Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Licznik z MFA oraz mała przeróbka.  (Przeczytany 28735 razy)
xROnx
Użytkownik

« Piątek, 25.08.2006, 20:31:44 - NIEPRZECZYTANA »

tak ostatnimi czasy sie zastanawiam nad tym czy daloby rade zamontowac w mojej ibi '94 komputer pokladowy(MFA).Jesli tak to jaki trzebaby bylo wykonac ku temu kroki?Na pewno zmiana licznika na wersje z MFA oraz przelacznika...ale czy coś jeszcze?
to jedna sprawa
a druga to taka ze kiedys nawinela mi sie aukcja z licznikiem od ibizy tzw przejsciowki(99-00) i tam facet na zdjeciu mial zamontowanego go w ibizie 96.koels napisal ze licznik pasuje jedyne co trzeba wymienic to kostke(złączke)ktora posiadał i dawał jako gratis do licznika.Czy ktos wie cos o tym?czy jest to wykonalne czy ktos tak ma? hę? :)

Seat Ibiza '94 1.3 CL i ciagle rosnie:)
SMERU
Gość

« Odpowiedz #1 - Piątek, 25.08.2006, 22:32:40 - NIEPRZECZYTANA »

ale zeby liczyc chwilowe spalanie to musisz doprowadzic sygnal z ecu informujacy o tym licznik. jha nie wiem ktory to pin, pewnie zalezy to tez od ecu. a schematy licznikow masz? zeby wiedziec ktore syganly pod ktore piny czy chcesz tak na czuja?
mfa to fajna sprawa. zycze powodzenia. :papa:
xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Piątek, 25.08.2006, 23:01:46 - NIEPRZECZYTANA »

...nie mam nic :( najmniejszy problem to z samym licznikiem oraz przelacznikiem zespolonym.to sie gdzies znajdzie.czyli co wlasciwie kwestia podlaczenia kilku kabelkow wg schematu(ktorego nie mam) i to bedzie wszystko? a jak jest z samym licznikiem?czy bedzie on pasowal?bo slyszalem ze liczniki te po 96 nie chulaja do aut 93-96... tak slyszalem...ale nie wiem... :|

Seat Ibiza '94 1.3 CL i ciagle rosnie:)
SMERU
Gość

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 24.10.2006, 11:42:25 - NIEPRZECZYTANA »

http://www.mar.friko.pl/autosp/wcordobie.html - tu ktos podlaczal uniwersalny "komputerek"
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 24.10.2006, 12:06:00 - NIEPRZECZYTANA »

no tak jak zwykle leniuchom się nie chce uzyc opcji szukaj  :pala:  tylko wolą nowy watek zakładać .... a wystarczyło dobrze przejrzec forum  :arrow: http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=625.0

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
leszczyk31
Gość

« Odpowiedz #5 - Sobota, 24.05.2008, 19:03:14 - NIEPRZECZYTANA »

Czy ktoś może mi powiedzieć czy mogę wymienić zwykłe manetki świateł i wycieraczek na te z komputerem w cordobie 2000r. Posiadam w niej centralny wyświetlacz.
wojtasek28 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: cordoba '94 1.4

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 25.05.2008, 21:02:43 - NIEPRZECZYTANA »

Przerobiłem temat mfa i liczników u siebie w cordobie 94" ( 1.4 abd ) jakby ktoś miał pytania to chętnie pomogę...
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 25.05.2008, 21:14:17 - NIEPRZECZYTANA »

wojtasek28,  a co powiesz na coś takiego:
http://moto.allegro.pl/item367969898_komputer_pokladowy_paliwa_do_kazdego_auta_.html - warto?  :-\

Shizo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Corolla E12 2.0 D4D 116KM 2004r / była... Cordoba SX '96

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 25.05.2008, 21:24:39 - NIEPRZECZYTANA »

szpetna obudowa i kolor podświetlenia - poza tym może być
widget Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 25.05.2008, 21:27:06 - NIEPRZECZYTANA »

Obudowa faktycznie piękna nie jest ale samo podświetlenie można łatwo zmienić - chyba się skuszę na coś takiego tylko trzeba będzie jakoś ładnie oprawić...  :-\

wojtasek28 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Środa, 28.05.2008, 21:18:23 - NIEPRZECZYTANA »

szczerze to nie myślałem nigdy o takim kompie do mojej cordi
  jak dostałem klapki na oczy odnośnie zegarów to nie było zmiłuj....kilka zarwanych nocek przy kompie pościągane schematy i foty z netu ( głównie po niemiecku bo tym językiem potrafię technicznie "operowac") i dalej to już jakoś poszło.
 a co do w/w sprzętu to nawet ciekawy gadżet... pewnie gdyby nie zegary to bym się na to skusił. Jednak wolałem stylistykę i wygląd zegarków seata  :ok:

wszystko zależy czy ma to być funkcjonalne czy też ładne, byc może ten komp trochę dokładniej albo może tak- inaczej przelicza zużycie paliwa
  wybór należy do Ciebie   
                                                                  pozdro
 a poza tym trzeba miec troche pojęcia o elektr. do tej zabawki ( chyba więcej niz mam ja he he)
 to tak na pierwszy rzut oka wygląda....
« Ostatnia zmiana: Środa, 28.05.2008, 21:25:59 wysłane przez wojtasek28 » Zapisane
widget Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Środa, 28.05.2008, 21:22:47 - NIEPRZECZYTANA »

wojtasek28, a powiedz szczerze jeżeli drugi raz miałbyś przerabiać to zdecydowałbyś się czy szkoda nerwów i czasu  :-\ Oprócz manetki jakie są jeszcze wymagane zmiany techniczne?

wojtasek28 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Środa, 28.05.2008, 21:46:48 - NIEPRZECZYTANA »

ja osobiście tak. przerabiałbym drugi raz, bo teraz wiem że to pikuś i tylko strasznie wygląda. najwięcej to miałem zabawy z kontrolką oleju i piszczeniem licznika ale to też rozgryzłem.
 a poza tym satysfakcja z własnej pracy i te srebrne tarcze...... ;D ale jeżeli nie zależy komuś na samych zegarach to można pokusic sie o osobny komputerek

Napisano: Środa, 28.05.2008, 22:29:54

a co do zmian to zegary + manetki i zależy jaką masz wiązke zegary> bezpieczniki ,czujnik temp oleju ( nie musi byc ) ,czujnik temp zewn ( tez nie koniecznie ) i jak nie masz to drugi czujnik od cisnienia oleju

Napisano: Środa, 28.05.2008, 22:32:11

wiązkę sam na podstawie schematów przerobiłem z vw vento ze szrotu

Napisano: Środa, 28.05.2008, 22:34:43

idę lulu bo miałem ciężki dzionek w pracy, jakbys potrzebował schemacik lub dwa to napisz mam je gdzieś tu na kompie to Ci je mogę podesłac. nrk
widget Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Środa, 28.05.2008, 21:49:43 - NIEPRZECZYTANA »

Oki, dzięki  :pub:
Zastanowię się jeszcze nad wyborem rozwiązania i jakby co to dam znać.

uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 29.05.2008, 09:39:07 - NIEPRZECZYTANA »

wojtasek28, opisalbys co i jak po kolei

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Licznik z MFA oraz mała przeróbka.
Skocz do: