Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Diesel
»
Wysokie spalanie i błedne odczyty na kompie
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Wysokie spalanie i błedne odczyty na kompie (Przeczytany 8004 razy)
Pawelcyk
Użytkownik
Samochód: Seat Ibiza 6K 1,9 TDI 1999r
«
Niedziela, 21.02.2010, 21:42:01 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam...Ja powinienem dostać medal za cierpliwość przy tym samochodzie. Mój kolejny problem polega na tym, że autko troche dużo pali czyli prawie 7 l na 100km i nie myślcie że cisne mu po 160 na trasie...lece kulturalnie tak do 100 przeważnie 90 i wtedy wskazówka od poziomu paliwa lekko sie stoczy ale to lekko, ale po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu zapłonu spada i wiele wiele więcej i zastanawiam sie skąd te nagłe spadki tej wskazówki...pozatym komputer sie dziwnie zachowuje bo bardzo woooolnooo przelicza chwilowe spalania które paradoksalnie na trasie (nie dowierzam czasami własnym oczom) pokazuje 3,3l/100km a z baku ubywa pewnie ok 6 w trasie. też prędkość na komputerze przy prędkości ok 60km/h pokazuje prawie cały czas jakieś 31km/h Co może być przyczyną takiego stanu? Dla ułatwienia zadania dodam ze jest padnięty sterownik ABS-u przy kompie...czy to może to jest przyczyną ze sterownik nie odczytuje prawidłowych wartości z kół i podaje złe dane?
Jeżeli zginę to w przekonaniu że robiłem to co naprawdę Kochałem...To jest Nasz czas...jedna krótka chwila zrobi swoje...Nigdy nie wiem czy do domu wrócę cało
Rafal32
Gość
Odp: Wysokie spalanie i błedne odczyty na kompie
«
Odpowiedz #1 -
Niedziela, 21.02.2010, 22:30:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
nie no faktycznie duzo ci pali bo normalnie tdi nie pali nic albo jeszcze mniej.
Co do chwilowego spalania to co myślisz że jak masz 3,3 to spali 3,3 na setkę? A jak rozpędzesz auto to ile spali pewnie z 8-9 może nawet i 20 jak zimny silnik i stąd średnia jest 6 albo i 7. A to 31 to człowieku średnia prędkość na danym odcinku w danym czasie i co sądzisz że jak jedziesz 60 to nagle średnia wzrosnie do 60? Zapomnij.Aha jeszcze wskazówka tu nie wiem chociaz zauważyłem że w górnej połowie u mnie jest bardziej leniwa a w dolniej szybciej ciągnie do zera.
«
Ostatnia zmiana: Niedziela, 21.02.2010, 22:35:41 wysłane przez Rafal32
»
Jakobe
Użytkownik
Samochód: Ibiza 6K AFN++
«
Odpowiedz #2 -
Niedziela, 21.02.2010, 23:08:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
Z chwilowym spalaniem to normalne że tak przelicza wolniej (ten typ tak ma) a co do wskazówki to fakt czasem różnie pokazuje.
Generalnie mi komp dobrze podaje spalanie zaniża o jakies 0.2-0.3 wiec norma, zalej do pełna przejedź 100km i znowu zalej do pełna i będziesz wiedział ile pali. Mi średnio 5.5/100
Pozdro
Pawelcyk
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 -
Poniedziałek, 22.02.2010, 21:20:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
To że komp przekłamuje to wiem od dawna i nie jest to dla mnie nowość, ale liczyłem że gdy lece trasą na Wawke i nie ma po drodze żadnych swiateł ani wariactwa to spali mi najwyżej 5l a tu wychodzi ok 7l i to nie z komp bo komp pokazuje 3,9 czy 3,5 nawet czasami ale z tankowań mi tak wychodzi. Może to troche wina IC bo troche cieknie i wogle autko jest w opłakanym stanie...jak zajżałem do filtra powietrza to po wyjęci bez zbędnych ruchów byłem cały w kurzu bo tak był uwalony i własnie sie przymierzam do ogólnych wymian czyli z 2 koła trzeba będzie włożyć w jak najlepsze częsci żeby grało i spiewało
Dzięki wielkie za odpowiedzi...pozdrawiam
Jeżeli zginę to w przekonaniu że robiłem to co naprawdę Kochałem...To jest Nasz czas...jedna krótka chwila zrobi swoje...Nigdy nie wiem czy do domu wrócę cało
abdul
Klubowicz
Użytkownik
«
Odpowiedz #4 -
Wtorek, 23.02.2010, 14:05:19 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Pawelcyk Poniedziałek, 22.02.2010, 21:20:28
To że komp przekłamuje to wiem od dawna i nie jest to dla mnie nowość, ale liczyłem że gdy lece trasą na Wawke i nie ma po drodze żadnych swiateł ani wariactwa to spali mi najwyżej 5l a tu wychodzi ok 7l i to nie z komp bo komp pokazuje 3,9 czy 3,5 nawet czasami ale z tankowań mi tak wychodzi. Może to
troche wina IC bo troche cieknie i wogle autko jest w opłakanym stanie... jak zajżałem do filtra powietrza to po wyjęci bez zbędnych ruchów byłem cały w kurzu bo tak był uwalony
i własnie sie przymierzam do ogólnych wymian czyli z 2 koła trzeba będzie włożyć w jak najlepsze częsci żeby grało i spiewało
Dzięki wielkie za odpowiedzi...pozdrawiam
Było na wstępie napisać, że nie szukasz pomocy tylko ogłosiłeś zagadkę
Sam już nie wiem czy to się kwalifikuje do śmiania czy do bana
Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Pawelcyk
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 -
Wtorek, 23.02.2010, 20:00:15 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wiesz człowiek sie uczy na błędach a to mój pierwszy diesel więc lepiej pomyśleć dwa razy i zadać kilka pytań na które nie znam 100% odpowiedzi niż grzebać bez celu. I musze powiedzieć szczerze że wielu kolegów z Wawki i nie tylko mi pomogli w pierwszych krokach i za to im wielkie dzięki...I dalej np nie wiem czy przy lekkich wyciekach z IC samochód może wiecej palić? Założyłem że może, ale nikt mnie nie sprostował więc chyba tak jest...
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
«
Odpowiedz #6 -
Wtorek, 23.02.2010, 20:04:57 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wycieki z IC? Przeca tam nie powinno być niczego oprócz powietrza. Jeśli jest to znaczy, że wali doń olejem.
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
«
Odpowiedz #7 -
Wtorek, 23.02.2010, 20:06:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
wyciekach czego z IC? tam powinno być powietrze i układ jak najbardziej szczelny, jak CI wycieka coś z IC generalnie jedyne co tam moze sie pojawić to olej to znaczy ze nie jest dobrze..
Edyta mówi że prezes mnie uprzedził
abdul
Klubowicz
Użytkownik
«
Odpowiedz #8 -
Środa, 24.02.2010, 10:58:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Pawelcyk Wtorek, 23.02.2010, 20:00:15
Wiesz człowiek sie uczy na błędach a to mój pierwszy diesel więc...
Chodziło mi głównie o to, że masz świadomość w jakim stanie jest auto i dziwisz się, że za dużo spala. Nawet nie chodziło mi o IC... Dla przykładu powiem, że kiedyś jechaliśmy z Kr do Piły ojca mondeo i tam zmieniłem mu filtr powietrza - w drodze powrotnej spalił średnio 1.5 litra mniej na 100. Może wolniej jechaliśmy ale na mocno zasyfionym filtrze spokojnie możesz litra tracić - czyli po ok 500km Ci się zwróci nowy
Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Diesel
»