Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Licznki i lampki kontrolne
»
Kontrolka EPC
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Kontrolka EPC (Przeczytany 287475 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tomas77
Użytkownik
Samochód: Ibiza 6L '02, 1.4 16V 3D
Odp: Kontrolka EPC
«
Odpowiedz #45 -
Czwartek, 23.12.2010, 08:00:58 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam!A ja mam pytanie podobne o kontrolkę EPC i Engine,które zapalają się co jakiś czas z tym że w momencie jak samochód jest rozgrzany po przejechaniu kilku kilometrów dojeżdzając np. do skrzyżowania spada z obrotów do minimum,a nawet czasem zgaśnie i to występuje 2-3 razy w krótkim odstępie czasu potem znowu jest ok tylko świeci kontrolka engine.Pytanie czy ktoś miał taki przypadek w seacie?I co to może być???
ŻYJ TAK, ABY TWOIM ZNAJOMYM ZROBIŁO SIĘ NUDNO, GDY UMRZESZ...
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
«
Odpowiedz #46 -
Czwartek, 23.12.2010, 08:50:47 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: tomas77 Czwartek, 23.12.2010, 08:00:58
Witam!A ja mam pytanie podobne o kontrolkę EPC i Engine,które zapalają się co jakiś czas z tym że w momencie jak samochód jest rozgrzany po przejechaniu kilku kilometrów dojeżdzając np. do skrzyżowania spada z obrotów do minimum,a nawet czasem zgaśnie i to występuje 2-3 razy w krótkim odstępie czasu potem znowu jest ok tylko świeci kontrolka engine.Pytanie czy ktoś miał taki przypadek w seacie?I co to może być???
Nie wiem, czy znalazłeś na forum podobne przypadki, ale bywało, że winnym był czujnik temperatury.
Sądzę, że bez podpiecia do VAG'a się nie obędzie.
ASZ + FJW = T
DI
tomas77
Użytkownik
«
Odpowiedz #47 -
Poniedziałek, 10.01.2011, 13:53:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
Czytałem i znalazłem że to może być przepustnica sonda lambda,czujnik wałka rozrządu i czujnik temperatury.Był podpinany pod VAG 2 razy i za 1 razem pokazał że to czujnik wałka rozrządu,a za 2 kody i teraz czekam aż Mechanik rozgryzie kody błędów a potem znajdzie chwilkę żeby się zająć tym problemem,natomiast jezdzenie jest tragedią a ja potrzebuje cały czas samochód....ale zobaczymy
Napisano: Poniedziałek, 03.01.2011, 14:51:56
No i temat załatwiony....przepustnica straszliwie zasyfiona,ale jest po czyszczeniu i adaptacji całkowicie autko inaczej chodzi ,żadnego szarpania i obroty wróciły do normy, nie gaśnie .....póki co wszystko OK!
sylwek86
Świeżak
Samochód: Ibiza FL 00/01 1.4 MPI 8V AKK
«
Odpowiedz #48 -
Poniedziałek, 10.01.2011, 15:49:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Po kolei, jak było w mojej IBI:
- Podobno EPC może też oznaczać słabe napięcie przepustnicy i tak było w moim przypadku. EPC zapalało się podczas jazdy. Przyczyna: stary akumulator, jeszcze od nowości, wyszło to w ostatniej zimie. Po wymianie akumulatora wszystko OK. Dodam że miesiąc przed tym czyściłem przepustnice.
- Jak mi przygasał na dojeździe do świateł, pomogła wymiana świec (NGK)
- Błąd VAG: "Czujnik wałka rozrządu" - poprzedni właściciel źle zamontował pasek rozrządu, było przesunięcie o 1 ząbek.
www.poloko.pl
- wyszukiwarka połączeń komunikacyjnych MPK Łódź. Sprawdź rozkład jazdy MPK w Łodzi
tomas77
Użytkownik
«
Odpowiedz #49 -
Wtorek, 11.01.2011, 10:27:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
U mnie przy pierwszej kontroli na VAGu pokazało błąd "Czujnik wałka rozrządu",natomiast za drugim razem wyskoczyły błędy dotyczące przepustnica i czujnik dolotu,przepustnica prz\eczyszczona i zrobiona adaptacja,póki co przejechałem jakieś 200 kilometrów i narazie spokój,ale mechanik powiedział żebym poczekał do końca tygodnia czy coś nie wyskoczy....akum mam roczny więc napewno odpada,świece ,oleje,filtry po wymianie w sierpniu,także zobaczymy co dalej:)
nata_lie
Świeżak
Samochód: Ibiza, 2000, 1.4, 16V, AUA, 75KM
«
Odpowiedz #50 -
Niedziela, 09.10.2011, 18:55:18 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam,
Mam problem z kontrolką epc. Czytam i czytam na forum i niestety staję się głupsza. Kontrolka świeciła EPC mi się w zeszłym roku z 3 razy, jak było naprawdę zimno. I później był spokój.. aż parę dni temu kontrolka znowu prawie przy każdym odpalaniu świeci się i nie gaśnie, albo zaczyna się palić w trakcie jazdy. Nie mam ani spadku obrotów, światło stopu też mi się świeci.. i nie wiem co jest grane. Niedawno miałam kasowane błędy w komputerze, ponieważ w lato często po odpalaniu autko mi świrowało z obrotami przez 2 minuty po czym wszystko wracało do normy (ale tak, że prawie mi gasł i trzeba było mocno przygazować)- ale też nie przy każdym odpalaniu. Mechanik stwierdził, że za dużo jeżdżę po mieście i żebym przeczyściła tłumik jadąc w trasę i pojechałam ale nic nie dało.. Później mówił, że pewnie przepustnica. miałam również wymienić filtr paliwa, ale teraz się poprawiło i już nie mam skoku obrotów ale za to mam kontrolkę świecącą epc :/ Nie wiem, czy może to mieć coś wspólnego ze wcześniejszą akcją spadku obrotów czy też nie. Proszę o wasze opinie
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
«
Odpowiedz #51 -
Niedziela, 09.10.2011, 19:58:20 -
NIEPRZECZYTANA
»
Pierwsza rada - zmień mechanika. Pasowałoby podłączyć auto do kompa nie w celu skasowania a odczytania błędów. Mnie się coś widzi, że układ zapłonowy daje w tyłek. Wilgoć=szaleństwo. I na sam koniec dodatkowa rada - zmień mechanika.
PS. uzupełnij profil to może ktoś z forum będzie mógł Ci pomóc.
«
Ostatnia zmiana: Niedziela, 09.10.2011, 19:59:28 wysłane przez aboz
»
mac456x9
Użytkownik
Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR
«
Odpowiedz #52 -
Poniedziałek, 10.10.2011, 00:15:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
A może masz walnięty czujnik cieczy chłodzącej? (bądź jakąś część odpowiedzialną za odczyty temperatury - nie pamiętam dokładnie). U siebie też miałem taki objaw że potrafił odpalić z obrotami rzędu 200rpm.
wsk
Świeżak
Samochód: Cordoba '03 1.4 Stella
«
Odpowiedz #53 -
Poniedziałek, 10.10.2011, 13:14:18 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam miałem podobne objawy jak "nata_lie" czyli zapalanie się kontrolki i problemy przy odpalaniu
po odczycie przez mechanika błędu wymieniłem czujnik temperatury płynu chłodzącego,wykonałem to w ciągu 10 minut koszt w/w czujnika 80 zł + trochę płynu na uzupełnienie, i do tej pory mam spokój
a bujałem się z tym z pół roku.
Pozdrawiam
nata_lie
Świeżak
«
Odpowiedz #54 -
Poniedziałek, 10.10.2011, 20:25:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
Obecnie szukam innego mechanika
A mam pytanie, odkąd zaczęla mi się świecić kontrolka epc wzrosło mi spalanie z 8 do 10 litrów po mieście. Nie wiem tylko czy to mój wymysł, czy ze względu na zimno silnik dłużej się rozgrzewa a jeżdzę na krótkie odcinki. ale niestety liczby nie kłamią:( Dzięki za rady, na pewno o nich powiem mechanikowi - oby tylko znaleźć dobrego i niezdzierającego kasy.
ps. wsk - u mnie kontrolka check działa normlanie, tylko to epc..
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #55 -
Poniedziałek, 10.10.2011, 20:47:56 -
NIEPRZECZYTANA
»
A może spalona żarówka w stopach? Generalnie EPC w naszych silnikach oznacza błąd układu elektrycznego. Jeśli się pali i nie gaśnie to błąd wyjdzie na kompie. Mnie przy awarii ukł. zapłonowego wywalało EPC, ale razem z Check-iem i do tego pańskie jaja działy się z silnikiem.
firefighter
Użytkownik
Samochód: IBIZA '03 1,2 12V (6L)
Odp: EPC i ograniczone obroty
«
Odpowiedz #56 -
Czwartek, 13.10.2011, 10:55:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Kilka razy mi się to już zdazylo ale wczoraj to kompletna tragedia.
Jade sobie normalnie i nagle przy około 3000 obr.szarpnięcie silnika,zapala się EPC i niknie moc pod pedałem, staje gasze i zapalam ponownie autko i nic nie reaguje. Po kilkunastu próbach wróciła moc pedału gazu ale kontrolka EPC i Engine nie gasły. Wracam do domu zatrzymuje się na skrzyżowaniu i kupa power znowu znika z pedału gazu ( myślałem że mnie coś trawfi) stoje na tych światlach i jak c.... gasze i zapalam auto w końcu gaz na pedale wrócil. Szybko do domu i VAG. Dodam jeszcze, że jakis miesiąc temu tankowałem na pewnej stacji paliwo po 4,90 i po przejechaniu jakiś 100 km dzialo się to samo dolałem więc V Power i wszystko wróciło do normy. Dziś też zatankowałem Powerka ale niestety na razie brak reakcji Izy na lepszy owies.
Polski VAG:
Wczoraj 13.10.2011
17987 Zakres regulacji przepustnicy - ustawienia podstawowe
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
17579 Czujnik sterowania przepustnicy 2 - zakres/uszkodzenie funkcji
16490 MAP/czujnik ciśnienia - zakres/możliwości
17976 Regulator przepustnicy - uszkodzenie mechaniczne
17973 Regulator przepustnicy - dolna granica nie osiągnięta
17950 Czujnik położenia przepustnicy 1 - zła funkcja
Dzisiaj rano po wykasowaniu brak blędów
Po odpaleniu silnika kolejne:
17987 Zakres regulacji przepustnicy - ustawienia podstawowe
17973 Regulator przepustnicy - dolna granica nie osiągnięta
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
Po wykasowaniu odpaliłem normalnnie wolne obroty OK chce ruszyć naciskam gaz i jakby skok obrotów i znowu brak mocy w pedale gazu i EPC świeci obroty falują w zakresie 500/1200 .
Może dodatkowo trzeba zrobić adaptację przepustnicy?
Jednak nigdy tego nie robiłem i nie wiem jak.
HELP ME
Napisano: Czwartek, 13.10.2011, 11:49:15
No więc nie dało mi to spokoju, poszedłem na parking pomęczyć Ize.
Gdzies tak za 6-tym razem odpaliła normalnie (EPC zgasło) został Engine obroty troche dziwne ale jechać mogłem. Zrobiłem małą rundkę wokół osiedla co by wypalić z przewodów i filtra poprzednie paliwo. Wracam spowrotem przy wjeździe do parkingu Izka zgasła. Odpalam ponownie i cud EPC i Engine zgasło normalnie, obroty OK, wszystko wróciło do normy. Musze jeszcze raz skasowac błędy i zobaczę co dalej. Ale jak pisałem wcześniej miesiąc temu miałem to samo z paliwem.Chyba.
Zaznaczę, że teraz oba paliwa (98 i Power
) tankowane na tej samej stacji. Czyżby dziewczyna był tak wybredna jeśli chodzi o karmienie
«
Ostatnia zmiana: Czwartek, 13.10.2011, 10:57:25 wysłane przez firefighter
»
mac456x9
Użytkownik
Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR
Odp: EPC i ograniczone obroty
«
Odpowiedz #57 -
Czwartek, 13.10.2011, 11:10:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
Mi to wygląda na syf na filtrze paliwa bądź padającą pompę paliwa.
nata_lie
Świeżak
«
Odpowiedz #58 -
Czwartek, 13.10.2011, 16:23:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
No i wszystko jasne. Komputer wykazał, że mam kopniętą sondę lambda, tzn już niedługo jej koniec - przed katalizatorem. Mechanik zadzwonił do sklepu i do mojego auta 500zł.. trochę duży wydatek.. mam nadzieję, że na allegro znajdę tańszą
Póki co mam pojeździć i sprawdzić czy EPC mi się zapali, patrzeć na spalanie itd. Orientujcie się może, czy znajdę pięciopinową sondę, która znajduje się przed katalizatorem?
aboz
Music my saviour
Prezes
«
Odpowiedz #59 -
Czwartek, 13.10.2011, 18:19:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
To ciekawe, bo mnie się wydawało że przy sondzie świeci się
Zresztą sondę łatwo zmierzyć. Pytanie zasadnicze - czy to ten sam mechanik?
Strony:
1
2
3
[
4
]
5
6
7
Do góry
Drukuj