Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wycie skrzyni 6`tki na 5`tym biegu - leon`04 1.9TDI ARL bez wirusa  (Przeczytany 17656 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kriszbro Mężczyzna
Świeżak

Samochód: leon 1 `04 1.9ARL TS

« Wtorek, 06.04.2010, 21:06:47 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich serdecznie.
Ponieważ nie uzyskałem żadnej odpowiedzi na nurtujący mnie problem na sąsiednim forum leona postanowiłem założyć nowy temat tutaj. Pozwoliłem sobie również zacytować tamtejszy wątek:
Panowie mam dziwny problem ze skrzynią i głowię się co to może być.
Otóż,przy zmianie biegów z 4 na 5, oraz 6 na 5, przy PUSZCZANIU sprzęgła słychać zgrzyt, jakby się jechało po malowanych chropowatych pasach na jezdni.
Dźwięk, ten występuje tylko i wyłącznie przy wrzucaniu na bieg 5 (czy przełączam z 4, czy redukuje z 6).
Im wolniej puszczam sprzęgło, tym ten dźwięk jest dłuższy.
Jeżeli jest zbyt niska prędkość obrotowa silnika, tym ten dźwięk jest mniej słyszalny.
Im większa prędkość obrotowa, tym bardziej słychać.

Jeżeli zmienię bezpośrednio bieg z 4 na 6, lub z 6 na 4, pomijając bieg 5, dźwięk ten nie występuje.
Co to może być? Proszę o jakieś sugestie

Otóż u mnie dzieje się podobnie. Jak puszczam sprzęgło podczas redukcji z 6 na 5 lub jak zmieniam z 4 na 5. Dźwięk to delikatne zawycie trwające do momentu wyrównania prędkości silnika z resztą napędu. Występuje również podczas hamowania silnikiem na 5-tym biegu ale tylko w niektórych zakresach obrotów (1.6 do 2.5 tyś. obr/min). Gdy nie hamuje silnikiem tylko silnik ciągnie to tego nie słychać (no może minimalnie).
Niedawno kupiłem samochód i mnie to trochę denerwuje. Mechanik mówi że to na pewno skrzynia ale mam się tym nie przejmować. Czy to jest naprawialne, czy mam szukać nowej skrzyni. Przebieg mam 125kkm. Sprzęgło jeszcze ok. więc mam nadzije że dopiero przy wymianie sprzęgła za jakiś czas będę się tym martwił. Na początek chyba wymienię olej w skrzyni, ale wątpię aby to pomogło.
Proszę o poradę w tej sprawie.
Dodam tylko że jest to skrzynia FMH
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 08.04.2010, 12:48:36 wysłane przez kriszbro » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Środa, 07.04.2010, 00:07:58 - NIEPRZECZYTANA »

5 tka się kończy...
Jaki poziom oleju w skrzyni?
Jest to naprawialne ale może się okazać łatwiejsze kupno innej skrzyni.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
kriszbro Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #2 - Środa, 07.04.2010, 11:25:13 - NIEPRZECZYTANA »

Poziom ponoć prawidłowy. Myślę nad wymianą oleju ale czy to coś da?
Dlaczego wycie pojawia się tylko podczas hamowania silnikiem a nie jak silnik ciągnie?
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 05.07.2010, 08:43:25 - NIEPRZECZYTANA »

kriszbro i jak rozwiązanie twojego problemu ? zrobiłeś cos z tym wyciem ?

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
kriszbro Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 20.07.2010, 09:16:35 - NIEPRZECZYTANA »

Zrobić nie zrobiłem bo kasy i nerwów już nie mam do tego auta (narazie). Przy okazji rozrządu musiałem wymienić wałek rozrządu i szklanki (przy 200kkm przebiegu na fullsyntetyku i wałek zżarty to jakiś absurd dziadowskiego vw).
Ale wracając do rzeczy. Dowiedziałem się że to typowa przypadłość 6-tek, przyczyną jest synchronizator 5-tego biegu i przesuwka. Koszt naprawy - i tu uwaga - bagatela 1000zł (bo części drogie).
Nie wiem jak u innych ale u mnie jak się skrzynia mocno rozgrzeje (100km jazdy) to prawie tego nie słychać.
Biegi wchodzą płynnie tylko te wycie przy hamowaniu silnikiem. Jak na 5-tym silnik ciągnie to nic nie słychać.
Nie zauważyłem też po 15kkm przebiegu pogorszenia zachowania skrzyni więc będę jeździł aż dwumas padnie i zobaczę za jednym zamachem co jest grane. Z tym że raczej tak się nie stanie bo chyba dwumas już jest nowy - w końcu takiego przebiegu by nie wytrzymał.
Jak już pisze to pożalę się trochę. Dziwi mnie tylko to chipowanie i tuningi wszelakie jak te auta bez modów są słabe konstrukcyjnie. Chyba że ktoś robi to wszystko aby poszpanować koło trzepaka pod blokiem i kupuje diesla aby zrobić 5tyś km rocznie (polska pseudo oszczędność). Ja robię 3-5kkm miesięcznie więc kupiłem TDI i jestem "szczęśliwy".   
maciek844 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon FR '07, 2.0 TDI BMN

« Odpowiedz #5 - Piątek, 24.09.2010, 13:55:36 - NIEPRZECZYTANA »

A ja mam inne pytanie: jakie były kody skrzyń biegów do silnika ARL? Dodam tylko ze tabela ktorą mamy na forum jest dość niedokladna w tej materii.Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #6 - Piątek, 24.09.2010, 19:32:30 - NIEPRZECZYTANA »

np FMH byłw w ARL  i ASZ

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
maciek844 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon FR '07, 2.0 TDI BMN

« Odpowiedz #7 - Sobota, 25.09.2010, 00:15:20 - NIEPRZECZYTANA »

A coś oprócz FMH.Tą akurat mam u siebie a poszukuje jakiejś innej o takim samym korpusie i osprzęcie jak i przełożeniach.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 26.09.2010, 19:46:52 - NIEPRZECZYTANA »

poszukuje jakiejś innej o takim samym korpusie i osprzęcie jak i przełożeniach.
inne numery = inne przelozenia

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 08.05.2017, 14:54:45 - NIEPRZECZYTANA »

Wygląda, że i mnie to dopadło...
Spróbuję tego:
http://www.klubseatibiza.pl/forum/viewtopic.php?f=76&t=64978
Mam nadzieje, że w maju....

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Wycie skrzyni 6`tki na 5`tym biegu - leon`04 1.9TDI ARL bez wirusa
Skocz do: