Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ja cofnac tloczek hamulcowy w toledo 1.9 tdi 99 rok ?  (Przeczytany 24544 razy)
cordoba_2004
Gość

« Czwartek, 02.11.2006, 19:42:20 - NIEPRZECZYTANA »

Jak cofnąc tloczek hamulcowy w toledo 1.9tdi
w tylnym kole sa jakies metody i sposoby ?
czesterski
Świeżak

« Odpowiedz #1 - Piątek, 03.11.2006, 00:27:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "cordoba_2004"
Jak cofnąc tloczek hamulcowy w toledo 1.9tdi
w tylnym kole sa jakies metody i sposoby ?

Ostatnio miałem ten sam problem w moim autku (Ibiza 1,9tdi). Być może rozwiązanie problemu jest podobne.

Na tłoczku znajduje sie nacięcie w kształcie krzyża. Niektóre tłoczki sie po prostu wciskają na siłę inne natomiast są na gwincie. Tutaj było stosowane to drugie rozwiązanie. Gwint jest prawostronny czyli bez udziwnień. Wkręcanie samego tłoczka nie jest jednak takie proste, gdyż nagwintowana część zespolona z tłoczkiem jest z nim polączona miedzy innymi poprzez łożysko i kręcenie tłoczkiem wcale nie oznacza ze nakręca sie go na śróbę znajdującą sie w zacisku(wiem bo po godzinnej walce, wkręcaniu i wykrecaniu - ostatecznie rozebralismy cały zacisk włącznie z tłoczkiem). Podobno jest to rodzaj jakiegoś "sprzęgiełka" mechanicznego które działa po przyłożeniu odpowiedniej siły.  :niewiem:

Także najwygodniej jest sobie zorganizować kawałek rurki 1" odpowiednio długiej aby była możliwość przyłożenia do niej nieco Nutonów. Naciąć na jednym z końców odpowiedni wzór pasujący do wzoru tłoczka i próbować SIŁĄ go wkręcać.

Ja miałem jedynie do dyspozycji klucz 17 czy 19 płaski co strasznie utrudniało. Po dłuższej walce, pełen irytacji i złości, wziołem młotek  :satan: . 3 uderzenia młotkiem -> pół obrotu tłoczkiem -> 3 uderzenia młotkiem -> pół obrotu tłoczkiem itd... Żmudne ale skuteczne. I w końcu klocki weszły elegancko.
Jak to mówią: "jak sie popieści to sie wszystko zmieści"

pozdrawiam

Ibiza 110KM 1.9 TDI '00
spons Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza TDI+ 170KW

« Odpowiedz #2 - Piątek, 03.11.2006, 01:43:57 - NIEPRZECZYTANA »

Yyyyy :test:

Kup sobie scisk stolarski za 9zl w jakims markecie, dociagaj i dokrecaj. Pojdzie gladko ;-)

Nightmare Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat ibiza 99 1.4

« Odpowiedz #3 - Piątek, 03.11.2006, 09:13:40 - NIEPRZECZYTANA »

Ja pamiętam że swego czasu podobny problem spotakł mnie przy Fiacie 125p Byłem wtedy mocno skacowny i raczej opadały z sił wiec tłoczek wcisnąłem wsadzając w niego młotek i opuszczjąc samochód. Schował się ładnie tyle że tam nie było konieczności dokręcania.

cordoba_2004
Gość

« Odpowiedz #4 - Piątek, 03.11.2006, 16:45:19 - NIEPRZECZYTANA »

juz sprawa rozwiazana
po kilku godzinach meczarni
i montowania specjalnej blachy ze śruba która miala to wcisna nie dalo rady
rurka z nacieciami mlotek 10 uderzen i obracanie i weszlo

poprostu na koncowej czesci tloczka tworzy sie rdza
i to przez to nie chce wejsc
guliwer
Gość

« Odpowiedz #5 - Sobota, 04.11.2006, 22:22:08 - NIEPRZECZYTANA »

po przeczytaniu calego tematu to mi rece opadly  :eek:
Miro Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: BMW E91 318D 2009

« Odpowiedz #6 - Sobota, 04.11.2006, 22:55:07 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "guliwer"
po przeczytaniu calego tematu to mi rece opadly
Jeśli znasz lepszy sposób to podziel sie z nami swoja wiedza...
guliwer
Gość

« Odpowiedz #7 - Sobota, 04.11.2006, 23:04:08 - NIEPRZECZYTANA »

wycisnac go na zewnatrz wyczyccic tloczek i pod gumka w cykinderku , wkrecic tloczek palcami odpowietrzyc a nie siedziec pol dnia przy jednym cylinderku
spons Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Sobota, 04.11.2006, 23:48:36 - NIEPRZECZYTANA »

A jak ktos jest sam i nie ma przyrzadu do odpowietrzania? :satan:

Tez nie jestem zwolennikiem walenia mlotem po zacisku ale po co wyciagac tloczek i sie z tm pierniczyc pozniej skoro mozna kupic scisk za pare groszy i bez problemu wkrecic tloczek? Gora 5 min. roboty.

guliwer
Gość

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 05.11.2006, 12:17:04 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "spons"
A jak ktos jest sam i nie ma przyrzadu do odpowietrzania? :satan:

Tez nie jestem zwolennikiem walenia mlotem po zacisku ale po co wyciagac tloczek i sie z tm pierniczyc pozniej skoro mozna kupic scisk za pare groszy i bez problemu wkrecic tloczek? Gora 5 min. roboty.

takie wcisniecie tloczka pomoze ale na jak dlugo , pod gumka zawsze sie zbiera syf i nie bedzie on przacowal jak powinien (bedzie mial opuzniony powrot)
co do odpowietrzania to mozna to zrobic samemu - na poluzowany odpowietrznik nalozyc kawalek przewodu igielitowego i zamoczyc go w plynie , naciskac na pedal hamulca az przestanie powietrze isc przez przewod i zakrecic odpowietrznik  ;-)
spons Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 05.11.2006, 14:08:07 - NIEPRZECZYTANA »

Dobra przekonales mnie, na dniach bede zmienial tarcze i klocki z tylu to cie zaprzegne do pomocy :satan:

czesterski
Świeżak

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 05.11.2006, 21:33:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "guliwer"
wycisnac go na zewnatrz wyczyccic tloczek i pod gumka w cykinderku , wkrecic tloczek palcami odpowietrzyc a nie siedziec pol dnia przy jednym cylinderku

Przed wkręcaniem cylinderka proponuje posmarować go oraz gumę umieszczoną w cylinderku delikatnie smarem  bo to właśnie owa guma powoduje opór przy wkręcaniu. Po wyjeciu tej uszczelki tloczek wkręcił się prawie jednym szybkim ruchem ręki, natomiast po jej założeniu bez młotka sie nie obeszło.

Ibiza 110KM 1.9 TDI '00
guliwer
Gość

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 05.11.2006, 21:52:40 - NIEPRZECZYTANA »

moze nie smarem a wlasnie plynen hamulcowym  ;-)
kamil
Gość

« Odpowiedz #13 - Czwartek, 17.04.2008, 08:45:52 - NIEPRZECZYTANA »

witam

Panowie, mam problem z tylnym zaciskiem. zeby zacisk sie rozszerzyl trzeba wcisnac tloczek. z przodu nie bylo z tym problemow, ale z tylu nie da rady. probowalem sciskarka i tez nic. stwierdzilem, ze odpuszcze i pojade do mechanika ale u nich lipnie z terminami, a pasuje mi wymienic tarcze i klocki w miare szybko.
macie na to jakies sposoby?

pozdrawiam.
Miro Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: BMW E91 318D 2009

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 17.04.2008, 09:12:24 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: kamil
macie na to jakies sposoby?
Odkręć odpowietrznik i powinien się dać wcisnąć. Jak nie,to masz zapieczony tłoczek i trzeba go wymienić.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Ja cofnac tloczek hamulcowy w toledo 1.9 tdi 99 rok ?
Skocz do: