Odświeżam lekko temat
nadal nie wiadomo co to tak naprawdę stuka, byłem u 3 mechaników i wszyscy mówią to samo, że nie dają 100-u % pewności że jest to pompa aczkolwiek jest duże prawdopodobieństwo że to właśnie ona tak hałasuje
. Zdaje się na razie na własną intuicję i chce wymienić pompę
koszt od 90 do 160 zł. Stąd moje zapytanie, mają kilka rodzai tych pompek
a ja potrzebuje samochodu non-stop
więc nie mam czasu na wyjęcie pompy, zawiezienie jej do sklepu i dobranie odpowiedniej. Jeżeli chciał bym zamówić pompę to muszę im podać jakiś numer najpóźniej do godziny 12:00 w jutrzejszym dniu to ściągną ją gdzieś na 16:00
a więc, czy jest możliwość sprawdzenia takiego numeru pompy po VIN-ie
? Mi się komp popsuł więc mam zapytanie do wszystkich czy ktoś ma może ETKE lub inny program aby sprawdzić ten cholerny numer ?
Dla ścisłości jest to Ibiza 99r. 1.9 GT
TDi 110KM AFN
nr.VIN - VSSZZZ6KZXR297331
z góry wielkie dzięki za info
Napisano: Poniedziałek, 26.04.2010, 16:55:34
Witam, dzisiaj postanowiłem znaleźć trochę czasu dla swojej IBI
a więc zrobiłem tak jak chciało zrobić 3-ech machaników
a więc pościągałem wszystkie paski, koło pasowe paska wielorowkowego, osłonę górnej części rozrządu
i nagle moim oczom ukazał się zmielony pył aluminium
był wszędzie na pasku rozrządu, na rolce i na napinaczu
pył ten powstał w wyniku złego skręcenia koła pasowego przy mojej wymianie rozrządu jakieś półtora miesiące temu
nie trafiłem na jeden wypust który jest w wale na tym kole zębatym od rozrządu i stąd całe koło było krzywo skręcone i tarło o tą grubą plastikową dolną osłonę rozrządu
wszystko zostało dokładnie wyskrobane i wyczyszczone
poskręcałem wszystko do kupy i odpaliłem
i co ? Przestało trzeć,gruchotać,klamotać i wydawać inne różne dźwięki
zobaczyłem jedynie luz osiowy na pompie wody
ale to już pikuś
założyłem stare paski i tylko zaczęło lekko piszczeć
Oczywiście musiałem się przejechać i sprawdzić
Piszczyk oraz kontrolka raz się zaświeciła na jakieś 10 minut jazdy powyżej 2000 obr. Jutro jeszcze zmienię olej i filtr i się okażę czy wszystko ucichnie
tak więc :
TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY