+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» "Urywający" się wewnętrzny przegub.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: "Urywający" się wewnętrzny przegub.  (Przeczytany 16277 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: (są) 2x A4 B5 '97 - AGR, (były) Ibiza GT '99 - AFN, Cordoba SX '97 - AEE

« Poniedziałek, 25.07.2011, 19:40:43 - NIEPRZECZYTANA »

Historia zaczęła się gdy pewnego dnia ruszając (delikatnie) ze świateł jakby nigdy nic auto zaczęło "skakać" przejechałem tak ok 100m no i skończył się wewnętrzny przegub - miał prawo, nigdy nie zmieniałem. Po 70km holowania do domu okazało się, że półoś jest krzywa - wymieniłem komplet czyli lewą półoś z dwoma przegubami (ze szrotu) i wszystko działało 2 miesiące gdy ...

Pewnego dnia jadąc do pracy coś przy przyśpieszaniu na 2 biegu zaczęło "stukać" ... Wracając z pracy stukało już na 2,3,4 i 5 biegu nawet gdy dodałem lekko gazu oraz na łukach w prawo (gdy lewe koło dostaje obciążenie) - na luzie, przy hamowaniu silnikiem czy też normalnie żadnych drgań, bić, nic. Na drugi dzień przegub się urwał - miał prawo w końcu "nowy" był  :-X

Dzień następny: zmieniłem przegub wewnętrzny (na używkę), przejechałem jakiś 1 km i zaczął pukać lekko. Po 5km to samo co ten wcześniejszy czyli stukanie na każdym biegu (poza 1) - pomyślałem OK, ten akurat był niewiadomego pochodzenia - może miał prawo się rozlecieć - zbieg okoliczności. Ale ...

Dziś załatwiłem sobie pewną, sprawną, prostą bez luzów w przegubach półoś ... Założyłem, przejechałem 1km i już czuje znane mi "drgania" - szkoda mi rozwalać przegubu więc nie czekam aż zacznie bić całkowicie.

PODSUMOWUJĄC:
Co jest z tym autem, że w ciągu 3 dni rozwaliło (można tak powiedzieć) 3 przeguby wewnętrzne na 3 różnych lewych półosiach  :?:   :ninja: Coś z napędem w skrzyni (czyt. krzywy kielich?)  Jutro mam plan sprawdzić bez półosi jak kręci skrzynia ale już dziś zbieram pomysły  ;)

odpowiedzi na pierwsze pomyślane pytania:
- nie wpadłem w żadną dziurę
- jadąc nie czuć drgań do momentu gdy przegub jest rozklekotany porządnie - czyli blisko swego końca
- rozpędzając auto w powietrzu nie widać żadnych bić ani na kole ani przy skrzyni
- wszystkie śruby na pewno przykręcone - kielich trzyma się skrzyni
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 25.07.2011, 19:42:29 wysłane przez JarekF » Zapisane
skiba Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Leon

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 25.07.2011, 20:59:15 - NIEPRZECZYTANA »

masz "przeciwwagi"na polosiach?skrzynia z silnikiem nie jest gdzies krzywo osadzona i naprezenia to powoduja...? :-\

rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: (są) 2x A4 B5 '97 - AGR, (były) Ibiza GT '99 - AFN, Cordoba SX '97 - AEE

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 25.07.2011, 21:16:22 - NIEPRZECZYTANA »

Te "przeciwwagi" są w tym przypadku tylko na prawych półosiach. Lewe są czyste. Skrzynia jak zmieniona 3 lata temu tak nie tykana - od silnika się nie odkręciła. I czy naprężenia to wątpię bo dziś jechałem naprawdę delikatnie, nie skręcając i po chwili było słychać, że już powoli przegub dostaje w tyłek  :-\
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 26.07.2011, 12:45:24 - NIEPRZECZYTANA »

czy nie siedzi nizej niz zawsze? sprezyna nie poszla lub cos?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 26.07.2011, 17:30:50 - NIEPRZECZYTANA »

nie siedzi niżej ale ... Poduszka za skrzynią mi się nie widzi - chodzi góra dół  :-\

Napisano: Wtorek, 26.07.2011, 16:06:25

:!:  Czy ktoś posiadający benzynowy silnik mógłby mi sprawdzić czy szarpiąc silnikiem łapa od skrzyni biegów która stoi na poduszce się podnosi (chodzi góra dół) :?:
Sprawdzałem na przykładzie golfa III ale akurat tam jest inna łapa i tego nie widać.
mik33 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Sharan(dziadek zreanimowany) '98 TDI AFN +iza 1,4 2010

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 26.07.2011, 19:20:02 - NIEPRZECZYTANA »

jezeli chodzi  zerwana poducha  . tz göra döl
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Środa, 27.07.2011, 16:04:44 - NIEPRZECZYTANA »

no cała łapa skrzyni biegów podnosi się ze śrubą do góry na ok 2 cm - poducha jakby stała w miejscu

Napisano: Wtorek, 26.07.2011, 21:55:46

mik33, masz  :pub: bo już w poniedziałek wiedziałeś, że to poducha  :P
Dla potomnych, przeguby urywały się ponieważ poducha za skrzynią była uszkodzona. Koszt 32zł i auto już działa  :ok:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 22.09.2011, 21:24:44 - NIEPRZECZYTANA »

problem nie taki sam ale podobny, wymienilem juz 3 razy oslone przegubu wewnetrzengo lewego
2x rozerwalo ja ale wytloczona blacha na ktorej siedzi guma byla widocznie pogieta i myslalem ze od tego
ostatnio kupilem oslone ktora jest zaprasowana i ma swoja blache ktora przykreca sie razem z przegubem a mimo to po 5 tys km guma pekla w tym samym miejscu co zawsze ale teraz wyglada tak jakby jezdzila kilka lat (normalnie sie posiekla) i pekla. Juz rece od tego opadaja... Brakuje mi pomyslow co jest nie tak :-\
wymienic caly przegub na nowy czy moze cala poloske na uzywke?
poza pekajaca oslona nic wiecej nie zauwazylem :angel:
« Ostatnia zmiana: Piątek, 07.10.2011, 14:14:26 wysłane przez raby » Zapisane

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
JarekF Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 31.07.2012, 19:44:45 - NIEPRZECZYTANA »

I co? Minął rok i w piątek znów drgania ... a dziś urwany przegub  :evil: oczywiście poducha znów chodzi góra-dół  >:(  Jakaś klątwa czy co ...  :ninja:
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 31.07.2012, 19:46:26 wysłane przez JarekF » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» "Urywający" się wewnętrzny przegub.
Skocz do: