Jak cofnąc tloczek hamulcowy w toledo 1.9tdi
w tylnym kole sa jakies metody i sposoby ?
Ostatnio miałem ten sam problem w moim autku (Ibiza 1,9tdi). Być może rozwiązanie problemu jest podobne.
Na tłoczku znajduje sie nacięcie w kształcie krzyża. Niektóre tłoczki sie po prostu wciskają na siłę inne natomiast są na gwincie. Tutaj było stosowane to drugie rozwiązanie. Gwint jest prawostronny czyli bez udziwnień. Wkręcanie samego tłoczka nie jest jednak takie proste, gdyż nagwintowana część zespolona z tłoczkiem jest z nim polączona miedzy innymi poprzez łożysko i kręcenie tłoczkiem wcale nie oznacza ze nakręca sie go na śróbę znajdującą sie w zacisku(wiem bo po godzinnej walce, wkręcaniu i wykrecaniu - ostatecznie rozebralismy cały zacisk włącznie z tłoczkiem). Podobno jest to rodzaj jakiegoś "sprzęgiełka" mechanicznego które działa po przyłożeniu odpowiedniej siły.
Także najwygodniej jest sobie zorganizować kawałek rurki 1" odpowiednio długiej aby była możliwość przyłożenia do niej nieco Nutonów. Naciąć na jednym z końców odpowiedni wzór pasujący do wzoru tłoczka i próbować SIŁĄ go wkręcać.
Ja miałem jedynie do dyspozycji klucz 17 czy 19 płaski co strasznie utrudniało. Po dłuższej walce, pełen irytacji i złości, wziołem młotek
. 3 uderzenia młotkiem -> pół obrotu tłoczkiem -> 3 uderzenia młotkiem -> pół obrotu tłoczkiem itd... Żmudne ale skuteczne. I w końcu klocki weszły elegancko.
Jak to mówią: "jak sie popieści to sie wszystko zmieści"
pozdrawiam