+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Felgi, opony» Opony zimowe
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 46   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Opony zimowe  (Przeczytany 411545 razy)
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #570 - Niedziela, 18.09.2011, 19:01:22 - NIEPRZECZYTANA »

mac456x9, Ty Dębicę odradzasz, a ja mam już trzeci sezon i jakoś nie mogę narzekać. A w związku z tym, że jeździłem "kilkoma" autami, na różnych zimówkach to mam jakąś skalę porównawczą. Który z modeli Dębicy Ci tak nie podszedł?
burbur Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Coupe '01, 1.9TDI 110KM; Ford Focus 2,0tdci

« Odpowiedz #571 - Niedziela, 18.09.2011, 19:01:55 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: mac456x9
Dla mnie uzywane zimówki które mają mniej niż 8mm nie wchodzą grę.

8mm to ma nowa opona takiej używanej nie znajdziesz
TomekN Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon 1P 2007 1.9TDI BXE

« Odpowiedz #572 - Niedziela, 18.09.2011, 19:40:20 - NIEPRZECZYTANA »

no i na nowych jest dopiero jazda  8) czuć od razu różnicę

sam mam spory dylemat czy kupować, czy dorzynać stare, bo mam 2-sezonowe barumy (po poprzednim właścicielu ;/ ), ale 2 z 4 już wyglądają cienko...  tylko jak patrzę na topowych producentów (np. continental, nokian), to słabo się robi - za oponę w super popularnym rozmiarze 205/55/R16 450-500zł, a nawet jakieś bardziej budżetowe typu BF Goodrich też nie są tanie - też okolice 400zł

chyba skuszę się na takie:
http://www.opony.com/parametry-opony/yokohama-w-drive-205-55r16-91-h

jeździłem na letnich a-drive i naprawdę były super w każdych warunkach, może zimówki też dadzą radę :)

edit:
albo nie - spojrzałem i nokian jakiś nowy model ma w normalnej cenie :)
http://www.opony.com/parametry-opony/nokian-wr-d3-205-55r16-91-h
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 18.09.2011, 20:43:43 wysłane przez TomekN » Zapisane

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #573 - Niedziela, 18.09.2011, 21:07:08 - NIEPRZECZYTANA »

aboz, Navigator 2 - kompletna masakra w kazdych warunkach
I dębica Frigo? Chyba tak to się nazywa. Zimówka. Suchy i mokry asfalt też tragedia.

Mówię to na podstawie porównania z oponami np Uniroyal MS Plus 66. To są dopiero przecinaki na śnieg i mokrą nawierzchnię. Nic ich nie rusza.

Możliwe, że wpływ na to jak sie opona zachowuje ma tez rozmiar. I w gdy w jednym rozmiarze jest ok to zaraz w innym będzie masakra. Ale ja żadnej dębicy nie założył bym więcej na koła.

EDIT : Aboz a jakich opon Ty używasz? Frigo 2? Napisz jak sprawują się na mokrej nawierzchni?
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 19.09.2011, 12:14:28 wysłane przez mac456x9 » Zapisane
Mixer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #574 - Poniedziałek, 19.09.2011, 11:53:35 - NIEPRZECZYTANA »

Z nowych opon wchodzą w grę Barum Polaris 3 i Matador MP59 i ta druga jest ciutkę tańsza :P Co wybrać nie mam pojęcia :P
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 19.09.2011, 12:10:38 wysłane przez Mixer » Zapisane

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #575 - Poniedziałek, 19.09.2011, 18:54:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: mac456x9
Aboz a jakich opon Ty używasz? Frigo 2? Napisz jak sprawują się na mokrej nawierzchni?
Frigo 2. Nie zauważyłem jakichś odstępstw od normy. Może dlatego, że wcześniej jeździłem na tej samej oponie w wydaniu GoodYear-a. Ważne dla mnie, że hamowanie na niej jest w porządku, a przy moim stylu jazdy jeszcze bączka na mokrej jezdni nie wykręciłem (a wolno nie jeżdżę).

W jednym mogę się zgodzić. Stare Frigo były tragiczne, ale 2 to już inna klasa.
toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #576 - Środa, 12.10.2011, 15:36:58 - NIEPRZECZYTANA »

Hej, potrzebuje szybko zamówić opony zimowe do paru autek i potrzebuję waszej rady :
Auta użytkowane bardziej w górach niż na autostradach, w zimie mam naprawdę mega górke pokrytą bardzo dużą ilością śniegu, generalnie mieszkam w górach w pełnym tego słowa znaczeniu, jednakże na autostradach rzecz jasna też będą jeździć i to codziennie.
Pierwszy klient : VW Passat CC rozmiar letnich 235/45/R 17 , zimowych 205/50/R 17 - nie wiem dlaczego taki ale taki był rozmiar przy zakupie auta, chyba w niczym nie przeszkadza jak będą miały szerszy rozmiar tak gdzieś 225/45(50) ..?
Propozycje opon :
1. Vredestein Wintrac Xtreme
2. Goodyear UG Performance 2
3. Nokian jakiś..?
Jak macie jakieś inne sprawdzone oponki godne polecenia to piszcie   :yes:
Może dunlopy 4D..?
Drugi - Seat Exeo - rozmiar 205/55/R 16 - przydałoby się coś jeszcze z wolno zużywającym się bieżnikiem bo ten klient mega zdziera opony  :yes:
Jeździł prawie dwa sezony na nokianach w+ i tam gdzie inne auta stawały on na śniegu jechał bez stresu
Trzeci - Seat altea - rozmiar 205/55/ R 16 - tu potrzebuję coś dobrego ale w miarę przystępnej cenie koło 300 za sztukę
Będę wdzięczny za pomoc
Tracer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon II1.6 TDI CAYC , Ibiza III 1,2 AZQ Caddy1,9 SDI

« Odpowiedz #577 - Środa, 12.10.2011, 16:23:52 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam GoodYeary w tym aucie na zimę i w poprzednim były i sobie chwalę.
Tyle ze w tym mam na stalowych felach w rozmiarze 15 cali bo na lato mam 16"alu.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 16.10.2011, 09:04:44 wysłane przez Tracer » Zapisane

Seat Leon II 1,6TDI, Power by CAYC  147KM by VTEC,
prowadzi WAZE, I-GO,AM PL i Janosik, hamuje ATE Ceramic
WSZYSTKOMAJĄCE RADIOhttp://klubseata.pl/forum/index.php?topic=17336.0
MONTAŻ KLIMY http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5144.0
STEROMNIK KLIMY MOJEGO POMYSŁU http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5188.0
WYMIANA ALTERNATORA http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=8724.msg130948#new
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #578 - Środa, 12.10.2011, 17:07:30 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: toka
Jeździł prawie dwa sezony na nokianach w+ i tam gdzie inne auta stawały on na śniegu jechał bez stresu
coś za coś  ;)  nokiany rządzą, ale faktycznie szybko się ścierają, ja polecam Dunlopy i właśnie Nokiany, model sam wybierz  ;)

mac456x9 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Leon MY10' 2.0 TDI FR

« Odpowiedz #579 - Środa, 12.10.2011, 22:22:22 - NIEPRZECZYTANA »

toka, w golfie 4 (1.9 140kucy) 195/60r15 (jeżeli nie pomyliłem) śmigają uniroyale MS Plus 6. Na śniegu nie ma na nie mocnych. Dlatego Ci je polecam. Dodatkowo na mokrej autostradzie też dadzą radę. Po ~8tys km nie widać zużycia na nich.
przemek4net Mężczyzna
Świeżak

Samochód: exeo, 2010, 2.0TDI CR 143ps

« Odpowiedz #580 - Czwartek, 13.10.2011, 10:02:03 - NIEPRZECZYTANA »

Drugi - Seat Exeo - rozmiar 205/55/R 16 - przydałoby się coś jeszcze z wolno zużywającym się bieżnikiem bo ten klient mega zdziera opony  :yes:
ja zalozylem do exeo kola 15tki od passata b5tki (drugie auto) bo pamietam akurat we wro jeszcze niesniegowo bylo a ja autem przez gory 2x w tygodniu jezdzic musialem wiec poszly takie/// (w etce znajdziesz 15tki do A4B7 /z adnotacja tylko zimowe/nie znajdziesz ich oficjalnie do exeo) - mialy byc tymczasowo ale ze dobrze mi sie jezdzi (nie lubie niskich profili - za bardzo telepie:) ) to "tymczas" stal sie rozwiazaniem docelowym....felgi stal 15tki vw sa po allegach za grosze, opony 15 wiadomo tansze niz 16... nie wiem czy masz miejsce na trzymanie kol itp ale ja preferuje samodzielna wymiane kol i juz (ewentualnie zapakowac do bagaznika i pojechac do gumiarza by wywazyli)
Uwaga:
w moim exeo (2.0tdi 143ps style kombiak) sa tarcze jak w passacie z 2000 2.5tdi.. od 2001 w passatach 2.5 szly wieksze tarcze (w 1.9 dalej mniejsze o ile wiem) i fele 15 juz nie wchodzily... jezeli exeo ze wzgledu np na silnik czy wersje wyposazenia mialby miec "wieksze tarcze" (nie mam pojecia czy takie wystepuja) to fel 15 nie zalozysz
Jezeli wolisz 16tki to te alu 16tki seatowe sa takie jak alu 16 passat b5tka wiec tez 16 bedziesz mial od groma zarowno stal jak i alu...
To jedna z zalet posiadania odgrzanego kotleta... czesci od vw-dziadziow pasuja
Co do samych opon to te na exeo w tamtym roku mialem popasatowe Firestone Winterhawk a do passata kupilem Firestone Winterhawk 2 ...dlaczego? Ano rozmiar ten sam i jak mi szlag ktoras trafi to zloze w razie czego zawsze jeden komplet z dwoch
Ciezko mi porownac z innymi bo nie wiem czy maja 3cm inna droge hamowania... nie szumia, nie pekaja a kilkadziesiat tysiecy na tych starszcyh popasatowych juz zrobilem
Przemek
toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #581 - Czwartek, 13.10.2011, 10:14:37 - NIEPRZECZYTANA »

ja zalozylem do exeo kola 15tki od passata b5tki (drugie auto) bo pamietam akurat we wro jeszcze niesniegowo bylo a ja autem przez gory 2x w tygodniu jezdzic musialem wiec poszly takie/// (w etce znajdziesz 15tki do A4B7 /z adnotacja tylko zimowe/nie znajdziesz ich oficjalnie do exeo) - mialy byc tymczasowo ale ze dobrze mi sie jezdzi (nie lubie niskich profili - za bardzo telepie:) ) to "tymczas" stal sie rozwiazaniem docelowym....felgi stal 15tki vw sa po allegach za grosze, opony 15 wiadomo tansze niz 16... nie wiem czy masz miejsce na trzymanie kol itp ale ja preferuje samodzielna wymiane kol i juz (ewentualnie zapakowac do bagaznika i pojechac do gumiarza by wywazyli)
Uwaga:
w moim exeo (2.0tdi 143ps style kombiak) sa tarcze jak w passacie z 2000 2.5tdi.. od 2001 w passatach 2.5 szly wieksze tarcze (w 1.9 dalej mniejsze o ile wiem) i fele 15 juz nie wchodzily... jezeli exeo ze wzgledu np na silnik czy wersje wyposazenia mialby miec "wieksze tarcze" (nie mam pojecia czy takie wystepuja) to fel 15 nie zalozysz
Jezeli wolisz 16tki to te alu 16tki seatowe sa takie jak alu 16 passat b5tka wiec tez 16 bedziesz mial od groma zarowno stal jak i alu...
Co do samych opon to te na exeo w tamtym roku mialem popasatowe Firestone Winterhawk a do passata kupilem Firestone Winterhawk 2 ...dlaczego? Ano rozmiar ten sam i jak mi szlag ktoras trafi to zloze w razie czego zawsze jeden komplet z dwoch
Ciezko mi porownac z innymi bo nie wiem czy maja 3cm inna droge hamowania... nie szumia, nie pekaja a kilkadziesiat tysiecy na tych starszcyh popasatowych juz zrobilem
Przemek
Ale co mają do tego koła 15-calowe? Na 16-stkach wyglada przekomicznie bo wygląda jakby na szczudłach stał a co dopiero 15-stki  :-X Felgi stalowe 16 calowe mam ale przecież ja nie pytam o felgi tylko o opony..
ExeoAlpine Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Exeo 2.0 TDI CR 185/390

« Odpowiedz #582 - Czwartek, 13.10.2011, 16:40:05 - NIEPRZECZYTANA »

Drugi - Seat Exeo - rozmiar 205/55/R 16 - przydałoby się coś jeszcze z wolno zużywającym się bieżnikiem bo ten klient mega zdziera opony  :yes:
Uwaga:
Przemek
Ale co mają do tego koła 15-calowe? Na 16-stkach wyglada przekomicznie bo wygląda jakby na szczudłach stał a co dopiero 15-stki  :-X Felgi stalowe 16 calowe mam ale przecież ja nie pytam o felgi tylko o opony..

Bierz goodyeary ultragripy - teraz wchodzi nowy model ''8'' . Ja oglądałem dzisiaj swoje ''7'' i będą jeszcze na ten 3 już z kolei sezon - co prawda 2 z nich już są w marnym stanie, ale druga dwójka spokojnie jeszcze przejeździ swoje, a łatwego życia nie miały (program, dynamiczna jazda). Opona i na autostrade i bardzo dobra na śnieg o czym przekonałem się nieraz w moim obecnym dosyć górzystym terenie, a przy tym naprawdę cicha i trwała. Zresztą jak nie założysz zimówek do pierwszego śniegu   :P :P   to zrobimy małego spota  i się przejedziesz u mnie na nich  ;)  Coś o UG8:
http://moto.onet.pl/1639303,1,goodyear-ultragrip-8-wieksza-przyczepnosc,artykul.html?node=23
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 13.10.2011, 16:58:35 wysłane przez ExeoAlpine » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #583 - Czwartek, 13.10.2011, 19:15:54 - NIEPRZECZYTANA »

tez bym postawil na UG 8, mam UG 7+ i spisywaly sie swietnie, jak sie nie powiesilem na oslonie to moglem wjechac wszedzie :ok:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
przemek4net Mężczyzna
Świeżak

Samochód: exeo, 2010, 2.0TDI CR 143ps

« Odpowiedz #584 - Sobota, 15.10.2011, 08:42:04 - NIEPRZECZYTANA »

Ale co mają do tego koła 15-calowe? Na 16-stkach wyglada przekomicznie bo wygląda jakby na szczudłach stał a co dopiero 15-stki  :-X Felgi stalowe 16 calowe mam ale przecież ja nie pytam o felgi tylko o opony..
a zapomnialem.... koega ma wiecej kosmetykow do auta niz ja w domu dla calej swojej rodziny.... jak dla mnie wyglada ok (znaczy mam to w d...) ale jezeli efekt wizualny jest najwazniejszy ... (kto by pomyslal, ze wieksze passaty na nich mogly jezdzic a dla exeo sa za male...) :-\
Gdy jedzie sie w gory gdzie pozamarzany lod i snieg daje wrazenie jazdy po ziemniakach jak dla mnie niski profil to poracha....
A przypomnialem sobie dlaczeo te n lat temu bralel firestone winterhawk: na necie znalazlem jakis germanski test zimowek i byly zwyczajnie najtansze z ocenionych dobrze...
Mozna pojsc tym samym algorytmen (pewnie dzis jest inny uklad faworytow, ocen)...
Ryzyko: kupa artykulow i testow jest zwyczajnie oplacona przec zwyciezce testu...
Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
zima w drodze - w czwartek w okolicy Boboszowa bylo +1 stopien....

« Ostatnia zmiana: Sobota, 15.10.2011, 08:48:12 wysłane przez przemek4net » Zapisane
Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 46   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Felgi, opony» Opony zimowe
Skocz do: