Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Licznki i lampki kontrolne
»
Kontrolka temperatury
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Kontrolka temperatury (Przeczytany 91807 razy)
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
Odp: Kontrolka temperatury
«
Odpowiedz #60 -
Środa, 03.03.2010, 19:52:58 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: uszek Środa, 03.03.2010, 17:16:37
KYS czujnik temp tez jest odpowiedzialny za kontrolke jedno idzie na wskazniki drugie na kontrolke a trzecie na ECU przynajmniej tak w cordobie jest
Czyli czujnik temperatury, który jest przy silniku (mierzy temperaturę cieczy chłodzącej) ma 3 wyjścia i jedno (akurat to od kontrolki) może wariować?
Najgorsze jest to, że podłączając do VAG'a nie widzę żadnych pomiarów, które mogą wydawać się poza normą.
Ale jeżeli byłby problem z wyjściem czujnika temperatury odpowiedzialnym za świecenie kontrolki to ona powinna zaświecać się przy np. każdym odpaleniu ciepłego silnika, a tak nie jest, bo jak było zimno na zewnątrz to w ogóle nie świeciła się...
ASZ + FJW = T
DI
uszek
OOOO
Użytkownik
Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX
«
Odpowiedz #61 -
Środa, 03.03.2010, 19:56:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
a kable sprawdzales? moze gdzies masz zwarcie do masy albo kabel przelamany i zwiera gdzies
Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....
<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
«
Odpowiedz #62 -
Środa, 03.03.2010, 20:07:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: uszek Środa, 03.03.2010, 19:56:29
a kable sprawdzales? moze gdzies masz zwarcie do masy albo kabel przelamany i zwiera gdzies
Kabli nie sprawdzałem. Jakoś nie wiązałem tej przypadłości z kablami.
Sprawdzę kabelki od czujnika - jak dobrze widzę, czujnik jest przy termostacie, więc nie powinno być problemu z dostaniem się do wtyczki.
ASZ + FJW = T
DI
uszek
OOOO
Użytkownik
«
Odpowiedz #63 -
Środa, 03.03.2010, 20:15:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
no nie powinno poszukaj serwisówki jak sprawdzic czujnik nie wiem jak do TDI i innych ale do AAA znalazlem bez problemu fakt ze po englishu ale to niewielka roznica
Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
«
Odpowiedz #64 -
Czwartek, 04.03.2010, 12:24:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
KYS
, na innym forum wyczytałem że wina lezy po stronie zegarów i zimnych lutów najprawdopodobniej, lub tak jak pisałem czujnik temp zewnętrznej
zerknij sobie tutaj
http://forum.seat-racing.pl/viewtopic.php?f=15&t=11486&view=unread#unread
wszystko w zasadzie na 4 stronie wątku..
«
Ostatnia zmiana: Czwartek, 04.03.2010, 12:27:29 wysłane przez kacperix
»
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
«
Odpowiedz #65 -
Czwartek, 04.03.2010, 22:33:48 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: kacperix
tutaj
http://forum.seat-racing.pl/viewtopic.php?f=15&t=11486&view=unread#unread
wszystko w zasadzie na 4 stronie wątku..
Hmm trzeba logować się
Posprawdzam najpierw czujniki i dam znać co wyszło.
ASZ + FJW = T
DI
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
«
Odpowiedz #66 -
Czwartek, 04.03.2010, 23:13:26 -
NIEPRZECZYTANA
»
Kolego miałem to samo co u Ciebie. Problem rozwiązany został wizytą u elektryka któremu powiedziałem, że na 99% trzeba zwalić licznik i poprawić zimne luty. Po tym zabiegu wszystko wróciło do porządku. Nie wiem co dokładnie robił ale licznik sciągał i coś w nim lutował. Skasował mnie 250zł ale wszystko działa Warto zacząc od tego bo wymieniać różne rzeczy i przeszukiwać wiązke to kupa roboty.
Pozdro
hmm tez mnie drazni ta usterka pikania temp cieczy i to samo dzieje się ze wskażnikiem paliwa który opada i nie pokazuje stanu paliwa.
jutro sprawdze jeszcze jedną możliwość bo wyczytałem coś takiego, a może to pomoże:
odnośnie licznika- też to miałem. NIE IDŹCIE Z TYM DO SERWISU SEATA BO Z WAS ZEDRĄ KASĘ!!!! problem jest prosty w rozwiązaniu.Aż trudno uwierzyć ale powodem wariacji prędkościomierza i wskaźnika poziomu paliwa jest czujnik temperatury zewnętrznej.Ma on po prostu zwarcie, nawet jeśli wskazuje temperaturę (błędną) to ma wewnętrzne zwarcie spowodowane tym że dostaje się tam woda i bebechy czujnika najzwyczajniej w świecie rdzewieją. Czujnik znajduje się w prawym lusterku, od spodu jako taki wystający "cycek". trzeba zdemontować osłonę która znajduje sie pod lusterkiem(mocuje ją 1 śruba) i wymienić czujnik.potrzebowałem samochód na szybko więc spróbowałem wyciąć ten czujnik i zaizolować kable- działa bez problemu.Po prostu główny sterownik wariuje bo na jednym obwodzie ma zwarcie(na obwodzie związanym z czujnikiem) i szaleje....czujnik kosztuje około 30 zł, wymiana trwa 15 minut
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
«
Odpowiedz #67 -
Poniedziałek, 05.04.2010, 12:57:19 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzięki... sprawdzę te tropy...
Napisano: Piątek, 05.03.2010, 00:24:37
Cytat: uszek Środa, 03.03.2010, 17:16:37
KYS czujnik temp tez jest odpowiedzialny za kontrolke jedno idzie na wskazniki drugie na kontrolke a trzecie na ECU przynajmniej tak w cordobie jest
Sprawdziłem ten czujnik - u mnie ma on dwa przewody, co zresztą zgadza się z ETKĄ (numer czujnika 06A 919 501 A).
Jak go odpiąłem i kilka razy włączyłem zapłon lub uruchomiłem samochód to kontrolka przegrzania nie pojawiała się. Przy podłączonym czujniku i dzisiejszej temperaturze zewnętrznej (16-17 stopni) po kilkudziesięciu sekundach od przekręcenia kluczyka w stacyjce kontrolka pojawiała się...
Zastanawiam się, czy wymieniać ten czujnik, czy szukać dalej
Mały update
:
Wymiana czujnika temperatury nic nie dała - wskaźnik oraz kontrolka zachowuje się identycznie. Sprawdziłem też trop z czujnikiem temperatury zewnętrznej... ale nic to nie dało - czujnik zewnętrzny podaje prawidłowy sygnał, a jego odłączenie powoduje tylko, że przestaje być wyświetlana temperatura zewnętrzna.
Czyli z przedstawionych typów pozostaje sprawdzenie licznika. Nie mam niestety żadnych schematów licznika i albo będę musiał posprawdzać co z czym jest połączone, albo sprawdzać "na czuja".
«
Ostatnia zmiana: Czwartek, 22.04.2010, 10:11:58 wysłane przez KYS
»
ASZ + FJW = T
DI
zoltaibiza
Użytkownik
Samochód: Seat Leon FR
«
Odpowiedz #68 -
Wtorek, 12.10.2010, 08:48:37 -
NIEPRZECZYTANA
»
Znajomy mial taki sam problem ( migajaca dioda od temp. ) w passacie B5 1,9TDI ale po kazdym "walnieciu" z góry w licznik ona gasla. Pojechal do elektryka i faktycznie była to wina zimnych lutów.
Z O L T A I B I Z A
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
«
Odpowiedz #69 -
Wtorek, 12.10.2010, 10:17:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: zoltaibiza Wtorek, 12.10.2010, 08:48:37
Znajomy mial taki sam problem ( migajaca dioda od temp. ) w passacie B5 1,9TDI ale po kazdym "walnieciu" z góry w licznik ona gasla. Pojechal do elektryka i faktycznie była to wina zimnych lutów.
U mnie pomogło poprawienie lutowania ścieżek masowych na płytce licznika...
ASZ + FJW = T
DI
olinek2
Użytkownik
Samochód: Toledo II 2001 1.6SR
«
Odpowiedz #70 -
Wtorek, 12.10.2010, 16:25:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
W Skodach jeszcze dochodzą przelotki, ale w Seatach nie trafiły mi się jeszcze
toka
Użytkownik
Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR
«
Odpowiedz #71 -
Niedziela, 17.07.2011, 22:12:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
Słuchajcie, pacjent to VW LT 28 2.5 TDI 90 KM
Jest problem bo jak się jedzie chwile to cały czas pokazuje na wskaźniku temperatury silnika że jest 110 C, był u mechanika i stwierdziło dwóch szpeców
że wentylator musi być wymieniony no więc został wymieniony, problemu to nie rozwiązało, czy powodem nagrzewania się silnika może być uszkodzony czujnik temp., o ile taki w ogóle istnieje w tym modelu?? A może wskaźnik pokazuje cały czas taką tgemperaturę a faktycznie temperatura jest normalna..?? W jaki sposób (oprócz podłanczania vaga) mogę to sprawdzić?
Dzięki za pomoc
uszek
OOOO
Użytkownik
«
Odpowiedz #72 -
Niedziela, 17.07.2011, 22:39:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Toka wiec wkladasz termometr do zbiorniczka wyrownawczego i wiesz jaka jest temp. Poza tym moze byc wina czujnika ja tak mialem ze w trasie w moment skoczylo na 120stopni i znow w gore, weze normalne i temp na dotyk tez niby. Okazalo sie ze czujnik padl wymienilem na nowy i temp nie skoczyla wiecej jak 80 czyli tak jak wczesniej zanim sie czujnik popsul od tamtej pory ok
olinek2
Użytkownik
Samochód: Toledo II 2001 1.6SR
«
Odpowiedz #73 -
Poniedziałek, 18.07.2011, 01:02:47 -
NIEPRZECZYTANA
»
Z tym termometrem to uważaj bo jeśli jest tam 110st. w rzeczywistości to wszystko wykipi (instalacja pracuje pod dość sporym ciśnieniem).
brian1906
Użytkownik
Samochód: był gips i połamane kości, był Leon 2002 1.9 TDi ASV 110 HP, jest Leon 2003 1,9 TDI 110 HP w takim samym kolorze :D
«
Odpowiedz #74 -
Wtorek, 18.10.2011, 11:11:01 -
NIEPRZECZYTANA
»
wpis trochę odległy czasowo ale, mam ten sam problem kontrolka w moim Leo hmmm sprawdzałem, czytałem, płyn dolewałem i dalej to samo
myślałem, że jedyny ratunek to elektryk i zimne luty ale przed chwilą prowadzony ciekawością odnośnie czujnika temp. płynu odkręciłem zbiornik i tu niespodzianka płynu brak a dolewałem dwa dni temu
teraz opcje dwie albo źle dokręciłem korek i wybełtało go pod ciśnieniem albo gdzieś jest dziura. Jeśli jest to mam nadzieje, że mała i uszczelniacz to załatwi.
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
Do góry
Drukuj