+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Elektryczne szyby, lusterka» Moduł komfortu , domykanie szyb
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 12   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moduł komfortu , domykanie szyb  (Przeczytany 232186 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MOTOCHIC
Gość

« Odpowiedz #60 - Środa, 16.05.2007, 20:11:53 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "vertor"

masz 2 centralki alarmu :| a poco ??

A nie wiem, już tak miałem.

Jak rozumiem domykanie z kluczyka nie uzbraja 2 alarmu i nie domyka okien ?

Nie ważne czym zamykam auto, zawsze uzbraja alarm i zawsze domyka okna.
szkodnik1966
Świeżak

« Odpowiedz #61 - Poniedziałek, 21.05.2007, 16:34:39 - NIEPRZECZYTANA »

Witam ! Mam w Toledo domykanie kluczykiem .Jestem ciekaw czy można przerobić je na pilota?Czy ktoś już to zrobił(nie wiem jaki mam alarm, sterowany z breloczka)
 :?:  :?:  :?:  :?:  :?:

szkodnik1966
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #62 - Poniedziałek, 21.05.2007, 16:47:32 - NIEPRZECZYTANA »

toledo to inna bajka niz ibi/cordi i jest to ciekawie rozwiazane http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=2967.0&highlight=domykanie
moim zdaniem trzeba by sie wpiac w kable idace do zamka od kierowcy...
a dokladnie trzeba podac impuls zamykajacy przez taki czas aby wystarczylo na zakmniecie szyb, normalnie impuls trwa 0.5-1s a przydalo by sie pewnie z 30s

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
vertor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #63 - Środa, 23.05.2007, 12:02:03 - NIEPRZECZYTANA »

slyszalem ze kupuje sie jakis modol na allegro za 90 zl i da sie podpiac pod pilota

Ibiza Sport TDI ASV
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #64 - Środa, 23.05.2007, 15:56:35 - NIEPRZECZYTANA »

slyszalem ze kupuje sie jakis modol na allegro za 90 zl i da sie podpiac pod pilota
tak, sam czekam na takie cos (MPW-2) ale w toledo sadze ze da sie to zrobic latwiej bo ono juz ma domykanie.

MOTOCHIC
Gość

« Odpowiedz #65 - Czwartek, 24.05.2007, 14:50:44 - NIEPRZECZYTANA »

Wystarczy mieć centralkę alarmu która domykanie szyb obsługuje (Oczywiście musimy posiadać też moduł komfortu). Generalnie chodzi o to, żeby centralka wysłała sygnał do modułu że ma zamknąć lub otrzorzyć szyby.
DAMiANO Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #66 - Środa, 01.08.2007, 18:00:49 - NIEPRZECZYTANA »

Opis dzięki któremu możemy mieć domykanie szyb  :pub: Klik

dominik Mężczyzna
SEATpassion
Użytkownik

Samochód: Toledo 1M

« Odpowiedz #67 - Środa, 01.08.2007, 18:42:17 - NIEPRZECZYTANA »

http://www.allegro.pl/item221806093_cordoba_ibiza_przejsciowka_02_modol_komfortu.html

Coś w temacie może ktoś szuka ;-)
DzieX
Gość

« Odpowiedz #68 - Niedziela, 12.10.2008, 20:43:28 - NIEPRZECZYTANA »

Mam zagadkę i mam nadzieję, że pomożecie mi ją rozwiązać. Zastanawiam się które kable są odpowiedzialne w module komfortu za sygnał do domykania. Moduł wygląda tak:

Gniazdo po prawej jest 'wejściowe' a przynajmniej tak mi się wydaje. Na pewno wchodzą tam jakieś kable od centralnego dające impuls do domknięcia szyb. Na oryginalnej instalacji idzie jakiś dodatkowy kabel do sterownika zakończony małą wsuwką. Pytanie do czego to jest? Druga sprawa to czy ktoś ma ten schemat tego modułu? Z centralnego wychodzi dodatkowy kanał sterowany masą - pytanie czy ten moduł tez jest sterowany masą czy +12V?

Napisano: Sobota, 11.10.2008, 17:27:15

Spytam inaczej: czy ktoś ma może schemat instalacji elektrycznych szyb wraz z domykaniem do Toledo 1?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #69 - Czwartek, 16.10.2008, 00:04:01 - NIEPRZECZYTANA »

zapytaj na forum toledo, tam tego wiecej ;)
w ibi/cordi taki nie wystepowal

DzieX
Gość

« Odpowiedz #70 - Środa, 22.10.2008, 12:19:31 - NIEPRZECZYTANA »

Pytałem gdzie tylko się dało. Kompletna cisza. Albo wszystkim to działa bez problemów, albo nikt nie próbował tego przekładać do innego auta :(

Napisano: Czwartek, 16.10.2008, 16:19:47

Dobra, co prawda jeszcze tego nie poskładałem, ale wczoraj doszliśmy jak to jest z domykaniem. Otóż do sterownika idą 3 wtyczki. Jedna większa i dwie mniejsze. Jedna z tych mniejszych jest czarna (jest w niej mniej kabli niż w drugiej, brązowej). Ustawiając wtyczkę zaciskiem do lewej 3-ci pin od lewej to sterowanie domykaniem (kabel czerwono-żółty). Centralny wysyła na ten pin dwa lub trzy sygnały po ok. 2-3s. Sterowanie jest "plusem".

Napisałem to, bo może komuś się kiedyś przyda :)
pol_sc Mężczyzna
Szary Sombra
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 6L TDI

« Odpowiedz #71 - Niedziela, 26.10.2008, 21:08:50 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: MOTOCHIC
Hmmm, nie wiem jak to jest podłączone ale mam tak od nowości. Fakt faktem autko nie jest wyposażone "standardowo" :D Co do alarmu to mam dwie zupełnie niezależne od siebie centralki.

Tak ale zauwaz, ze ludzie ktorzy pisali iz dziala tylko z kluczyka mieli z leksza starsza wersje niz ty (99-02), mozliwe ze w 6L to juz zrobili jak nalezy, ew masz jakis niefabryczny alarm ktory zostal spiety z funkcja komfort(jak dobrze rozumie obsluge alarmu masz na breloczku a nie w kluczyku)

Ja mam 6L, z dosyc bogatym wyposazeniem i mam modul komfortu. jednak za pomoca kluczyka w drzwiach moge otworzyc/zamknac szyby, z pilota nie moge...

POL_SC
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #72 - Niedziela, 26.10.2008, 21:30:05 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: pol92
Ja mam 6L, z dosyc bogatym wyposazeniem i mam modul komfortu. jednak za pomoca kluczyka w drzwiach moge otworzyc/zamknac szyby, z pilota nie moge...
Czyli wszystko dobrze - nie wiem, czy masz instrukcję obsługi, ale tam jest napisane, że domykanie działa tylko przekręcając kluczyk w zamku.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
pol_sc Mężczyzna
Szary Sombra
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 6L TDI

« Odpowiedz #73 - Niedziela, 26.10.2008, 21:37:37 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: pol92
Czyli wszystko dobrze - nie wiem, czy masz instrukcję obsługi, ale tam jest napisane, że domykanie działa tylko przekręcając kluczyk w zamku.

Mam instrukcje... po francuzku i ciezko mi sie zorientowac ;]

POL_SC
dominik Mężczyzna
SEATpassion
Użytkownik

Samochód: Toledo 1M

« Odpowiedz #74 - Poniedziałek, 27.10.2008, 16:59:43 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KYS
a nie a rady ustawić tego na Vagu aby po zamknięciu z pilota pojechały w górę (zamknęły się) :-\

Myśle że się nikt nie obrazi (autorstwa forumowicza z "S-R") jak wrzucę info o zrobieniu tego:

Instrukcja do Ibizy 6L z modułem o numerze 6Q0 959 433 E

Potrzebny :
Laptop z rs232(sprzetowym) , interface VAG, bootowalna plyta z tym programem

http://129.125.253.199/vw/diversen/VDC_PRO_CD-Image.zip

teraz tak :

1)podpinamy interfejs
2) wlaczamy zaplon
3)bootujemy kompa z plyty
4) pojawi sie wiersz polecen tam wydajemy polecenie vdc_e
5) uruchomi sie program , wciskamy ESC aby nam zniknelo okienko na srodku i dajemy alt+f aby otworzyc konfiguracje
6)w configure wchodzimy w conection i tam po prawej zaznaczamy fixed i zatwierdzamy enterem
7) mamy juz skonfigurowane polaczenie i teraz wpisujemy 46 aby polaczyc sie z modulem komfortu (czasem laczy sie za ktoryms razem)
po polaczeniu otrzymamy menu z opcjami dla modulu
 wpisujemy 11 "login" i w okienku wpisujemy "19283"
9)teraz musiemy dla pewnosci zczytac wartosci z 3 adersów w tym celu wpisujemy 26 "eeprom read" i w okienku wpisujemy nastepujace wartosci(pojedynczo kazda wartosc) :

- aders 04361 (po wpisaniu otrzymamy tabelke wartosci interesuje nas 2 liczba od lewej w gornym wierszu powinno byc "10")
- aders 04362 (po wpisaniu otrzymamy tabelke wartosci interesuje nas 2 liczba od lewej w gornym wierszu powinno byc "10")
- aders 04363 (po wpisaniu otrzymamy tabelke wartosci interesuje nas 2 liczba od lewej w gornym wierszu powinno byc "10")

jesli sie zgadza to wchodzimy w opcje 27 "eeprom write"

wyskoczy okienko w ktore wyzej wpisujemy adres pamieci na nizej wartosc i tak dla adresu :

04361 wpisujemy wartosc 2
04362 wpisujemy wartosc 2
04363 wpisujemy wartosc 2

teraz tylko alt+x wylaczamy zaplon wyciagamy gniazdo i cieszymy sie z domykanych szybek 

a oto lista modułów adersów i wartości jakie nalezy zmienic:
...
6Q0 959 433 E Ibiza 6L/Fabia I/ Polo 9N
Adres Pamięci / stara wartość / nowa wartość
04361 / 10 / 2
04362 / 10 / 2
04363 / 10 / 2 "
_____________________________________________________________________________________
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 27.10.2008, 18:27:47 wysłane przez dominik » Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 12   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Elektryczne szyby, lusterka» Moduł komfortu , domykanie szyb
Skocz do: