Witam.
Wymieniłem parę dni poduszki silnika w mojej Ibizie gdyż na wolnych obrotach wszystko w środku, a najbardziej deska rozdzielcza latało, drgało niemiłosiernie, przez co wszystko wpadało w taki rezonans że w środku było bardzo głośno.
Pacjent: Ibiza FL z silnikiem 1.9TDI - ASV.
Zakupiłem oryginalne NOWE poduszki, ściągane były z Niemiec. Wymieniona środkowa i tylna prawa. Oczywiście wcześniej sprawdzany był dwumas i wszystko z nim OK!
Nowe poduszki zamontowane, jest zdecydowana poprawa ale nadal wibracje są dość znaczące. Dziś porównywałem pracę silnika i komfort w środku podczas pracy na wolnych obrotach w Leonie I też z silnikiem ASV i tam wibracje ledwo były wyczuwalne, a auto przelot ponad 450 tyś km. U mnie na nowych poduszkach dużo gorzej.
Oczywiście przy montażu nowych poduszek nie dokręcałem od razu śrub na max., przejechałem się trochę aby się ułożyły i dopiero w tedy dokręciłem.
Powiedzcie co może być tego powodem? Co jeszcze sprawdzić? Obroty silnika nie falują, sam silnik pracuje ładne tylko te nieszczęsne wibracje we wnętrzu