+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka EPC
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrolka EPC  (Przeczytany 284943 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Przemek9197 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1999/2000 1.4 MPI 8v

« Odpowiedz #75 - Niedziela, 27.01.2013, 13:49:13 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Mam problem z ibizą. Od jakiegoś czasu męczy mnie kontrolka epc. Gdy się zapali samochód nie wchodzi na obroty po dodaniu gazu, po ponownym uruchomieniu silnika czasem zgaśnie lecz po jakimś czasie znów się zaświeci. Próbowałem wymienić przepustnicę lecz jest to samo :( . Przepustnica wyczyszczona. Po podpięciu pod Polskiego Vaga wyskakują te błędy:
17950   Czujnik położenia przepustnicy 1 - zła funkcja
   brak osprzętu / nie związany ze sprzętem  -  BŁĄD SPORADYCZNY
17950   Czujnik położenia przepustnicy 1 - zła funkcja
17579   Czujnik sterowania przepustnicy 2 - zakres/uszkodzenie funkcji

Czytałem wiele tematów ale praktycznie nigdzie nie udzielają konkretnej odpowiedzi. Mam naddzieje że pomożecie
Silnik 1.4 8v MPI 1999r. Przepustnica jest bez linki tylko jedna kostka

pride Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat toledo 2008r -1.6ccm 102KM

« Odpowiedz #76 - Piątek, 29.03.2013, 21:16:26 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!!!Posiadam od nowości SEAT TOLEDO III z rocznika 2008 1.6/102KM/.OD roku borykam się z problem, a mianowicie zapalającą się kontrolką silnika epc .Był podpinany pod Vag,została przeprowadzona od nowa adaptacja przepustnicy-pomogło to tylko na 1000km,następnie wymiana na nową przepustnicę, dalej ten sam problem.Niedawno dowiedziałem się,że przyczyną może być słaby akumulator.akumulator został wymieniony na nowy i znów raz na jakiś czas się zapala kontrolka epc.Mam już lekko dość elektromechaników-są niekompetentni bo takim sposobem można wymienić pół samochodu,zwyczajne złodziejstwo.Usterka jest uciążliwa,auto traci moc,brak mu przyśpieszenia.Czytałem na forach internetowych,że to mogą być różne rzeczy np.uszkodzony potencjometr pedału gazu,hamulca.Proszę o pomoc i poradę,co może być przyczyną w tym modelu!!!Auto ma przejechane 40tys km,nie jest wypadkowe.pozdrawiam.TOMEK

EDIT: http://klubseata.pl/forum/index.php?action=search
EPC
i piszemy w istniejacych tematach
« Ostatnia zmiana: Piątek, 29.03.2013, 21:25:02 wysłane przez raby » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #77 - Piątek, 29.03.2013, 21:25:39 - NIEPRZECZYTANA »

a co pokazuje vag?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
lukasz1181 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 6L 2004 BKY

« Odpowiedz #78 - Poniedziałek, 13.05.2013, 18:39:04 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Posiadam Cordobę 6L 2005 1.4 16V BKY od pewnego zasu samochód przełącza się w tryb awaryjny EPC check in, pedał gazu nie reaguje. Po ponownym odpaleniu wszystko wraca do normy, auto sprawuje się bezbłędnie i tak co około 200 km. Po podpięciu vag raz wyszedł błąd P0106, następnym P2279. Obecnie mam przebieg 12200 od 50 tyś na LPg. Zauważyłem jeszcze, że nie działa mi podświetlenie wnętrza po otwarciu tylnych drzwi.
Proszę o pomoc.

Przeczyściłem przepustnice (bez demontażu pryskając płynem do przepustnic) i map sensor. Niestety po przejechaniu 500 km samochód przełączył się w tryb awaryjny i znowu EPC. Następnie wymieniłem map sensor na nowy. Samochód tak jakby ożył i jest bardziej dynamiczny. Obecnie przejechałem  około 4 000 i jest w porządku. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za porady

« Ostatnia zmiana: Środa, 03.07.2013, 09:49:54 wysłane przez lukasz1181 » Zapisane
Sad3k Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza IV 2003, 1.4 16V

