+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie glosniki w deske?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie glosniki w deske?  (Przeczytany 7438 razy)
NE0MAN Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 1.9TDI 2000

« Niedziela, 28.05.2006, 09:55:49 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!

W mojej ibi z 96r. mam w drzwiach philipsy 16cm (z cordoby seryjne), a z tylu w polce magnaty 6x9.
Zastanawialem sie nad daniem glosnikow w te miejsca w desce rozdzielczej, bo slabo slychac przod (przewazaja magnaty).

Mam pytanie, jakie glosniki polecacie wstawic w deske w rozsadnej cenie (nie ma to byc mistrzostwo swiata).
Zastanawialem sie nad samymi niskotonowkami bo lubie bass.
Czy to bedzie dobrze gralo?
Czy polecacie dwudrozne?
I jaki rozmiar konkretnie?

Dzieki za pomoc, pozdrawiam!
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 28.05.2006, 10:55:34 - NIEPRZECZYTANA »

1. Jak przeważają magnaty to sobie zmień balans przód-tył
2. W deske wejdą max 8-10cm i nie masz co basu tam dawać - kup sobie za 30 pln na allegro seryjne wysokotonówki które łądnie tam zaskoczą
3. Polookaj na inne tematy w dziale car audio, było juz pare propozycji nagłośnienia

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 29.05.2006, 16:03:14 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "NE0MAN"
Zastanawialem sie nad samymi niskotonowkami bo lubie bass.
Czy to bedzie dobrze gralo?

W deske? Napewno to nie bedzie dobrze gralo! Tam ida tylko cykacze (oryginalne to blaupunkty) - mialem kiedys oryginaly i ladnie to gralo.
Jezeli chcesz wiecej basu to konieczne wytlumienie dzwi.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
bartti10
Gość

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 01.06.2006, 04:01:09 - NIEPRZECZYTANA »

daj na deske gwizdki sopranowe w drzwi mozesz smialo wsadzis np magnaty 2 drozne w polke magnaty jajka za ok 200 zl jakas mala tube no i koniecznie wzmacniacz ale nie za duzy bo tego nie zgrasz razem ja mialem ten sam problem ale po wymianie glosnikow z drzwi i kupnie nowego wzmacniacza problem sie rozwiazal i mam dosc dobra muzyke
no i najlepiej zeby wszystkie glosniki byly z jednej serii, duzo zalezy od kabli. muzyka w aucie to temat rzeka...
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 01.06.2006, 13:22:13 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "bartti10"
daj na deske gwizdki sopranowe w drzwi mozesz smialo wsadzis np magnaty 2 drozne w polke magnaty jajka za ok 200 zl jakas mala tube no i koniecznie wzmacniacz ale nie za duzy bo tego nie zgrasz razem ja mialem ten sam problem ale po wymianie glosnikow z drzwi i kupnie nowego wzmacniacza problem sie rozwiazal i mam dosc dobra muzyke
no i najlepiej zeby wszystkie glosniki byly z jednej serii, duzo zalezy od kabli. muzyka w aucie to temat rzeka...

Dokładnie temat rzeka i to m.in. dlatego że niektórzy wolą mniej głośników a konkretnych a inni upychają wszystko i wszędzie...

A głośniki dwudrożne (zwłaszcza przy gwizdkach w desce) to jakies nieporozumienie bo i tak góra zniknie pod kolanem...

No ale jak ktos lubi to niech wsadza trójdrożne w desce, w przednie drzwi, tylne, w półke i najlepiej suba trójdrożnego ;)

Ale to jest coś takiego, że jedni wolą mieć w domu np właczone pro logiki nawet przy klasycznej muzie a inni doceniają to jak stereo może wykorzystać pięknie zjawiska falowe... i dać lepszą przestrzenność niż 10 głośników do okoła :)

Zatem trzeba się zastanowić czy chcemy mieć profesjonalne nagłośnienie:

1. góra/środek - deska/słupki
2. środek/dół - drzwi
3. DÓŁ - gdzieś z tyłu.

czy wolimy mieć 2 razy więcej ale 2 razy gorszych głośników z każdej strony (i to pewnie bez zwrotnic jeszcze)

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Jakie glosniki w deske?
Skocz do: