+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» spadajace obroty i przygasanie silnika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: spadajace obroty i przygasanie silnika  (Przeczytany 30541 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
donkoyote Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba r1999 1.6 benzyna + lpg

« Sobota, 16.01.2016, 21:07:48 - NIEPRZECZYTANA »

Witam forumowiczow. Zaczne od tego czym jezdze seat cordoba 1 w nowszej budzie na silniku aft 1.6 8v rok 99 pb + lpg. problem wyglada nastepujaco przy dojezdzaniu do skrzyzowan po wysprzegleniu z wyzszych biegow 0d 3 wzwyz obroty drastycznie spadaja w dol powodujac przygasanie silnika az zegary ciemnieja po czym sie normuja czasem ma to miejsce po odpaleniu auta i bywa ze czasem jest zupelnie normalnie i spadaja tak jak powinny. Problem bardziej sie poglebia na cieplym silniku badz latem w upaly. Wymienilem przepustnice ktora ma zintegrowany nastawnik i adaptuje sie po rozgrzaniu silnika sama, caly uklad zaplonowy sprawdzony swiece cewka kable itp. wymieniony czujnik w aparacie zaplonowym,katalizator wyciety tlumiki srodkowy i koncowy wymienione, sprawdzone bezpieczniki oraz uklad powietrza, wymieniony przeplywomierz, pompka dobrze podaje paliwo lecz problem wystepuje rowniez na lpg i raczej to malo istotne tez byla wymieniana. Podpinalem pod kompa i niby jest ok. Czy ktos ma jakies pomysly? bo mi rece opadaja a tak stawialem na przepustnice
« Ostatnia zmiana: Sobota, 16.01.2016, 21:25:53 wysłane przez donkoyote » Zapisane
maloszyc6 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba 1.6 ALM 2002 r. FL

« Odpowiedz #1 - Sobota, 16.01.2016, 22:20:54 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem podobną sytuację, sprawdź alternator ;)
donkoyote Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Sobota, 16.01.2016, 23:04:38 - NIEPRZECZYTANA »

wydaje mi sie to byc rozsadna rada napewno to sprawdze jakies sugestie jeszcze sie znajda jesli to nie to?
Gawa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba Vario , 2002 , 1.6 ALM ,PB+LPG

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 17.01.2016, 11:25:43 - NIEPRZECZYTANA »

Moja sugestia jest taka , jak jest możliwość to poszukaj kostki połączeniowej od SONDY LAMBDA i rozepnij ją , pojeździj trochę i zobacz czy będzie poprawa , jak będzie poprawa to sonda do wymiany. Czujnik temperatury cieczy możesz wymienić profilaktycznie.
donkoyote Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 17.01.2016, 16:50:39 - NIEPRZECZYTANA »

czujnik temperatury zostal wymieniony 2 dni temu z ta kostka musze sie pobawic bo chyba bedzie ciezko zlokalizowac
p9557 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 6K2 1.6 ALM

« Odpowiedz #5 - Sobota, 23.01.2016, 00:23:58 - NIEPRZECZYTANA »

Mam identyczny problem, tyle że w Cordobie liftowej z silnikiem 1.6 ALM. Wymienione kable, świece, czujnik temperatury, przepustnica czyszczona i adaptowana. W najbliższym czasie przejadę się z tym do mechanika, bo już szlag mnie trafia  :evil: . Nie da rady nigdzie dalej pojechać, bo krótki postój pod światłami kończy się trzymaniem obrotów na 1200 lub ponownym odpalaniu silnika...
Jak uda się rozwiązać sprawę to z pewnością napiszę, bo sam szukałem i nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi :/.
« Ostatnia zmiana: Sobota, 23.01.2016, 00:25:08 wysłane przez p9557 » Zapisane
havran Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Astra J, 2013, 1.4T

« Odpowiedz #6 - Sobota, 23.01.2016, 09:20:24 - NIEPRZECZYTANA »

Też miałem podobne objawy w aft i u mnie okazało się że jest pęknięty odma i silnik łapał lewe powietrze i takie cyrki właśnie się działy. Szukajcie może jakiś nieszczelności w układzie powietrza

... a po dodaniu gazu zmysłowy pomruk zamienia się w rasowy ryk!!!
donkoyote Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 26.01.2016, 16:04:53 - NIEPRZECZYTANA »

dolot powietrza przejrzalem  znajomy z ktorym gadalem mial podobny klopot i wyszlo ze alternator skupie sie na nim

Napisano: Niedziela, 24.01.2016, 07:28:25

jeszcze tematu nie zakopalem jutro stawiam sprzet do elektro-mechanika jezeli cos znajdzie napewno was poinformuje
marcisnu15 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 1997 1.6 benzyna z LPG

« Odpowiedz #8 - Piątek, 05.02.2016, 15:14:42 - NIEPRZECZYTANA »

Mam identyczny problem. Jadę sobie na 4/5 biegu, dojeżdżam do skrzyżowania, wrzucam 2, puszczam sprzęgło i obroty spadają, dopiero po chwili łapie i idzie do przodu. Czasem przy starcie też tak jest ale wydaje mi się że problem występuje tylko na gazie. Problem pojawił się po odebraniu auta od mechanika który wymieniał szczotki alternatora. Mówicie panowie że alternator może mieć jakiś związek? Jaki może być z nim problem? Też go podejrzewam z racji momentu w jakim zaczął występować problem ale nie wiem co może być w nim nie tak. Seat Cordoba 1.6 z gazem 1997r
donkoyote Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Piątek, 05.02.2016, 23:19:33 - NIEPRZECZYTANA »

co do alternatora slyszalem o takich przypadkach ale z tego co mnie oswiecal mechanik gdyby szczotki byly slabe to poprostu nie doladowywal by ci akumulatora i po pewnym czasie prostownik i jazda moze byc tez czujnik walu korbowego mi na kompie go podobno wywalilo a niby poprzedni mechanior wymienil ale juz ja sie sam tym zajme
p9557 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 07.02.2016, 13:35:14 - NIEPRZECZYTANA »

W moim przypadku słychać dziwne brzęczenie z alternatora. Nie miałem problemów z odpalaniem, ale jak opuszczam el. szyby ,to obroty potrafią mocno spaść i zaczyna telepać budą.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 07.02.2016, 14:38:52 - NIEPRZECZYTANA »

zdejmij pasek i zobacz czy nie ma luzu na walku

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
marcisnu15 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 1997 1.6 benzyna z LPG

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 09.02.2016, 12:23:42 - NIEPRZECZYTANA »

Btw byłem u gazownika, wyregulował parownik, pod kompa podpiął, 30 zł i jak na razie problem ustąpił.
p9557 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #13 - Sobota, 13.02.2016, 15:55:27 - NIEPRZECZYTANA »

Byłem u mechanika, który przeczyścił kopułkę(była mocno zaśniedziała) i ustawił zapłon. Niestety nie udało się adaptować przepustnicy, bo nie było możliwości podpięcia się pod komputer(brak komunikacji z ecu). Silnik ciężej wkręca się na obroty, ale wydaje się jakby obroty przestały aż tak falować. Miałem nadzieje, że jest już ok, ale przy dłuższym postoju na światłach obroty wahnęły w dół i silnik zgasł.

Zastanawiam się co teraz zrobić, bo mogę przejechać się do mechatronika, który naprawi połączenie z ECU.
Z drugiej strony zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś używanego sterownika silnika, bo może w nim leży problem.

A i jeszcze jedno, odpięcie klemy zresetuje dane przepustnicy?
donkoyote Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Sobota, 13.02.2016, 20:03:18 - NIEPRZECZYTANA »

ja np chce dobrac i wymienic czujnik walu korbowego jako ze moze on tez wplywac na obroty a wydaje sie ze juz wszystko zrobilem poza tym
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» spadajace obroty i przygasanie silnika
Skocz do: