+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Wymienione poduszki silnika a dalej drgania - 1.9 TDI
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymienione poduszki silnika a dalej drgania - 1.9 TDI  (Przeczytany 2080 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Pavlak1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 6K FL - 1.9 TDi (ASV)

« Czwartek, 18.02.2016, 08:24:18 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Wymieniłem parę dni poduszki silnika w mojej Ibizie gdyż na wolnych obrotach wszystko w środku, a najbardziej deska rozdzielcza latało, drgało niemiłosiernie, przez co wszystko wpadało w taki rezonans że w środku było bardzo głośno.

Pacjent: Ibiza FL z silnikiem 1.9TDI - ASV.

Zakupiłem oryginalne NOWE poduszki, ściągane były z Niemiec. Wymieniona środkowa i tylna prawa. Oczywiście wcześniej sprawdzany był dwumas i wszystko z nim OK!

Nowe poduszki zamontowane, jest zdecydowana poprawa ale nadal wibracje są dość znaczące. Dziś porównywałem pracę silnika i komfort w środku podczas pracy na wolnych obrotach w Leonie I też z silnikiem ASV i tam wibracje ledwo były wyczuwalne, a auto przelot ponad 450 tyś km. U mnie na nowych poduszkach dużo gorzej.

Oczywiście przy montażu nowych poduszek nie dokręcałem od razu śrub na max., przejechałem się trochę aby się ułożyły i dopiero w tedy dokręciłem.

Powiedzcie co może być tego powodem? Co jeszcze sprawdzić? Obroty silnika nie falują, sam silnik pracuje ładne tylko te nieszczęsne wibracje we wnętrzu  >:(

galant3 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat ibiza 1.9 Tdi 131Km ASZ Rok 2004

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 18.02.2016, 08:33:50 - NIEPRZECZYTANA »

Kiedy wymieniałeś rozrząd ? Sprawdź kat wałka rozrządu. Ja miałem podobny problem, nawet dwumasę wymieniłem i dalej miałem drgania na jałowym. Po skorygowanie kata wałka rozrządu, problem z drganiem silnika ustąpił. Falowanie obrotów delikatne miałem, ale tylko wykrywalne na VAG-u, na blacie raczej nie mogłem dostrzec.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 18.02.2016, 08:35:11 wysłane przez galant3 » Zapisane
Pavlak1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 6K FL - 1.9 TDi (ASV)

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 18.02.2016, 09:04:33 - NIEPRZECZYTANA »

Bardziej chyba masz na myśli kąt wyprzedzenia zapłonu, on oscyluje w granicach 48-52
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Wymienione poduszki silnika a dalej drgania - 1.9 TDI
Skocz do: