Witam wszystkich serdecznie.
Ponieważ nie uzyskałem żadnej odpowiedzi na nurtujący mnie problem na sąsiednim forum leona postanowiłem założyć nowy temat tutaj. Pozwoliłem sobie również zacytować tamtejszy wątek:
Panowie mam dziwny problem ze skrzynią i głowię się co to może być.
Otóż,przy zmianie biegów z 4 na 5, oraz 6 na 5, przy PUSZCZANIU sprzęgła słychać zgrzyt, jakby się jechało po malowanych chropowatych pasach na jezdni.
Dźwięk, ten występuje tylko i wyłącznie przy wrzucaniu na bieg 5 (czy przełączam z 4, czy redukuje z 6).
Im wolniej puszczam sprzęgło, tym ten dźwięk jest dłuższy.
Jeżeli jest zbyt niska prędkość obrotowa silnika, tym ten dźwięk jest mniej słyszalny.
Im większa prędkość obrotowa, tym bardziej słychać.
Jeżeli zmienię bezpośrednio bieg z 4 na 6, lub z 6 na 4, pomijając bieg 5, dźwięk ten nie występuje.
Co to może być? Proszę o jakieś sugestie
Otóż u mnie dzieje się podobnie. Jak puszczam sprzęgło podczas redukcji z 6 na 5 lub jak zmieniam z 4 na 5. Dźwięk to delikatne zawycie trwające do momentu wyrównania prędkości silnika z resztą napędu. Występuje również podczas hamowania silnikiem na 5-tym biegu ale tylko w niektórych zakresach obrotów (1.6 do 2.5 tyś. obr/min). Gdy nie hamuje silnikiem tylko silnik ciągnie to tego nie słychać (no może minimalnie).
Niedawno kupiłem samochód i mnie to trochę denerwuje. Mechanik mówi że to na pewno skrzynia ale mam się tym nie przejmować. Czy to jest naprawialne, czy mam szukać nowej skrzyni. Przebieg mam 125kkm. Sprzęgło jeszcze ok. więc mam nadzije że dopiero przy wymianie sprzęgła za jakiś czas będę się tym martwił. Na początek chyba wymienię olej w skrzyni, ale wątpię aby to pomogło.
Proszę o poradę w tej sprawie.
Dodam tylko że jest to skrzynia FMH