Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Głośniki, zabudowy, wygłuszenie - montaż/problemy/dylematy  (Przeczytany 150731 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #105 - Sobota, 25.10.2008, 10:59:02 - NIEPRZECZYTANA »

Ja przymocowałem skrzynię pasami do foteli  :)

Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #106 - Sobota, 25.10.2008, 11:39:27 - NIEPRZECZYTANA »

Ogólnie na moje oko, to zabudowa w koło zapasowe, żeby to koło jeszcze zostawić, to mnóstwo roboty, czasu i materiału i kosztów. Pierwsze musisz zrobić wypełnienie wnętrza koła zapasowego z mat szklanych i żywicy, i to dość grube, jeśli ma tam być głosnik. Drugie to podnieść podłogę o kilka cm, bo głosnik jakieś miejsce musi mieć między magnesem a tyłem obudowy. Później to wszystko jakoś ładnie i szczelnie połączyć z płytą podnoszącą podłogi. Z tym jest wiele pracy, docinania, pasowania, łączenia itd. Kolejna sprawa, trzeba pomyśleć chwilę jak wykonać opcje wyjmowania koła z nagażnika. Ja bym zrobił obudowę dla głośnika o średnicy nieco większej niż średnica zapasówki. Była by ona tylko wkładana w dziurę, a pod nią byłoby koło zapasowe. Podnośnik i kluczyki byłyby schowane pod ta uniesiona podłogą. Taka moja wizja wizjonera :eye:
Ale roboty z tym w ch...

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
ProxX Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Citroen Berlingo&Renault Megane

« Odpowiedz #107 - Sobota, 25.10.2008, 19:01:33 - NIEPRZECZYTANA »

te rzepy mnie zaciekawiły muszę to jakoś przetestować bo wydaje się fajnym prostym rozwiązaniem.

skiba Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Leon

« Odpowiedz #108 - Sobota, 25.10.2008, 19:03:37 - NIEPRZECZYTANA »

idz do jakiegos sklepu z pasmanteria,zaplacisz grosze a jak nie zdadza egzaminu to cos innego pomyslisz...

rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
Bzysiek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza GT TDI '98

« Odpowiedz #109 - Sobota, 25.10.2008, 19:55:35 - NIEPRZECZYTANA »

te rzepy mnie zaciekawiły muszę to jakoś przetestować bo wydaje się fajnym prostym rozwiązaniem.

Ja mam suba 30cm w skrzyni 49 litrów, czyli waży to około 20kg i mam czterema rzepami przyczepione to do podłogi. Nie ma siły tego ruszyć. Jak chce wyciągnąć suba, to muszę się sporo nawysilać, żeby oderwać suba od podłogi. Nigdzie nie mogłem dwustronnych rzepów dostać, więc zszyłem z dwóch części tych ostrych jedną dwustronną. Na suba ~30 litrów w zupełności wystarczą dwa takie o średnicy 4cm.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #110 - Sobota, 25.10.2008, 20:15:15 - NIEPRZECZYTANA »

Szkoda tylko ze te rzepy strasznie szarpią obicie suba, potem brzydko moze wyglądać, ale dobrze że tylko od dołu.

ProxX Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Citroen Berlingo&Renault Megane

« Odpowiedz #111 - Sobota, 25.10.2008, 21:07:56 - NIEPRZECZYTANA »

jakoś z tym pokombinuje i myślę że ta "lepka" nie będzie lapać włosia z suba ale jakoś dokleje bądz przyczepie i to samo do podłogi będe myślał ;] bo będzie się to ładniej prezentować niż pasy i inne ściągacze. Trzyma się a nie widać.

Bzysiek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza GT TDI '98

« Odpowiedz #112 - Sobota, 25.10.2008, 23:07:24 - NIEPRZECZYTANA »

No obicie się mechaci, ale zbyt często suba chyba się nie wyciąga. Moim zdaniem to jedyne estetyczne rozwiązanie.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #113 - Niedziela, 26.10.2008, 18:49:59 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam pytanie jak mocujecie skrzynie w bagażniku żeby nie latała itp ? Pasami ściągającymi ? a jak tak to o co one zahaczają ? o fotele czy o podłogę ?
2 pasy zapinane rzepami, przykrecone do fotela - trzyma jak ja pierdziu :-X

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #114 - Piątek, 16.01.2009, 17:51:58 - NIEPRZECZYTANA »

To w zasadzie najpierw powinieneś napisać co masz zamiar zrobić, czym dysponujesz, bo w takim układzie to całkiem inaczej to sie prezentuje.
Napisz może czym dysponujesz, jakim piecem, itd. Zastanawia mnie też, czemu uparłeś się na ten 3way? Brak średnich tonów to nie wina braku midrange`a w zestawie, tylko gófffnianych niskośredniotonowych w drzwiach. I wydaje mi się, że nie jest to również wina braku wygłuszenia drzwi, ponieważ golf V ma podobnie skonstruowane drzwi jak golf Iv, czyli zabudowane dość szczelnie, bez otworów montażówych itd, jednak blacha zakrywająca całe drzwi z przygotowanym otworem na głosnik.
Ja w dalszym ciągu byłbym za systemem dwudrożnym podpiętym pod wzmacniacz, do tego zrobić panele pod woofery w drzwi i jakies tam maty wkleić za głośnikiem i na blachę gdzie jest głośnik. Panelem wyprowadzić trochę głosnik do wnętrza pojazdu i to byłoby git rozwiązanie, sam byś był zaskoczyno, jestem tego pewny. Jako system proponuję Dego PO-650, na brak średnicy nie będziesz narzekał, a skłonny jestem napisac, że zapomniałbys o subwooferze w bagażniku.
Ja tak mam po założeniu 120 watowych wooferów w drzwi :eye: sub mi nie potrzebny :ok:

Tysonq
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba Vario 1.6 ALM 2000

« Odpowiedz #115 - Piątek, 16.01.2009, 22:51:49 - NIEPRZECZYTANA »

to zaczynamy od poczatku, napisze co mam, co chcialbym zrobic i jakie mam oczekiwania :)
Mam:
-wzmak GMS 4 kanalowy, skrzynka z glosnikiem 30cm firmy Lanzar
- ewentulanie zestaw głosnikowy Hertz DSK 165 (ale raczej wolalbym cos nowego, bo w cordi graja juz mi 3 lata)

w Golfie jest:
-fabryczne radio RCD 310 cd,mp3
-jakies tam 4 głosniki z przodu
-miejsce na 8 glosnikow (6 z przodu i 2 z tylu)
-a raczej brak: instalacji w tylnych drzwiach.
Oczekiwania:
-posluchac czystej muzyki z dobrym basem
-wydać jak najmniej kasy  ;D

mysle ze warto jest zamontowac glosniki w tylne drzwi.
Panele? a to byloby widac? :'(  chce to zrobic tak, zeby nic nie bylo wiadc, czyli w takim stanie jakim teraz jest samochod :)

p.s. z tymi wooferami w drzwiach to dobry pomysl, bo skrzynka zajmuje miejsce w bagazniku, ktorego w golfie i tak jest malo! Ale z drugiej strony chcialbym wykorzystac maxymalnie to co mam, bo ten zestaw Dego sporo kosztuje, a w tym roku zmieniam stan cywilny, wiec nie moge sobie pozwolic na duze wydatki  8)
p.s.2 z drugiej strony jakos nie mam przekonania do zestawu bez tonow srednich.... no chyba ze tweetery gralyby w duzym zakresie czestotliwosci, wtedy mysle ze byloby ok.

Seat Cordoba Vario 1.6 ALM 2000,
zostałem w rodzinie....
VW Golf V 1.9 TDI BXE 2008
Dagon Mężczyzna
Off Road
Użytkownik

Samochód: Gwiazda 3.0 + poszukiwany GR

« Odpowiedz #116 - Środa, 18.02.2009, 21:55:33 - NIEPRZECZYTANA »

a ja mam takie pytanie, nie znalazlem nic takiego pod haslem "pisk w glosnikach", wiec pytam
po podpieciu glosnikow do pieca po odpaleniu auta i dodawaniu gazu w gwizdkach slychac denerwujacy pisk, nasilajacy sie wraz ze zwiekszeniem predkosci obrotowej silnika, co to moze byc??

E-300 Edition By Rico In Progress
Cordi By Dagon
skiba Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Leon

« Odpowiedz #117 - Środa, 18.02.2009, 22:05:25 - NIEPRZECZYTANA »

jakie masz kable RCA i ktoredy poprowadzone?oby nie razem z zasilaniem...zreszta zerknij moze tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic432544.html
« Ostatnia zmiana: Środa, 18.02.2009, 22:07:28 wysłane przez skiba » Zapisane

rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
Dagon Mężczyzna
Off Road
Użytkownik

Samochód: Gwiazda 3.0 + poszukiwany GR

« Odpowiedz #118 - Środa, 18.02.2009, 22:07:20 - NIEPRZECZYTANA »

Kable od zasilania ida z lewej strony pod plastikami a kable RCA ida srodkowym tunelem

E-300 Edition By Rico In Progress
Cordi By Dagon
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #119 - Środa, 18.02.2009, 22:39:49 - NIEPRZECZYTANA »

Jak to mowia instalacja (najprawdopodobniej alternator) Ci sieje, sprobuj poprawic mase, albo pociagnac ja od aku w ostatecznosci, jak gruby kabel dales do tego wzmaka? Co do jakosci i grubosci kabla RCA to moze i to tez jest wazne choc moje to cieniutki komponent vivanco i tez daja rade. Na allegro jest wiele roznego rodzaju filtrow ktore niweluja ten efekt, a tak jak kolega wyzej pisze na elektrodzie tez znajdziesz nie jeden schemat takiego urzadzonka, zazwyczaj sa one dosyc proste..

Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 15   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Głośniki, zabudowy, wygłuszenie - montaż/problemy/dylematy
Skocz do: