+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka temperatury
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrolka temperatury  (Przeczytany 91819 razy)
olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #75 - Wtorek, 18.10.2011, 11:14:16 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdź wszystkie plastikowe króćce w układzie chłodzenia pod kątem mikropęknięć. Jeśli by Ci wywaliło płyn pod ciśnieniem to byś widział pod autem kałużę.
Mixer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #76 - Wtorek, 18.10.2011, 11:15:47 - NIEPRZECZYTANA »

obejrzyj dokładnie komorę silnika i silnik czy gdzieś Ci nie ścieka...u mnie ciekł kiedyś oring na łączeniu bloku silnika z obudową termostatu :)

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
brian1906 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: był gips i połamane kości, był Leon 2002 1.9 TDi ASV 110 HP, jest Leon 2003 1,9 TDI 110 HP w takim samym kolorze :D

« Odpowiedz #77 - Wtorek, 18.10.2011, 11:37:37 - NIEPRZECZYTANA »

powiem tak olinek2 kałuża by była gdyby auto stało a lampka ponownie zaczęła migać podczas jazdy więc lipa. Teraz jestem w pracy auto od 8 rano stoi wiec nalałem płyn i zobaczymy o 16 czy będzie wyciek czy nie. Mixer na pierwszy rzut oka mało dokładny bo tak jak mówię w pracy jestem wiec nie mam czasu teraz pod maską czysto, nie widzę wycieków ale zobaczymy co się  stanie jak wrócę do domu, wtedy w razie powtórki problemu zacznę szperać dokładnie. Jeszcze mam jedną opcję, ten uszczelniacz mam nadzieje że da rade i zalepi szczelinę jeśli taka jest.
mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #78 - Wtorek, 18.10.2011, 15:13:46 - NIEPRZECZYTANA »

Kałuży może nie być bo pewnie jest osłona silnika.
brian1906 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: był gips i połamane kości, był Leon 2002 1.9 TDi ASV 110 HP, jest Leon 2003 1,9 TDI 110 HP w takim samym kolorze :D

« Odpowiedz #79 - Wtorek, 18.10.2011, 17:38:04 - NIEPRZECZYTANA »

właśnie tu pojawia się problem, bo dojechałem do domu stał odpalony na parkingu i plamy nie widać a ilość płynu w zbiorniku mniejsza  :-\  nie wiem co teraz zrobić czy próbować ten uszczelniacz wsypać czy kanał i szykanie dziurki ehhh
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #80 - Wtorek, 18.10.2011, 17:45:00 - NIEPRZECZYTANA »

nie syp zadnego go..a :!:
zdejmij rurke przelewu ze zbiorniczka i zobacz czy nie wywali nadmiarem
nie syczy jak odkrecisz korek po kilku h postoju?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
brian1906 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #81 - Wtorek, 18.10.2011, 20:21:36 - NIEPRZECZYTANA »

biorąc po uwagę to, że jestem laikiem w sprawach technicznych to jeśli dobrze zrozumiałem w chwili odkręcania korka od zbiornika płynu chłodzącego to słychać taki syk jakby się coś odpowietrzało lub zasysało powietrze do środka. Jeśli chodzi o rurkę to zobaczę dopiero jutro w ciągu dnia.
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #82 - Piątek, 21.10.2011, 07:52:45 - NIEPRZECZYTANA »

Zapomnij o uszczelniaczu, to nie duży fiat żeby lać takie gówna, tym bardziej że nie widzisz gdzie ucieka. U mnie też kałuży nie było a płyn zmykał właśnie na oringach kroćca od silnika.

brian1906 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #83 - Czwartek, 10.11.2011, 14:28:51 - NIEPRZECZYTANA »

mimo wszystkich prób i szczerych chęci odnalezienia jakiejś dziury w chłodnicy bądź przewodach próby te się nie powiodły bo wszystko jest szczelne a płynu ubywa i kontrolka się zapala :( na moje nieszczęście okazało się, że to najczarniejszy scenariusz hmm głowica :/ z tego co na pierwsze oględziny był w stanie stwierdzić mechanik jest to uszczelka bo nie ma objawów na gorsze bolączki ale w poniedziałek jak go rozkręci będzie wiadomo na 100% :( cóż poleci po kieszeni...
michalaktom Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1,4 8V + LPG

« Odpowiedz #84 - Poniedziałek, 12.12.2011, 18:07:41 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!

Problem wygląda następująco, ok 1,5 miesięcy temu zakupiłem Seat Ibiza 1,4 8V + LPG 1995r.
Facet miał zamontowany licznik od golfa III, bo się bardziej podobał i miał obrotomierz (głupie gadanie)... Ja postanowiłem założyć oryginalny licznik i jak silnik się nagrzeje, (po przejechaniu ok 15km) zapala się i pulsuję kontrolka czerwona od cieczy. Wskaźnik pokazuję równo 90 stopni.

W aucie było już wymienione:
-termostat
-czujnik w chłodnicy od załączania wiatraka
-czujnik przy termostacie
-płyn w układzie chłodzenia
i nadal jest problem

Jak się zapala kontrolka, wystarczy wyłączyć i ponowie zapalić auto (ale to jest dobre na max 10-20min).
Niestety nie mam programu i przewodu do diagnostyki... Czy to może iść licznikiem?? może nie bez powodu facet zmienił zegary??

Dodatkowo dodam, że zbiornik wyrównawczy nie posiada czujnika.

Proszę o porady.

od KYS: Przed zadaniem pytania sprawdź co już jest na forum! Poczytaj ten wątek.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 12.12.2011, 19:21:15 wysłane przez KYS » Zapisane
geox Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 6L 2002 ASZ

« Odpowiedz #85 - Sobota, 24.12.2011, 23:48:21 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Mam dziwnie zachowujący się licznik w IBIZIE 6L , czasami działa normalnie.
A czasami
- nie działa wskaźnik paliwa
- nie działa wskaźnik paliwa oraz mruga kontrolka od przegrzania się płynu chłodzącego
- lub nie działają żadne wskaźniki dodatkowe
tem. płynu chłodzącego,
wskaźnik paliwa
woltomierz
tem. oleju
Nadmienie że przy tych usterkach również wariuje tem. zewnętrzna działa pokazujac np. -5C jak jest na plusie lub wogole nie działa.

Proszę o podpowiedzi co to może być i gdzie tą usterkę można naprawić na śląsku
Za odpowiedzi z góry wielkie dzięki :)

od KYS: Przed zadaniem pytania sprawdzaj co jest na forum! Przeczytaj ten wątek.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 25.12.2011, 13:37:44 wysłane przez KYS » Zapisane
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #86 - Niedziela, 25.12.2011, 01:11:12 - NIEPRZECZYTANA »

Musisz się zgłośić do kogoś kto albo ma hot air albo jest dobrze oblatany ze zwarciówką...;) Temat już był niejednokrotnie przerbiany choć nie wiem czy akurat na tym forum....wszystkiemu winna wilgoć i zimno... swego czasu naprawiałem komuś z KSI taki licznik z powodzeniem.. :)

olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #87 - Niedziela, 25.12.2011, 21:11:53 - NIEPRZECZYTANA »

Niekoniecznie hot'a bez problemu zwykłą stacją się naprawiają :) chociaż nie zawsze same scalaki...
michalaktom Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1,4 8V + LPG

« Odpowiedz #88 - Wtorek, 27.12.2011, 09:48:06 - NIEPRZECZYTANA »

Hallo! więc ktoś ma jakiś pomysł??
Bo już nawet zamówiłem przewód diagnostyczny i nowy licznik. Zobaczę za parę dni jaki będzie efekt...
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 27.12.2011, 11:29:36 wysłane przez michalaktom » Zapisane
CYPA Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba

« Odpowiedz #89 - Poniedziałek, 27.08.2012, 20:49:31 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem kiedyś taki sam przypadek ,że kontrolka zapalała się i gasła po wyłączeniu silnika jak się okazało wystarczyło kupić nowy korek od płynu chłodzenia tam jest taki kanalik i był zapchany koszt korka 5,50zł
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka temperatury
Skocz do: