+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Cordoba i hamulec
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cordoba i hamulec  (Przeczytany 4732 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marcinos
Gość

« Czwartek, 24.11.2005, 10:44:16 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,
Zaobserwowałem wczoraj coś dziwnego. Wyda się to głupie - sam tego nie rozumiem ale zaryzykuję to napisać.
Otóż wczoraj przez przypadek naisnąłem hamulec lewą nogą, co zaobserwowałem...
Gdy hamuję prawą nogą samochód poprostu zwalnia, aby ostro zahamować czy też zablokować koła (nie jest to proste) muszę mocno wcisnąć pedał w podłogę. Natomiast hamując lewą nogą wystarczyło delikatne dotknięcie pedału (może się to tylko wydaje) i samochód prawie stanął w miejscu, a mnie przytrzymały zapięte pasy. Skąd taka różnica? Możliwe, że lewa noga nie ma takiego wyczucia i tak hamuje? Chciałbym mieć takie hamulce pod prawą stopą :). Czy jest możliwe że mam coś nie tak z pedałem hamulca i inaczej on działa gdy się go wciska z lewej strony? Sam nie wiem, ale zawsze myślałem że mam beznadziejne hamulce a tu taka niespodzianka. Co o tym myślicie?
Morgan
Gość

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 24.11.2005, 11:09:48 - NIEPRZECZYTANA »

:D Prawa noga jest przyzwyczajona do hamowania i ma juz wyczuty pedał hamulca, potrafi sie z nim delikatnie obchodzic zebys za kazdym wcisnieciem hamulca nie ładował się głową w szybę :P Lewa noga działa Ci tylko w pozycji zero-jeden (sprzęgło) i tak samo obchodzi się z hamulcem. Poćwicz delikatne hamowanie lewą nogą to zobaczysz. Nacisnij mocno pedał prawą to tez zobaczysz ze auto hamuje :lol:
 :wink:
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 24.11.2005, 18:00:18 - NIEPRZECZYTANA »

Podzielam zdanie Morgana... Pewnie masz nieprecyzyjnie działąjącą lewą nogę... ;) Podoba mi się wypowiedź o systemie działania zero- jeden. Pozdro dla wszystkich...

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 01.12.2005, 10:20:32 - NIEPRZECZYTANA »

:cry: moja prawa noga tez ma dzialanie 0:1 jest gaz lub go nie ma  :satan:
ale zarty na bok  :D
normalka lewa noga caly czas wciska sprzeglo i najwyzej lekko je popouszcza jak sie rusza i stad nawyk pedal w podlogie :D
i autko staje deba jk to jest hamulec  :satan:

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Cordoba i hamulec
Skocz do: