kremien, jak już wszystko zmontujesz to opisz wrażenia i powodzenia w uzytkowaniu
No zmontowałem już zestaw jaki mi poleciłeś. konfiguracja wygląda tak:
Helix DB 62.1 na przód
intertechnik mds 08 w obudowie 15l zamkniętej
wzmak RTO ratho hamburg sx7500 4x75W
radio alpine cde-102Ri
I muszę przyznać, że gra to bardzo przyzwoicie. Szczególnie zaskoczył mnie sub, którego wszyscy zachwalają i to prawda, że dużo potrafi. Bardzo mi się podoba jak gra ALE mam dwa problemiki, które musze rozwiązać. Po pierwsze troszkę nie podoba mi się jak grają tweetery od tych helixów. Przy kawałkach gdzie jest dużo wysokich tonów słychać takie nieprzyjemne przebawienia dźwięku jakby świszczenie/charczenie. Bardzo to paskudzi wrażenia odsłuchowe i męczy uszy, dlatego potrzebuję jakiejś porady jak ten problem rozwiązać. A może te helixy już tak po prostu mają? treble mam zmniejszone na maxa i tak słychać te znieksztalcenia. Im głośniej tym gorzej. Oczywiście zwrotki są oryginalne helixa i wszystko raczj prawidłowo podłączone. Jednego jeszcze nie sprawdziłem przyszło mi teraz do głowy. Możliwe żeby podpiąć tweetery w przeciwfazie? Jakie by były tego efekty?
Druga sprawa jest taka, że chyba mam uszkodzony kanał we wzmaku
jak podłącze suba w mostek to nic nie gra. Cisza totalna. Na jednym kanale gra. Muszę przyznać, że mi to wystarcza, ale chciałbym wiedzieć czy dużo bym zyskał mostkując go? Na głośności mi nie zależy, jeśli już chciałbym żeby schodził mi niżej, żeby bas był głębszy. Powiedzcie mi poszę czy warto by było oddać wzmaka do naprawy czy dać sobie spokój i zostawić go na jednym kanale? Czy duo zyskam na barwie dźwięku wygłuszając tylną klapę i podłogę w bagażniku? Co można zrobić, żeby sub niżej schodził?
Pomimo tego co tutaj napisałem zestaw gra bardzo ładnie. Jestem z tej konfiguracji zadowolony, ale wiem że może być jeszcze lepiej
Nie mam zamiaru już inwestować więcej w sprzęt, ale chciałbym co nieco gdzieniegdzie poprawić. Tak bo lubię się przy tym bawić
Dlatego wszelkie porady mile widziane.
Dziękuję za pomoc w doborze głośników do audio. W szczególności dziękuję koledze
mac456x9, gdyż to jego konfig wykorzystałem u siebie