« Odpowiedz #79 - Poniedziałek, 27.05.2013, 17:53:03 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć od forumowiczów co może świadczyć o tym błędzie...może ktoś z Was miał już taki przypadek...ale od początku. Mam Ibizę IV 1.4 16V z 2003 roku. Od jakiegoś czasu zaczęła mi się zapalać dioda EPC oraz CHECK (po wyłączeniu silnika i zapaleniu ponownie, diody gasły, jednak z czasem ponownie się zapalały). Po dłużej jeździe diody zapaliły się na stałe. Miałem również sytuację taką jak forumowicze opisywali czyli samochód przestał reagować na pedał gazu. Wybrałem się ostatnio do elektryka. Elektryk odczytał 3 błędy:
1) Przepustnica;
2) Grzałka sondy lambda;
3) Czujnik hamulca

Elektryk stwierdził, że problem leży po stronie przepustnicy...na samym początku sprawdził czujnik - stwierdził, że działa. Ogólnie światła stopu działają. Zauważyłem, że zaczynają się świecić jak "głębiej" wcisnę hamulec (być może tutaj leży problem  :o ) Następnie sprawdził napięcie na grzałce - napięcie jest poprawne co oznacza, że grzałka działa. Po tej analizie stwierdził, że problem jest po stronie przepustnicy. Wyczyścili przepustnice i zaprogramowali.
Po tym zabiegu lampki przestały się świecić...czuć nawet, że obroty są lepiej trzymane przez autko. Niestety po krótkiej chwili zapaliła się dioda CHECK...szybko podjechałem do elektryka i okazało się, że wyskoczył błąd "Grzałka sondy lambda". Elektryk powiedział abym pojeździł z tym błędem z miesiąc czasu i przyjechał na dalsze rozwiązania. Niestety po przejechaniu kilkunastu kilometrów, nastąpiło szarpnięcie samochodu i zapaliła się dioda EPC  >:(  zapewne jakiś błąd wyskoczył ale nie mam jak tego teraz sprawdzić. Zauważyłem również, że zazwyczaj zapala się kiedy jest wilgotno (ogólnie rzecz biorąc lampy z tyłu również bywają zaparowane  :-[ ) Może macie jakieś pomysły co z tym można jeszcze zrobić  :?: Najtaniej wychodzi wymienić czujnik hamulca....ostatecznie lambda...co o tym sądzicie  :?:
Pozdrawiam
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #80 - Poniedziałek, 27.05.2013, 18:04:00 - NIEPRZECZYTANA »

czujnik zazwyczaj daje sie czyscic i od tego bym zaczol
a dalej przepustnica, mam nadzieje ze zostala wyczyszczona

yurus1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza III 2002

« Odpowiedz #81 - Poniedziałek, 22.07.2013, 20:40:37 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Wszystko było dobrze, nagle w "trasie" samochód stracił moc...

Zapaliła się kontrolka od silnika i kontrolka EPC (potrafiła zapalić się już wcześniej - z tego co wyczytałem jest to spowodowane czujnikiem pedału GAZ-u i chwilowe objawy to potwierdzały)

Zatrzymałem się wyłączyłem silnik, odpaliłem i wszystko było dobrze, później po 2 dniach powrót (wyłączenie auta nic nie dawało)

W tej chwili zdarza się to bardzo rzadko raz na parę dni, wyłączenie silnika i jest OK

Opis objawu: Pedał gazu działa ale auto przyśpiesza strasznie wolno, w początkowej fazie lepiej do 2tys a później tragedia, wskazówka obrotów idzie po malutku w górę.

Błędy:
16500   Nie znany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
17579   Nie znany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
17950   Nie znany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY

Najczęściej problem występuje po długim postoju = skaczące obroty i brak mocy i zapalona kontrolka EPC. Wyłączenia auta i ponowne odpalenie wszystko w porządku (brak zapalonej kontrolki)

Seat Ibiza 2002 1.2 (gaz, benzyna) - takie samo zachowanie na gazie, benzynie

Odgłosy silnika normalne.

Czym to może być spowodowane?

Od emtezet: Używaj szukajki i dopisuj się do istniejących tematów. 6 postów wyżej masz częściowy opis swoich błędów.
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 23.07.2013, 07:37:05 wysłane przez emtezet » Zapisane
Ryżu Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza 1.4 MPI 2000R

« Odpowiedz #82 - Poniedziałek, 12.08.2013, 21:05:45 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem ten sam problem z EPC i tak jak koledzy tu piszą czujnik swiateł stopu pada lub coś z żarówkami ja wymieniłem czujnik stopu i święto
prado76 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo III, 2008r, 1.6

« Odpowiedz #83 - Piątek, 08.08.2014, 18:32:22 - NIEPRZECZYTANA »

Co jakiś czas zapala się kontrolka EPC. Auto traci wtedy moc i prędkość jaka można uzyskać to max 80km/h.
Błędy są kasowane ale za jakiś czas powracają. Była czyszczona przepustnica ale nie na wiele nie pomogło i EPC znów się zapaliło. Dodam, że auto posiada instalację gazową ale według gazownika błędy te nie sa związane z gazem.

Błędy jakie zostały odczytane na VAGU to:

17579 P1171 008 - czujnik kata 2 napędu przepustnicy -G188 - niewiarygodny sygnał - sporadyczna
17973 P1565 007 - jednostka sterująca przepustnicą - J338 - Dolne położenie krańcowe nieosiągnięte - sporadyczna
17972 P1564 008 - jednostka sterująca przepustnicą - j338 - za niskie napięcie podczas Nastaw podstawowych - sporadyczna
16555 P0171 006 - Rząd 1, układ pomiaru paliwa - mieszanka za uboga - sporadyczna
17549 P1141 006 - Rejestrowanie obciążenia - niewiarygodna wartość - sporadyczna

Prosze o opinie gdzie szukac przyczyny.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #84 - Piątek, 08.08.2014, 20:06:14 - NIEPRZECZYTANA »

adaptacja przepustnicy a jak sie nie da to podmiana

prado76 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo III, 2008r, 1.6

« Odpowiedz #85 - Piątek, 08.08.2014, 22:17:02 - NIEPRZECZYTANA »

Adaptacja była robiona po czyszczeniu przepustnicy.
Senna Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: seat cordoba 2000

« Odpowiedz #86 - Wtorek, 23.09.2014, 08:24:56 - NIEPRZECZYTANA »

Kontrolka EPC zapala się po szarpnięciu, samochód słabnie...przepustnica wyczyszczona, adaptacja, nowe przewody, świece, komputer pokazuje jakiś "czujnik atmosferyczny, powietrza w kolektorze"{tak określił mechanik] co to ustrojstwo, ma ktoś wiedzę
gregorjan Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 2003 1.4 16V

« Odpowiedz #87 - Czwartek, 08.01.2015, 00:25:49 - NIEPRZECZYTANA »

Ryżu ja wymieniłem czujnik świateł stop, bo faktycznie po pokazaniu się tego EPC na stałe okazało się że padł, ale po wymianie dalej świeci, nie wiem czy nie pomogło by skasowanie błędu, ale nie mam dostępu do VAGa a specjalnie nie przeszkadzają mi te ikonki (EPS i silniczka).
Fakt, że w dalszych trasach zdarza się, że szarpnie i przestaje działać gaz, ale po chwili postoju wraca do normy.
Senna przypadkiem odpaliłem, auto bez odczekania tych kilku sekund przed uruchomieniem i jak mi auto osłabło do max 90km/h okazało się, że to (jak dobrze pamiętam) chyba cewka lub jakiś cylinder 1 z 4 które posiadam. Z tym, że auto osłabło na stałe, więc trochę inny przypadek :-\
acwa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: SEAT IBIZA 2003 1,2 47KW

« Odpowiedz #88 - Poniedziałek, 06.07.2015, 08:13:26 - NIEPRZECZYTANA »

Witam .
Jak skasować świecenie się kontrolki EPC. Mój problem polegał na podłączeniu przyczepki do gniazda z niesprawną instalacją elektryczną,o czym dowiedziałem się po fakcie.
Proszę o pomoc, czy ratunkiem będzie tylko komputer?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #89 - Poniedziałek, 06.07.2015, 11:16:47 - NIEPRZECZYTANA »

odepnij akumulator, jak nie pomoze to kabelek KKL pomoze

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka EPC