+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Pojemność baku.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pojemność baku.  (Przeczytany 78939 razy)
michał-wadowice Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: toledo 1,9 TDI 2001 ARL

« Środa, 20.09.2006, 19:41:08 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Jeżdżę Ibizką GT TDI 1,9 90KM i mam pytanie: Ile paliwa wchodzi do baku.
pozdrawiam Michał.

TOLEDO TDI 150KM (ARL)
Chcę umrzeć we śnie jak mój dziadek a nie krzycząc jak jego pasażerowie.
the_ozyrys Mężczyzna
Administrator

Samochód: Toyota RAV4

« Odpowiedz #1 - Środa, 20.09.2006, 19:51:02 - NIEPRZECZYTANA »

45l.
Stinkero
Gość

« Odpowiedz #2 - Środa, 20.09.2006, 20:01:41 - NIEPRZECZYTANA »

Tak się złożyło, że niedawno zdarzyła mi się pewna sytuacja. Posiadam samochód Seat Ibiza 1.9 SDI z 1999 roku. Tankowałem na stacji paliw Shell mieszczącej się przy Al. Jana Pawła II w Częstochowie. Od momentu zapalenia się kontrolki rezerwy ujechałem 18 km.  Pojemność baku w moim samochodzie wynosi 45 litrów,  w baku według moich wyliczeń było od 3 do 5 litrów paliwa.. Licznik dystrybutora wykazał, że zatankowałem 49,5 litra paliwa. Zażądałem faktury i potem zadzwoniłem do Komendy Miejskiej w Częstochowie. Tam skierowano mnie do Państwowej Inspekcji Handlowej a stamtąd do Urzędu Miar i Wag. Tam z kolei dostałem kolejny numer, pod którym miałem dowiedzieć się o adres kolejnej instytucji do której miałbym złożyć jakieś zlecenie kontroli dystrybutorów na stacji  i jak wygląda ta procedura ale już nie słuchałem tego i się rozłączyłem. Typowa spychologia. Dziwi mnie bardzo ignorancja Instytucji, do których dzwoniłem, dlatego, że ta stacja znajduje się w ruchliwym miejscu w Częstochowie i na pewno codziennie tankują tam setki samochodów.  Dlatego tylko chciałem ostrzec Seatowców i innych kierwocow aby nie tankowali w tej stacji.
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Środa, 20.09.2006, 20:03:22 - NIEPRZECZYTANA »

To może ktoś umie mi odpowiedzieć jakim cudem dzisiaj wlałem pod sam korek 48 litrów, gdzie w baku na pewno z 5 jeszcze było? :?:

TOLEDO TDI 150KM (ARL)
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #4 - Środa, 20.09.2006, 20:05:34 - NIEPRZECZYTANA »

a słyszales o czyms takim jak mozliwość odpowietrzania zbiornika w czasie tankowania ...

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Środa, 20.09.2006, 20:07:46 - NIEPRZECZYTANA »

Mógłbyś rozwinąć temat. Bo tak się składa że dzisiaj tankowałem z beczek a nie na stacji i pod koniec syczało jak cholera.

TOLEDO TDI 150KM (ARL)
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Środa, 20.09.2006, 20:10:53 - NIEPRZECZYTANA »

a jakie to znaczenia z czego tankujesz ... odpowietrzasz zbiornik paliwa w aucie a nie dystrybutor  ...

Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Środa, 20.09.2006, 20:20:32 - NIEPRZECZYTANA »

z tymi beczkami to było tylko po to, by zaraz nie padła odpowiedź że zostałem oszukany przez stację paliw.

TOLEDO TDI 150KM (ARL)
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Środa, 20.09.2006, 20:34:36 - NIEPRZECZYTANA »

sam osbiscie tankuje na jednej i tej samej stacji (staram sie nawet z tego samego dystrybutora) niejednokrotnie jechalem tankowac jak tylko odzywał się "księgowy" (a on daje znac o sobie gdy w baku jest ok 7 litrów paliwa) i wówczas tankując na maksa z odpowietrzaniem wg wskazań wchodziło mi w granicach 42-43 litrów .. co  po zsumowaniu z rezerwą daje grubo ponad 45 litrów ... a dodam ze do stacji mam zaufanie ... czyli wynika z tego ze mozna w baku  upchnac wiecej niz 45 litrów ...

Stinkero
Gość

« Odpowiedz #9 - Środa, 20.09.2006, 20:35:26 - NIEPRZECZYTANA »

To ja jeszcze dopiszę, że doskonale wiem, że w dieslach jest odpowietrzacz i jak juz pistolet mi odbil to dolewałem 1-2 litry i odpowietrzałem aż w końcu poziom paliwa doszedł do wlewu i kilkukrotne odpowietrzanie nic nie dało. Nie piszę tego, by się żalic tylko radzę, zwrócćie uwagę jak tankujecie do pełna mając pusty bak.
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Środa, 20.09.2006, 20:54:42 - NIEPRZECZYTANA »

Stinkero i na końcu by cię wyśmiali bo do tego baku przy odpowietrzaniu wchodzi 54L

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
Stinkero
Gość

« Odpowiedz #11 - Środa, 20.09.2006, 21:00:43 - NIEPRZECZYTANA »

Ups!
To rzeczywiście bym wyszedł na głupka. Teraz rozumiem, czemu moja pszczółka ma takie super małe spalanie hehe
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #12 - Czwartek, 21.09.2006, 05:42:30 - NIEPRZECZYTANA »

Już takie 2 tematy są :

1. Ile ma bak paliwa
2. Oszukańcza stacja

Co do 2-go tematu - to dobrze , że ktoś się interesuje takimi zmianami, ale zazwyczaj gra niewarta jest świeczki. W naszym Państwie jest dalej taka biurokracja - ze za każdym razem przekierują cię gdzie indziej , a suma , sumarum pętla się zamknie i trafisz do punktu wyjścia. Swoją drogą każda stacja napewno kręci jakieś wałki. Wystarczy mieć bańke np. 5L i sprawdzić ile do niej wchodzi - nietrzeba odrazu testować całego auta - na dodatek , że nie jest się pewnym ile mozna do niego wlać WYHY...

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Harry
Gość

« Odpowiedz #13 - Poniedziałek, 02.10.2006, 19:23:04 - NIEPRZECZYTANA »

Zgadza sie, można wlać ponad 45l. Sam miałem taką akcję w Czarnogórze, narobilem krzyku gościowi przy dystrybutorze, bo byłem przekonany że w baku bylo jeszcze 3-5 l a ten wlał mi 45.45l W końcu odpuściłem bo gość faktycznie lał do czubka, czego wcześniej nie robiłem. Ale niech mnie ktoś uświadomi na czym polega odpowietrzanie ?
Czy potrzeba do tego jakiegoś toola :) ?
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Poniedziałek, 02.10.2006, 19:41:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Jobski"
Stinkero i na końcu by cię wyśmiali bo do tego baku przy odpowietrzaniu wchodzi 54L

Jobski znowu masz racje  :satan:

jesuuuu naumcie sie tankowac jesli wyjezdze na rezerwie okolo 60km potrafie zalac nawet 56l jesli tylko mi mignie i pojezdze jakies 20km to std jest 52l kwestia wlasnie umiejetnego odpowietrzenia i jeden szczegol ropa potrafi sie spienic wiec jesli wlejecie wolniej a nie full spust to wejdzieeee duzioooooooo duziooooooooooo nawet 11l wiecej niz mowi producent  :satan:

Cytat: "Harry"
Ale niech mnie ktoś uświadomi na czym polega odpowietrzanie ?
Czy potrzeba do tego jakiegoś toola :) ?

zanim wsadzisz pistolet zobaczysz po prawej stronie we wlewie taki dzyndzelek daje sie wciskac wglab wlewu i otwiera odpowietrznik czyli tankujesz normalnie do odbicia jak juz CI odbije wyciagasz pistolet i delikatnie wciskasz jego koncowka odpowietrznik do srodka uslyszysz lekkie syczenie i trzyamjac wcisniety powolutku wlewasz paliwo az Ci nie pojawi sie w szyjce wlewu od odbicia do korka wchodzi jeszcze okolo 10l

:satan:

:satan:  :satan:  :satan:  :satan:  :satan:

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
Strony: [1] 2 3 ... 7   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Pojemność baku.
Skocz do: