi to że Ci się drzwi nie zamykały to też normalne :D u mnie często zdarzało się że zamek otworzył się ładnie ale już nie zamknął :) u kumpla w pasacie to nawet zasada że do pracy jedzie i trzyma drzwi :D

Generalnie chyba nie da się zdjąć tapicerki przy zamkniętych drzwiach. Co do nagrzania auta też nie ma zasady, czasami po chwili puści, a czasami jak złapie to na amen. Pozostaje Ci suszarka/opalarka na otwartych drzwiach z tyłu prosto w zamek :) mi raz pomogło :D

Napisano: Poniedziałek, 06.12.2010, 19:30:55

Sorki za dublowanie własnych postów, ale przez edit nikt nie zauważy że coś napisałem a mam maluteńki (może nawet śmieszny) problem :((

podczas korzystania z poradnika http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=10885.0 wszystko ładnie się rozebrało poza uwolnieniem cięgna z czarnego plastiku (zaznaczony żółtym kółkiem):

Jest on w miare mocno przymocowany do karoserii i mimo wielu prób nie udało mi się go wyjąć. Pomóżcie, w miare łopatologicznie, wyjaśnić jak się go wyciąga z tej blachy żeby wyjąć cięgno

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #383 - Piątek, 10.12.2010, 18:44:07 - NIEPRZECZYTANA »

to czarne sciskasz (gora i dol) i wyrywasz

Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #384 - Piątek, 10.12.2010, 21:19:58 - NIEPRZECZYTANA »

to czarne sciskasz (gora i dol) i wyrywasz

od strony cięgna czy od tej drugiej?? szczerze powiedziawszy próbowałem obu ale się nie udało.. Sorki że tak wypytuje ale specjalnie na te okazje garaż sobie załatwiam a neta tam nie będzie żeby dopytać w trakcie :)

kris_poland Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat, Ibiza, 2000, 1.6 ALM 75KM

« Odpowiedz #385 - Piątek, 10.12.2010, 23:24:29 - NIEPRZECZYTANA »

Od pewnego czasu mam problem z zamkiem centralnym
Gdy przymrozi drzwi od kierowcy nie otwierają się na pilota,
ewentualnie muszę kilkukrotnie otworzyć pilotem by się odblokowały

Problem jest również z otworzeniem auta od wewnątrz,
już kiedyś zerwałem linkę, zamek nie chce się otworzyć i się zacina

Przy włożeniu kluczyka (jak się uda) po przekręceniu zamek się otwiera
Odmrażacze i inne cuda nie skutkują, co można naprawić/wymienić

Help, mam dość wysiadania przez drzwi pasażera Sad
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #386 - Sobota, 11.12.2010, 08:36:30 - NIEPRZECZYTANA »

Jak jest dojscie to od tulu lepiej. Juz dawno rozbieralem takie dzwi.

Mad_Maxs Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #387 - Sobota, 11.12.2010, 12:48:13 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: kris_poland
Gdy przymrozi drzwi od kierowcy nie otwierają się na pilota,
ewentualnie muszę kilkukrotnie otworzyć pilotem by się odblokowały

ostatnio tez cos podobnego zauwazylem, tyle ze u mnie zamek sie otwiera a po chwili zamyka i czasami trzeba z kluczyka sobie pomóc

Cytat: kris_poland
mam dość wysiadania przez drzwi pasażera Sad

wierz mi ze to lepsze niz przez tylne drzwi albo bagażnik :))

co do rady to poradnik do którego odniosłem się pare postów wcześniej powinien pomóc :) dzisiaj będę próbował na drzwiach pasażera i zobaczymy jaki będzie efekt :)

P.S.

odmrażacze też nie pomogą, dlaczego dowiesz się z tego samego poradnika :))

kaszeszczuk Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 1.6 SXE '98 AEE + gaz

« Odpowiedz #388 - Wtorek, 14.12.2010, 09:33:34 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich
Kiedyś pisałem, że rozebrałem całe zamki, wyczyściłem benzyną z całego syfu, nasmarowałem delikatnie olejem maszynowym zamki i złożyłem. Do końca tamtej zimy nie było problemu z zamarzaniem zamka.
Aktualnie seacikiem jeździ moja mama i niestety ostatnio poinformowała mnie, że para drzwi o kierowcy i pasażera przymarzły. Na razie stało się to raz ale się stało.

Więc proponuje nie używać oleju maszynowego lub się nie zabierać za to bo nie pomogło.
Pod koniec zimy napiszę czy się powtórzyła usterka czy nie.

Audi a6 2,4v6 2000r.
wcześniej: Cordoba 1.6 SXE '98 AEE + gaz
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #389 - Wtorek, 14.12.2010, 11:23:05 - NIEPRZECZYTANA »

bo zamek musi byc szczelnie wypelniony smarem i do tego ochrona przed woda

Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Skocz do: